Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110544
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6759407
Ko je na sajtu?
Imamo 68 gosta na mreži

SRBIJA NEZAVISNOST KOSOVA PRIMILA NA ZNANJEOtvoreni dijalog o svim otvorenim pitanjima a ne otpor proglašenju nezavisnosti Kosova i zahtjev za novim pregovorima o statusu. To je suština ublažene rezolucije o Kosovu, o kojoj je debatirala Generalna skupština UN-a.

Rezolucija, kojom je Srbija primila na znanje da je proglašenje nezavisnosti Kosova legalan čin, usvojena je sa zakašnjenjem od nekoliko sati. Do kašnjenja sa usvajanjem rezolucije došlo je zato što su se predsjednik Kosova Fatmir Sejdiju i ministar vanjskih poslova Skender Hyseni nalazili na tribini za posjetioce. Delagacija Kosova je na sjednici, kako prenosi novinska agencija AFP, bila gost Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i SAD.

Ali zbog njihovog prisustva delegacija Srbije je odbijala da zauzme mjesto u plenumu. Generalna skupština UN-a navela je u rezoluciji, koja je usvojena bez glasanja, da prima na znanje savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u kojem se navodi da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova 2008. ne predstavlja kršenje zakona.

Srbija priznala realnost

Međunarodni sud pravde u Hagu prethodno je ocijenio da jednostrano proglašena nezavisnost Kosova 2008-e godine nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Srbija je prvobitno željela da rezolucijom preokrene situaciju u svoju korist a sada je došlo do preokreta. Ognjen Pribičević, do prije godinu dana ambasador Srbije u Berlinu pozdravio je novi diplomatski kurs Beograda:

"Siguran sam da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova ali sa zajedničkom rezolucijom Srbije i EU, Srbija je priznala realnost a to je da nad Kosovom nema više autoritet i vlast. Narednih mjeseci očekujem intenzivan dijalog Beograda i Prištine. Ovaj Tadićev potez je hrabar i jedini moguć. Srbija bi inače pala u potpunu izolaciju."

Kritika od strane nacionalista

Srbijanski nacionalisti optužuju predsjednika Borisa Tadića za izdaju. Dragan Todorović potpredsjednik Šešeljeve Radikalne partije Srbije je izjavio: "To što naši zvaničnici kao papagaji ponavljaju da neće prihvatiti nezavosnost Kosova, samo je floskula." Umjereni nacionalisti iz partije Nova Srbija prebacili su Tadiću taktički manevar kojim je izbjegao mišljenje parlamentaraca. Šef ove partije Velimir Ilić rekao je: "To nije dobro za Srbiju jer smo se nogama zgazili naš Ustav."

Njemačka novinska agencija DPA zaključuje je da je Generalna skupština UN-a, usvajanjem rezolucije, dala Evropskoj Uniji vodeću ulogu u olakšavanju dijaloga izmedju Srbije i Kosova kako bi se riješio njihov spor oko suvereniteta. Osim toga, članice skupštine pozdravile su napore EU-a da se pojednostavi proces dijaloga između Srbije i Kosova, jer dijalog je po njihovim riječima, faktor mira, sigurnosti i stabilnosti u regiji. Cilj tog dijaloga mora biti unapređenje saradnje između Srba i Kosovara te poboljšanje životnih uslova u kojima žive ljudi kako na Kosovu tako i u Srbiji.

Autorica: ard/afp/dpa/J. Rose
Odg. ur. Z. ArbutinaPodelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP