Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110544
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6759353
Ko je na sajtu?
Imamo 80 gosta na mreži

SRPSKI PILOTI PONOVO UČE "SUPERGALEB"Sa obukom počela grupa budućih pilota mlaznih aviona "supergaleb G-4", prva od kako je raspadom državne zajednice SCG 2006. Srbija samostalna. Kadeti avijacije, Bogdan Kovačević, Ana Tadić, Sandra Radovanović, Aleksandar Živak i Miloš Filipović iz 132. klase Vojne akademije počeli su letačku obuku na aerodromu Batajnica, posle nekoliko generacija u kojima su se kadeti obučavali samo za letenje na helikopteru "gazela".

Pre raspada državne zajednice SCG, letačka obuka za mlaznu avijaciju sprovođena je na aerodromu Golubovci kod Podgorice, a poslednja klasa pilota koja je diplomirala na tom aerodromu bila je 127. klasa u kojoj je završilo devet pilota helikoptera i dva pilota na G-4.

         


Vojni analitičar Aleksandar Radić u izjavi agenciji Beta je ocenio da je veoma značajno što je obnovljena obuka na mlaznoj avijaciji jer se time u potpunosti zaokružuje sistem obuke u Srbiji, koja je nekada bila poznata u svetskim razmerama po Vazduhoplovnoj akademiji.

On je podsetio da je letačka obuka postojala i u Kraljevini Jugoslaviji i da je obnovljena još pre kraja Drugog svetskog rata, a da je poslednji period od 2006. godine bio najduži u kome se u Srbiji nisu obučavali piloti za borbenu avijaciju.

"Bila bi velika šteta da se izgubi taj kontinuitet znanja, bez obzira koliko sadašnje mogućnosti predstavljaju samo senku nekadašnjih", rekao je Radić.

Prema njegovim rečima, potrebe Vojske Srbije za pilotima su skromne ali taj potencijal treba sačuvati jer usluge mogu biti ponuđene i stranim zemljama.

Radić je rekao da je ove godine u Srbiji već počela obuka 20 pilota iz Libije, koji lete na helikopterima, a da je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka bivša Jugoslavija obučavala borbene pilote Zambije, Angole, Sudana i Libije, a da je nekim od tih zemalja prodavala i mlazne avione "galeb G-2" i "jastreb".

(Beta)Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP