Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110544
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6759345
Ko je na sajtu?
Imamo 72 gosta na mreži

JEREMIĆ DAJE OSTAVKU ?


Danas: Tadić o Jeremićevoj ostavci?

Predsednik Boris Tadić razgovaraće sa šefom diplomatije Vukom Jeremićem o tome da li će doći do promene na čelu Ministarstva spoljnih poslova, saznaje "Danas". Ovaj razgovor uslediće odmah nakon što se ministar inostranih poslova Srbije vrati iz Njujorka, piše list. Jeremićevu ostavku ovih dana su zahtevali opozicione LDP i NS, a i lider naprednjaka Tomislav Nikolić kazao je da će zahtevati da premijer Mirko Cvetković i ministar spoljnih poslova odu s funkcija u slučaju "poraza" srpske rezolucije u UN.

Planirano je da Jeremić otputuje iz Njujorka odmah po završetku glasanja o zajedničkoj rezoluciji Srbije i EU u Generalnoj skupštini UN i jedna od njegovih prvih aktivnosti biće susret s predsednikom Tadićem, s kojim se nije video od ponedeljka, 6. septembra, kada je otišao u sedište UN da lobira za, u međuvremenu povučenu, rezoluciju o Kosovu, navodi "Danas".

Kako je "Danasu" rečeno iz izvora u državnom vrhu, Boris Tadić još nije doneo odluku da li će Vuk Jeremić ostati ministar spoljnih poslova.

U ovom trenutku su otvorene sve opcije - da Jeremić zadrži tu poziciju, da predsednik Republike zatraži da se povuče, kao i da sam podnese ostavku, saznaje "Danas".

Opcija koja nijednog trenutka nije bila u igri jeste da se Jeremić povuče s funkcije dok je u Njujorku, s obzirom da bi njegova eventualna ostavka pred samo zasedanje Generalne skupštine UN bila skandal, rekli su "Danasovi" dobro obavešteni sagovornici.

Prema nezvaničnim saznanjima, Vuk Jeremić je tokom konsultacija u državnom vrhu Srbije povodom zahteva najmoćnijih članica EU da Beograd odustane od predloga rezolucije o Kosovu, bio zagovornik "tvrđeg" pristupa.

Tvrdio je da dogovor sa EU treba napraviti, ali da i konačno rešenje mora da sadrži bar jedan od dva ključna principa - protivljenje jednostranim secesijama i poziv na dijalog o svim otvorenim pitanjima. Zajednička rezolucija Srbije i EU ne sadrži nijednu od te dve stavke.

Vuk Jeremić je, na zasedanju Skupštine Srbije 26. jula, izjavio da je spreman da "snosi konsekvence" ukoliko narodni poslanici to zatraže.

U njegovu odbranu je tom prilikom stao predsednik Tadić, rekavši da se državna politika u vezi s Kosovom kreira u njegovom kabinetu, a da je zadovoljan načinom na koji je ministar sprovodi.
Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP