Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110544
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6759299
Ko je na sajtu?
Imamo 55 gosta na mreži

ГЕНЕРАЛНА СКУПШТИНА УН ЈЕДНОГЛАСНО УСВОЈИЛА РЕЗОЛУЦИЈУ СРБИЈЕ О КОСОВУДоносимо текст којим се покушава обманути јавност и поразна политика председника Тадића представити као нешто што се у крајњем случају није могло избећи, а које за нас и није лоше решење. Користимо текст „Танјуг“-а који објављује „Политика“ да се види и степен манипулације медија који не дају никакве своје коментаре већ само наводе изјаве званичника упрегнутих у одбрану издаје земље. Стога смо замоли гос. Звонимира Трајковића да прокоментарише текст усвојене резолуције и да своје виђење значења тога што се зове резолуција Србије усаглашена са ЕУ.

Њујорк - Генерална скупштина УН једногласно је усвојила Резолуцију Србије о Косову на седници која је почела са више од два сата закашњења. Нацрт резолуције усаглашен са Европском унијом представио је Министар спољних послова Србије Вук Јеремић.

Текст резолуције, коју је Србија после вишедневних дипломатских контаката усагласила са ЕУ, позива на дијалог о косовском питању, а Србија ни на који начин не признаје независност своје јужне покрајине. Овим је окончан процес који је почео пред Међународним судом правде (МСП). То, међутим, не значи да се о том питању више неће разговарати у светској организацији. Тим питањем ће се и убудуће, као и досад, бавити Савет безбедности УН у складу са резолуцијом 1244.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић затражио је на почетку седнице Генералне скупштине УН од председавајућег Али Абдусалам Трекија да објасни присуство делегације привремених власти у Приштини с обзиром на то да Косово није суверена земља и чланица Уједињених нација. Треки је објаснио да се представници косовских Албанаца - министар спољних послова Скендер Хисени, председник владе Хашим Тачи и председник Фатмир Сејдиу, који су седели у делу предвиђеном за представнике невладиних организација - у сали налазе као гости Француске, Немачке, Велике Британије и САД, после чега је дао реч шефу дипломатије Србије.

Представљајући документ, министар спољних послова Србије Вук Јеремић је изразио спремност српске стране на дијалог, али и поручио да Београд не признаје и неће признати једнострано проглашену независност Косова. Он је објаснио да је резолуција, поднета након изношења саветодавног мишљења Међународног суда правде о легалности једнострано проглашене независности Косова, статусно неутралан документ, и да се њим поздравља спремност Европске уније да олакша процес дијалога између две стране. Јеремић је изразио очекивање да ће усвајањем резолуције бити створени услови за дијалог Срба и Албанаца. „Немојте сумњати да ће Србија и даље остати одлучна. Нећемо се уморити зато што не смемо да не успемо. Преостаје много изазова пред нама, али су и наше снаге такве, јер гледамо у будућност са убеђењем у праведност наше ствари”, поручио је Јеремић.

Свој став о косовском проблему су, након усвајања резолуције, изнели представници више земаља чланица ЕУ, који су поздравили усвајање резолуције и поновили став својих влада о једнострано проглашеној независности Косова. Учесници дебате у Генералној скупштини УН поздравили су усвајање резолуције Србије о Косову позивајући Београд и Приштину на дијалог.

Представник Русије поновио је да принципијелна позиција Москве о независности Косова остаје на снази и да је Резолуција 1244 основ за решавање питања Косова као и да главни форум за дискусију о будућности покрајине остаје Савет безбедности УН.

Кинески представник сматра да је косовско питање веома осетљиво и да утиче на мир и безбедност Балкана и читаве Европе. „Кина подржава узајамно прихватљиво решење,” напоменуо је он. Кина, како је додао, „прима на знање саветодавно мишљење Међународног суда правде и свесна је да различите стране имају различито виђење тог мишљења.” Он је поновио подршку Пекинга територијалном интегритету и суверенитету чланица УН. „Мишљење МСП не треба да спречи две стране да нађу одговарајуће и узајамно прихватљиво решење,” истакао је он.

Представница САД поздравила је усвајање резолуције и поновила да је Косово посебан случај а не преседан, да су преговори о статусу исцрпљени а да нови не би били од користи. Према њеној оцени, резолуција је у складу са снажном подршком САД независности Косова, његовој суверености. Сада је тренутак да се крене напред и да Србија и Косово остваре нову фазу у односима уперену ка заједничкој будућности у ЕУ, истакла је она, а ЕУ треба да олакша дијалог између Београда и Приштине и сарадњу на пољу европских интеграција да би се побољшао живот у региону и постигао мир. САД су спремне да помогну конструктивни дијалог и остају посебно ангажоване у пружању помоћи земљама региона за постизање пуноправног чланства у ЕУ, закључила је амбасадорка САД.

Текст Резолуције Републике Србије усаглашен са ЕУ

Текст Резолуције Републике Србије усаглашен са ЕУ који је поднет Генералној скупштини УН гласи:

" Генерална скупштина ,

а) Свесна циљева и принципа Уједињених Нација;
б) Узимајући у обзир њене функције и овлашћења на основу Повеље Уједињених Нација;
ц) Подсећајући на њену Резолуцију 63/3 од 08. октобра 2008. којом се тражи од Међународног суда правде да да своје саветодавно мишљење у вези са следећим питањем: ''Да ли је једнострано проглашење независности од стране привремених институција самоуправе на Косову у складу са међународним правом?;
д) Примивши са уважавањем саветодавно мишљење Међународног суда правде од 22. јула 2010 о томе да ли је једнострано проглашење независности у складу са међународним правом када је у питању Косово и након пажљивог разматрања истог, укључујући и питања о којима је дато мишљење;
е) Прима к знању садржај саветодавног мишљења Међународног суда правде о томе да ли је једнострано проглашење независности у складу са међународним правом када је у питању Косово, као одговор на захтев Генералне Скупштине;
ф) Поздравља спремност Европске Уније да олакша процес дијалога између страна. Процес дијалога би сам по себи био фактор мира, безбедности и стабилности у региону. Овај дијалог би имао за циљ да унапреди сарадњу, оствари напредак на путу ка Европској Унији и побољша животе људи".

Представник Турске поздравио је резолуцију оценивши да она представља значајан корак за мир и стабилност у региону. „Верујемо да је дијалог једини начин да се постигне решење,„ рекао је он напомињући да је позиција Анкаре о независности Косова позната и да Турска подржава независност Косова.

Представник Бразила је истакао да свако решење за Косово мора имати подршку међународне заједнице и да Резолуција 1244 остаје основ за решавање тог питања.

Представник Индије је рекао да суверенитет и територијални интегритет држава чланица мора поштовати и да би косовски проблем требало решити мирним путем.

Представник Албаније је навео да је случај Косова јединствен, а независност Косова реалност коју признаје више држава. Он је додао да ће мишљење МСП помоћи многим државама да признају независност Косова. Он је изразио поштовање за „напоре ЕУ да Србија заузме разуман став.”

На крају, представник Фиђија оценио је да треба пажљиво размотрити мишљење МСП како не би послужило као пример за све сепаратистичке тенденције.

Звонимир Трајковић: Србија дефакто признала независност Косова

Када сами протумачите резолуцију упадају у очи четири кључне тачке ц, д, е и ф којима Србија недвосмислено признаје Косово као независну државу. Зашто?

ц) Међународни суд правде (МСП) у Хагу великом већином гласова донео је пресуду да једнострана декларација о независности Косова од 17. фебруара 2008. „није прекршено међународно право” зато што то право и не садржи забрану таквих декларација”. – Ми смо у нашој резолуцији прво требали да оспоримо ово мишљење МСП позивајући се на повељу, акта и конвенције које је о сецесији и признавању таквих држава донела управо ГС УН, а који су још на снази.

д) Ако смо нешто примили на знање, значи да то мишљење МСП у целини прихватамо. Са тим прихватамо и да одлуком о независности Косова од 17. фебруара 2008. „није прекршено међународно право” – на које смо све ове године позивали.

е) Тачком е) ту одлуку МСП поново недвосмислено прихватамо уз додатак да прихватамо и да је одлука о проглашењу независности Косова у складу са међународним правом. А овом тачком прихватамо и да је то званично мишљење МСП упућено као одговор на захтев Генералне Скупштине;

ф) Таčка ф) је најкатастрофалнија јер њоме директно признајемо независност Косова. Зашто? Ако „Поздрављамо спремност Европске Уније да олакша процес дијалога између страна. – значи да прихватамо да на нивоу државних институција Србије разговарамо са државним институцијама Косова. Када нека држава разговара на званичном државном нивоу она то може чинити само са званичним институцијама државе коју признаје. Не постоји варијанта да наш Председник разговара са неком неформалном групом сецесиониста – а да то буде форма заваничних преговора. Да државу Косово дефакто признајемо посебно потврђује задња реченица тачке ф) која гласи: „Овај дијалог би имао за циљ да унапреди сарадњу, оствари напредак на путу ка Европској Унији и побољша животе људи" Сва ова питање су техничке природе где две равноправне државе разговарају о питањима избеглица, проблема мањина као што Србија разговара са Хрватском, при томе унапређујући сарадњу у свим друштвеним делатностима од привредних до судских. Када разговори између страна почну сви ће сматрати да је Србија признала Косово само треба још формално признање које доноси Скупштина Србије и упућује га УН.

У усвојеној резолуцији ми ни једном речју не спомиње нелегалност статуса Косова и да ту нелегалну сецесију Србија не признаје. Следећа обмана јавности је где власти кроз излагање Јеремић кажу: да „Резолуција која је усвојена ни на који начин не потврђује независност Косова, нити доводи у питање територијални интегритет Србије – је крајње дрска и арогантна обмана јавности. Резолуција више него јасно демантује изјаву Јеремића и недвосмислено говори да су Тадић, као кључни фактор у писању овакве резолуције, признале Косово ради наводног уласка у ЕУ - иако за улазак у ЕУ нису добили ни један опипљиви сигнал, или бар приближавајући корак.

Друга обмана јавности се састоји у изјави на почетку текста „Танјуг“-а у коме се каже: То, међутим, не значи да се о том питању више неће разговарати у светској организацији. Тим питањем ће се и убудуће, као и досад, бавити Савет безбедности УН у складу са резолуцијом 1244. ГС УН је питање косова скинуло са дневног реда и оно се више ту неће појављивати. Тадић је резолуцију 1244 сам одбацио давајући сагласност да орган СБ УН УНМИК буде замењен ЕУЛЕX-ом, што значи да је то питање из СБ УН пребачено на институције ЕУ, па је тако заобиђена резолуција 1244 која сада нема никакав суштински значај. Ово се и на самом Космету потврђује тиме што УНМИК преноси надлежности у свим областима на ЕУЛЕX и у блиској будућности ће сва овлашћења имати ЕУЛЕX чиме ће се мисија УНМИК-а завршити. Питање Косова на СБ УН може доћи једино ако се на косову догоде оружани сукоби или избије већа криза па та криза као нови предмет буде у СБ УН разматрана. Тако позивање на резолуцију 1244 је само додатна манипулација јавности како се ништа крупно није догодило. Не догодило се.

Оваква политика је програмирана издаја државног интегритета Србије коју предводи председник Тадић и која је рађена у континуитету више година, корак по корак. Започета је јавним одрицањем од употребе силе иако председника устав обавезује да „територијални интегритет државе брани свим средствима“, што подразумева и силу. Затим стална попустљивост на свим питањима везаним за Косово и Метохију, до садашњег завршног чина предаје Космета кроз форму одлуке МСП и резолуције у ГС УН. И највећи лаици су знали да ће МСП донети лошу одлуку по Србију јер је однос снага у том суду такав да две трећине судија долазе из земаља које су прве признале независност Косова. С тога било је сасвим сулудо очекивати да ће те судије гласати супротно од ставова својих Влада.

Јеремић: Усвајање резолуције од изузетне важности

ЊУЈОРК - Шеф српске дипломатије Вук Јеремић рекао је да Резолуција, која је консензусом усвојена на седници Генералне скупштине УН, ни на који начин не потврђује независност Косова, нити доводи у питање територијални интегритет Србије. Јеремић је синоћ рекао Танјугу да је усвајање резолуције Србије о Косову, усаглашене са ЕУ, од изузетно велике важности, јер се њом окончава процес пред Међународним судом правде са политичким закључком који позива на преговоре.

„Резолуција која је усвојена ни на који начин не потврђује независност Косова, нити доводи у питање територијални интегритет Србије. Већина говорника у дебати, укључујући и неке од најутицајнијих држава - Русију, Кину, Индију, Бразил, Аргентину, Индонезију јасно је дискутовала у корист Србије”, рекао је Јеремић. Он је подсетио и да две трећине чланица УН није признало једнострано проглашену независност Косова, као и да је решење прихватљиво за све стране могуће постићи само дијалогом.

„Србија је спремна за дијалог. Србија је одувек била спремна за дијалог, а надам се да ће и косовски Албанци бити спремни за дијалог. Решење за било које отворено питање може се легитимно постићи само када буде потврђено у Савету безбедности”, истакао је Јеремић. Шеф српске дипломатије рекао је и да је седница ГС УН каснила више од два сата, јер су се косовски Албанци појавили у сали, а нису били позвани ни од једне државе чланице УН.

Јеремић је рекао да су представници Србије захтевали да косовски Албанци напусте салу, што они нису учинили, одбијајући да уђу у састав било чије делегације. Према његовим речима, спор је разрешен тако што је пет држава - САД, Немачка, Британија, Италија и Француске - позвало представнике косовских Албанаца као госте.

У расправи и против једнострано проглашене независности

Њујорк - У расправи која је претходила усвајању Резолуције Србије о Косову три државе су се успротивиле једностраном проглашењу независности од матичних земаља и подржале наставак дијалога. Представник Азербејџана у ГС УН рекао је да његова земља има принципијелан став да једностране акције не могу да буду прихватљив начин за решавање територијалних питања, поштујући принцип заштите територијалног интегритета сваке државе и не дозвољавајући отцепљење. Азербејџан подржава напоре да се настави дијалог између страна у циљу постизања безбедности у региону, додао је представник Азербејџана и подсетио да међународно право не дозвољава отцепљење држава нити допушта да се створе основе за признавање легитимности отцепљења. Једини начин да се пронађе решење сукоба је приступ заснован на пуном поштовању духа међународног права, закључио је он.

Представник Венецуеле је изјавио да влада те земље сматра да је једнострано проглашена независност привремених власти Косова кршење Резолуције 1244, јер не узима у обзир поштовање територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије. Она је и у нескладу са претходним резолуцијама 1160, 1199 и 1203 из 1988 године и резолуција 1239 из 1999., рекао је представник Венецуеле. Влада Венецуеле верује да је право на сецесију у контексту права народа на самосталност може да се примени само на колонизоване територије и подржава било које решење у складу са очувањем међународног права, закључио је он.

Представник Аргентине подржао је предложену резолуцију рекавши да у случају Косова постоји резолуција 1244 Савета безбедности која јасно успоставља правне и политичке параметре, али да је важно и мишљење Међународног суда правде.

Позиција Грчке у погледу Косова остаје стабилна

Атина - Грчка је саопштила да је њена позиција у погледу Косова добро позната и да остаје стабилна, јавили су грчки медији. „Ми ћемо наставити да улажемо напоре, заједно са нашим партнерима у Европској унији, у циљу европских интеграција региона”, изјавио је јуче портпарол грчког министарства спољних послова Григорис Делавекурас на конференцији за новинаре. Он је раније казао да нацрт резолуције, који су усагласиле Србија и ЕУ, представља значајан развој догађаја који потврђује став и напоре које је уложила Грчка у проналажење решења за Косово које би се темељило на консензусу. „Поново је потврђен и европски пут Србије, што је кључни елемент за решење за Косово, Србију и цео регион”, поручио је Делавекурас.

Танјуг

објављено: 10. септембра 2010.

Напомена: Сви делови текста у тамно црвеној боји су делови које је уредништво Српске политике поставило као и сам текст усвојене резолуције

/Српска политика/Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP