Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110545
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6759461
Ko je na sajtu?
Imamo 93 gosta na mreži

USEKOVANJE GLAVE SVETOGA JOVANASrpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja, praznik kada se Crkva seća velikog propovednika pokajanja i Carstva Božijeg - Svetog Jovana Kstitelja i njegovog mučeničkog stradanja. U vreme cara Iroda Antipe, sina starog Iroda, ubice vitlejemske dece, propovedao je u Galileji Sveti Jovan Krstitelj. Pošto je car oterao svoju zakonitu ženu i uzeo ženu svoga živog brata Filipa - Irodijadu, Sveti Jovan ustao je protiv ovog bezakonja i zbog toga je bačen u tamnicu.

Na jednoj svečanosti, zanesen igrom Irodijadine kćeri Salomije, car joj obeća da će joj ispuniti svaku želju.

Ona je, po nagovoru svoje zle majke, zatražila svetiteljevu glavu, a pijani car joj je ispunio želju i posekao Svetog Jovana.

          


Učenici Svetog Jovana uzeli su u noći njegovo telo i časno ga sahranili, a besna Irodijada je izbola iglom jezik Jovanov i glavu zakopala na neko nečisto mesto.

Uskoro je sve ove zlotvore stigla zaslužena kazna, pa su skončali svoj život u bedi i poniženju.

Smrt Jovana Krstitelja dogodila se pred Pashu, a praznovanje 11. septembra ustanovljeno je zato što je toga dana osveštana crkva koju su nad Jovanovim moštima u Sevastiji podigli Sveti car Konstantin i carica Jelena.

Dan se provodi u strogom uzdržanju i postu. Ne jede se i ne pije ništa što je crveno, jer to podseća na prolivenu krv Jovanovu.Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP