Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110544
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6759371
Ko je na sajtu?
Imamo 72 gosta na mreži

BESKOMPROMISNO U EVROATLANSKE INTEGRACIJE - NATO !?Vuk Drašković - čovek koji je bio idol nacionalista, čovek koji je obećavao da će seći ruke koje budu nosile turski barjak, čovek koji je raspaljivao srpski nacionalizam, čovek koji danas kaže da se Srbija mora opredeliti - čitaj : ući u NATO : kaže za Glas Amerike :

Beskompromisno ka evroatlantskim integracijama !

Poslednje poteze Vlade Srbije i predsednika Borisa Tadića, i odluku da pred Generalnu skupštinu UN Srbija izađe sa kompromisnom rezolucijom usaglašenom sa Briselom, među prvima je pozdravio lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković.

U razgovoru za Glas Amerike Drašković objašnjava da ta odluka predstavlja diskontinuitet sa politikom sukoba i konfrontacije sa vodećim silama sveta koju je vodio Slobodana Miloševića još od 90-tih godina prošlog veka. Srbija može svoje strateške nacionalne interese da brani samo u saradnji sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama, kaže lider SPO-a:

„Srbija se mora opredeliti. i mislim da je bez obzira na snažno antizapadno raspoloženje danas u Srbiji, da su predsednik Tadić, Vlada, proevropske stranke i trezvena nacionalna elita danas obavezne da beskompromisno krenu ka evroatlantskim integracijama i da sa antizapadnim snagama u zemlji ne prave bilo kakve kompromise i da im ne prave bilo kakve ustupke.“

Na pitanje da li je ovakvim razvojem događaja problem statusa Kosova zauvek skinut sa dnevnog reda, Vuk Drašković kaže da je sada jako teško govoriti o tome, ali nas, po njegovim rečima, istorija uči da ništa nije definitvno gotovo i da je nemoguće reći šta će se dogoditi za 20-30-40 ili više godina:

„Odvojimo jedno od drugog. Sadašnju stvarnost na Kosovu – a ona je ta da je Kosovo izvan Srbije i da države Srbije na Kosovu nema, od jednog istorijskog uverenja srpskog naroda da je Kosovo srpski Jerusalim, da je Kosovo Srbija. To istorijsko uverenja srpskog naroda živelo je i kada je Kosovo bilo u Srbiji, i kada Kosovo nije bilo u Srbiji. Ono je živelo čak i onda kad nije bilo Srbije same.“

Posle nepovoljne odluke Međunarodnog suda pravde i razvoja događaja sa rezolucijom koja je usvojena u Ujedinjenim nacijama, po mišljenju Vuka Draškovića Srbija mora da se, uz pomoć evropskih partnera i Sjedinjenih Država izbori za međunarodne garancije i obezbedi specijalni status za Srbe na Kosovu, za njihovu kulturnu baštinu i za sam sever Kosova:


         
              Hteo da seče ruke, a sada seče slaninu na molitvenom doručku kod Amera, a na 
                    Srbe na Kosovu i u dijaspori kod koje je skupljao pomoć - danas zaboravio


„Na Kosovu sada, koje je izvan države Srbije i na kojem nema države Srbije, postoji jedna Srbija koju država Srbija mora da štiti i da zaštiti u dogovoru i uz podršku svojih strateških partnera u EU i u Vašingtonu pre svega.“

Na pitanje da li će ova, ili bilo koja vlast u Srbiji imati snage da uđe u pregovore sa Prištinom, Drašković kaže:

„Pregovaraju i ratni neprijatelji. Ne može da vodi državu niko ko neće da razgovara i da pregovara.“

Poslednji događaji neće uticati na stabilnost vladajuće koalicije, kaže Drašković, kao što to, po njegovoj, oceni neće učiniti ni ponovo aktuelizovani predlog SPO-a da se donese zakon o otvaranju dosijea, koji je ova stranka podnela još 2004-te:

„Pokazaće se i ko je, ako je, od sadašnjih ministara, poslanika evropske orijentacije, akcenat stavljam na ove evropske opijentacije, bio stalno u dosluhu ili je bio agent tajne komunističke službe.“

Zahtev za otkrivanje imena doušnika službi bezbednosti će, kako se procenjuje, biti najsporniji detalj u SPO-ovom predlogu zakona o otvaranju dosijea:

„Oko toga će se voditi najveća bitka, ali mi nećemo popustiti od našega zahteva da se bukvalno imena učine javnim.“

A kako na kraju razgovora kaže lider Srpskog pokreta obnove otvaranje dosijea biće lekovito za Srbiju, a ujedno, podseća Drašković, to je nešto bez čega Srbija neće moći u Evropu.

/Rade Ranković/  Komentar : tekst ispod slike redakcija sajta, kao i komentar ispod naslova.
Slika : original  - za šaku dolara ! 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP