Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110544
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6759367
Ko je na sajtu?
Imamo 74 gosta na mreži

САМО СРПСКА СМЕ ДА КАЖЕ "НЕ" АМЕРИКАНЦИМАТренутно руководство у Републици Српској једино на Балкану има храбрости да каже “не” Сједињеним Државама и Западној Европи, те да сматра да ће после избора у БиХ доћи до веома малих промена у тој држави, сматра професор вашингтонског Универзитета за националну одбрану Стивен Мејер. “Иако Бошњаци желе јединствену државу - они само желе државу коју могу да контролишу. То је неприхватљиво за Хрвате и Србе који гаје веома мало лојалности за БиХ”, изјавио је Мејер у интервјуу Срни.

Мејер сматра да су спорна питања у БиХ предубоко укорењена да би их решили једни избори. Главне етничке групе нису довољно посвећене БиХ и нема праве лојалности држави БиХ или БиХ као политичкој заједници, додао је он.

”У околностима попут ових, избори су скоро бесмислени осим да потврде слабост установљеног политичког поретка. Сматрати да избори могу имати снажан политички утицај у тако снажно подељеним ситуацијама као у БиХ, озбиљна је слабост у америчкој политици”, истакао је Мејер.

Он је оценио да је кампања да се одрже ”изворни и јединствени принципи Дејтонског споразума” једино што тренутно руководство РС може да учини, али да ту кампању треба сматрати за привремену, јер на дугорочном плану то није одрживо.

“У одређеном тренутку руководство РС мораће донети одлуку шта ће да учине на дугорочном плану”, рекао је Мејер.

Мејер сматра да је у Србији потпуно обрнута ситуација, јер се у тој држави тренутно руководство определило на послушност САД и Западној Европи, као једини прави пут.

Мејер сматра да су неопходне уставне реформе у БиХ, али да могуће шансе за успех имају оне којима би се ”раздвојила БиХ”.

”Стварно мислим да су неопходне уставне реформе, али зависи шта подразумева та реформа. Ако то значи да постоје потребе да се изврши реформа која би помогла изградњи централизованих органа државе БиХ, да се ослабе или уклоне ентитети - то једноставно неће функционисати, јер власт и даље остаје код ентичких група”, истакао је Мејер.

Он је нагласио да не треба заборавити да је и раније било напора за реформу државе, чак иако нису називане уставним реформама, и да та врста реформи никада није функционисала у БиХ.

”Једине уставне реформе које ће бити функционалне у БиХ су оне којим ће се успоставити политички поредак у којима је држава слабија него сада. Међутим, чак и то је мало вероватно. Могуће шансе за успех имају уставне реформе којима би се у ствари раставила БиХ”, нагласио је Мејер.

Професор вашингтонског Универзитета на националну одбрану сматра да, у случају јачања исламског покрета, независност РС постаје све вероватнија.

“Међутим, допустите ми и да додам да не сматрам да исламски покрет представља прави проблем за РС. Стварно питање за руководство и народ РС је заштита српских интереса онако како их они дефинишу. Већа су опасност по Србе напори да се њихови интереси потопе у снажну централизовану БиХ него од исламског покрета”, рекао је Мејер.

Он је нагласио да треба пажљиво посматрати раст исламског који је у протеклих неколико месеци примјећен на Балкану, углавном у Санџаку и БиХ, али да, међутим, не верује у “зелену трансферзалу”.

“Тиме мислим да не верујем у снажан, прострањен радикални исламски покрет који је склон кампањи тероризма широм Балкана. Наравно, постоје радикали на Балкану и они могу узроковати одређену штету. Али, то није исто као и зелена трансферзала”, нагласио је Мејер.

Догађаји на Космету вероватно ће имати више утицаја на РС него дешавања у Санџаку, јер лидери и грађани РС могу најјасније и најразумније да виде како је такозвана међународна заједница (САД и поједине западноевропске силе) погоршала ситуацију на Космету на штету Срба.

”Нелогична, у ствари смешна, политика да се реши питање Космета је само погоршала ситуацију. У најбољем случају Космет је постао још један замрзнути сукоб. Руководство РС не жели да се исто деси и у РС”, истакао је Мејер.

Према његовим речима, крајње питање за РС постаје: ”Уколико је Космет постао независтан, зашто то не може да се догоди и са РС?”

/www.vesti-online/
Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP