Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110545
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6759440
Ko je na sajtu?
Imamo 89 gosta na mreži

AMERIKANCI SMENJUJU JEREMIĆA ?Među zamerkama koje zvaničnici SAD imaju na račun srpskog ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića jeste i njegovo odbijanje američkog sponzorstva zajedničke rezolucije o Kosovu Srbije i Evropske unije - saznaju "Vesti" u međunarodnim diplomatskim krugovima.

Vuk Jeremić- SAD su posle dogovora predsednika Srbije Borisa Tadića i šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton o novom dokumentu Beograda i 27 članica EU, s kojim je Srbija izašla pred Generalnu skupštinu, ponudile da se i same uključe, kako bi novi tekst i dodatno dobio na snazi, ali je Jeremić to odbio - tvrdi naš izvor.

Smena ili ostavka Vuka Jeremića, koja je pominjana proteklih dana, bila je aktuelna i u julu, kada je bilo je dosta zakulisnog diplomatskog "trvenja" na relaciji između američke i srpske administracije.

Od momenta kada je, na zahtev Srbije, Međunarodni sud pravde u Hagu izrekao mišljenje o secesiji Kosova, iz Vašingtona i Brisela je zahtevano da Srbija ne insistira na rezoluciji u UN ili bar ne na tekstu u kojem bi se tražili razgovori o statusu Kosova.

Tada je poslat preteći signal da ukoliko Srbija ostane dosledna svojoj rezoluciji, SAD ili Albanija bi podnele svoju. Kako se čulo, Jeremić je i tada odbijao svaku mogućnost povlačenja rezolucije, a isti stav je imao i posle jakih pritisaka nemačkog i britanskog kolege Gvida Vestervelea i Vilijema Hejga.

Ruski čovek?

Američki politički krugovi kvalifikuju Jeremića kao čoveka naklonjenog Rusiji. Poznato je da potpredsednik SAD Džozef Bajden nije stavio srpskog ministra na spisak političara koje je planirao da vidi tokom prošlogodišnje posete Beogradu, ali je zato početkom oktobra 2009, Jeremić boravio u Moskvi radi priprema za dolazak u Srbiju ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva i potom ga i lično dočekao na beogradskom aerodromu.


 

 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP