Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110544
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6759347
Ko je na sajtu?
Imamo 72 gosta na mreži

SEJDIJU: NEĆE BITI PREGOVORA O STATUSU KOSOVAKosovski predsednik Fatmir Sejdiju izjavio je danas da rezolucija usvojena u Generalnoj skupštini UN "definitivno pojašnjava" da neće biti pregovora o statusu Kosova, niti posebnog statusa za sever Kosova.

Fatmir SejdiuSejdiju je, po povratku iz Njujorka, na prištinskom aerodromu rekao da sa Srbijom može da se razgovara o praktičnim pitanjima kao što su sudbina nestalih i druga.

On je istakao da će usvajanje rezolucije u UN ubrzati dinamiku priznavanja Kosova.

Kosovski predsednik je rekao da je u Njujorku imao niz susreta sa ambasadorima zemalja članica UN koje još nisu priznale nezavisnost Kosova i da je od njih zatražio da priznaju Kosovo.

Prištinski mediji: Specijalni status za sever Kosova otvorena opcija?

Specijalni status severa Kosova mogao bi da bude jedna od posledica kompromisa između Evropske Unije i Srbije, ocenjuju danas prištinski mediji.

Potpredsednik Demokratskog saveza Dardanije, Naser Rugova, je kazao da veoma dinamična aktivnost srpske diplomatije i letargija i potpuna agonija Vlade Kosova uznemiravaju kada je u pitanju sever Kosova.

Koha ditore navodi da se za pronalaženje rešenja za severni deo Kosova izvan Ahtisarijevog plana, prihvatljivog za Prištinu, već neko vreme diskutuje u diplomatskim krugovima.

Novo rešenje moglo bi uključiti veću finansijsku autonomiju severa, priznavanje četiri opštine kao posebne jedinice sa više ovlašćenja.

Model Južnog Tirola koji se spominje kao odgovarajuća opcija za primenu na seceru Kosova nije prihvatljiv za opoziciju na Kosovu.

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Ulrike Lunaček, koju citira Radio Dukađini, smatra da bi to mogla da bude opcija.

"Specijalni status (za sever), kao jedna vrste autonomije, onako kao što imaju mnogi regioni u mnogim evropskim zemljama, mogla bi biti jedna mogućnost o kojoj treba diskutovati. Ja dolazim iz Austrije i veoma mi je poznata situacija Južnog Tirola. Ovo je alternativa o kojoj se može razgovarati".

Lunaček je precizirala da to ne znači promenu statusa, niti teritorijalne pretenzije kao rezultat budućeg dijaloga Beograda i Prištine.

Predsednik Skupštine Kosova, Jakup Krasnići, nije želeo da komentariše ovu izjavu.

"Nismo dužni da odgovaramo na sva mišljenja koja dolaze spolja i van naših institucija", rekao je Krasnići i dodao da bolje ponude za Srbe nema nego što ima Kosovo svojim Ustavom i Ahtisarijevim planom.Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP