Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110544
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6759356
Ko je na sajtu?
Imamo 81 gosta na mreži

USKORO SVAKO DOBIJA BROJ SOCIJALNOG OSIGURANJA !


 

Broj socijalnog osiguranja, po ugledu na razvijene zapadne države, uskoro će i Srbija deliti svojim građanima. Ova brojka će biti nezamenjivi uslov za ostvarivanje bilo kojeg prava iz radnih odnosa, zdravstvene zaštite ili penzijskog osiguranja.

"Svako će, automatski, dobiti svoj broj socijalnog osiguranja i to će biti takozvani nevidljivi broj. Osim onih koji su za to ovlašćeni, niko drugi neće moći da ga pročita, jer neće biti zapisan nigde u dokumentima građana za razliku od, na primer, jedinstvenog matičnog broja građana", objašnjava Milica Danilović, direktor Centralnog registra, institucije Vlade Srbije kojoj će pripasti i ovaj zadatak, a prenose današnje "Novosti".

Ipak, pre nego što ovaj broj socijalnog osiguranja zaživi, zaposlene u Centralnom registru očekuje mnogo drugog posla, a svi su namenjeni ubijanju birokratije.

Kao najvažniji zadatak, koji prethodi uvođenju broja socijalnog osiguranja, biće uvođenje jedinstvene prijave. Ona će predstavljati zamenu za dosadašnja tri obrasca koje su zaposleni popunjavali na šalterima svake organizacije obaveznog socijalnog osiguranja.

Zato će, počev od 1. oktobra, to činiti samo u Fondu PIO ili Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje i to po sopstvenom izboru.

Potpuno novi sistem evidencije, sakupljanja i obrade podatka o poreskoj prijavi, prijavi i odjavi sa posla, plaćanju doprinosa za zdravstveno i socijalno, doneće i poboljšanja u naplati doprinosa, kontroli plaćanja, ali i vođenju lične evidencije svakog radnika.

"Novi sistem omogućiće da se vrlo brzo i efikasno identifikuju nesavesni poslodavci, a samim tim postigne visok nivo naplate doprinosa i ostvari najveći očekivani ekonomski efekat", objašnjava Danilovićeva.

Prema podacima Poreske uprave, naplativi dug na ime doprinosa za PIO iznosi oko 200 milijardi dinara, a dug na ime doprinosa za zdravstveno osiguranje oko 50 milijardi dinara.

Zaposleni sada nema mogućnosti da sa sigurnošću proveri da li njegov poslodavac redovno izvršava svoju zakonsku obavezu plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje. Može, doduše, da dobije podatak za sebe samo za ranije godine, ali ne i za tekuću godinu.

I U RZZO zaposleni može da proveri da li mu poslodavac plaća doprinose samo pod uslovom da je područna filijala Poreske uprave taj podatak dostavila RZZO. 

(MONDO)


KOMENTAR : USKORO SVAKO OBELEŽEN !             DŽORDŽ ORVEL
Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP