Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110533
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6755455
Ko je na sajtu?
Imamo 66 gosta na mreži

ПОВРАТАК ПУТИНА !


 

Домаћи и страни аналитичари сагласни су да је руски премијер Владимир Путин већ овог лета отпочео кампању за председничке изборе 2012. и да је Западу поручио: припремајте се, ја се враћам у Кремљ.

Владимир Путин све директније даје до знања какви су му планови за 7. мај 2012. године – дан када ће председничку заклетву у Кремљу положити нови шеф руске државе. Односно, то сигурно неће бити нова политичка фигура, јер једини реални кандидати за то место могу бити само он и Дмитриј Медведев.

Међутим, догађаји последњих неколико недеља дају све више за право онима који тврде да тог дана неће Медведев започети други, већ управо Путин – трећи председнички мандат.

А вероватно и четврти, што је алузија коју су западни медији препознали у премијеровим речима о томе да је амерички председник Френклин Делано Рузвелт биран четири пута на највишу државну функцију. Ова опаска је колико умесна, толико и незгодна, јер је Рузвелт после четврте победе веома брзо умро. Путин би, по истеку четвртог председничког мандата 2024. (траје шест година према новим уставним одредбама), имао скоро 72 године. С обзиром на његов здрав начин живота и редовне тренинге, то уопште не изгледа много, али у домену црног хумора остаје његова реченица да „треба најпре доживети до 2012. године“, којом је одговорио на директно питање да ли ће се кандидовати по трећи пут.

СИЛАЗАК У НАРОД

Све више утицајних аналитичара тврди да је Путин заправо већ дао сигнал за почетак председничке изборне кампање. Један од њих, директор московског Центра за проучавање интеракције бизниса и власти Павел Толстих, у интервјуу за „Дојче веле“ рекао је да сматра да је Путин у председничку кампању ступио још крајем јула, када је на челу колоне бајкера кренуо преко хиљаду километара на југ, у Севастопољ, на обележавање годишњице руске ратне Црноморске флоте у овом граду.

Окружен стотинама „браће бајкера“, у црној одећи и наочарима за сунце, док је у кожним рукавицама управљао моћном троколицом „харлеј дејвидсон“, окићеном украјинском и руском заставом, Путин је више подсећао на „руског Џејмс Бонда“ него на каквог кабинетског политичара. „Он је лидер нације, прави лик, који пуца из свих врста оружја, вози све врсте технике, способан да ућутка кога треба и да га, извините на изразу, умлати и у тоалету“, подсетио је Толстих на једну од првих „звучних“ Путинових изјава о томе како ће се обрачунати са чеченским терористима.

Заиста, рекло би се да најпопуларнији руски политичар поново креће у незаустављив поход на рејтинг-поене, без обзира на то што ниво његове популарности већ скоро 11 година не пада испод 60 одсто. Осим „харлеј дејвидсона“, Путин је овог лета управљао и авионом за гашење пожара, лично захватајући воду из језера, возио спортски модел „ладе калине“ преко 2.000 километара Амурском магистралом, ишао на пецање са медведима на Камчатки, хранио бебе-лосове млеком из флашице, а у свежем сећању су и његове посете фокама и белим медведима на Арктику, кроћење тигрова на Далеком истоку, спуштање мини-подморницом на дно Бајкалског језера, најдубљег на свету.

И много тога још.Његова последња таква акција заслужује и неколико речи више. Највећи руски произвођач аутомобила ВАЗ, припремио је за премијера спортску верзију „ладе калине“ жуте боје, и то у три идентична примерка. Опремљена руским навигационим системом ГЛОНАСС и другом луксузнијом опремом, на први поглед се некоме могло учинити да је управо промовисање те „ладе калине“ и фабрике ВАЗ, циљ Путиновог вишедневног пи-ар путовања, са мноштвом ефектних заустављања и „силаска у народ“. Али, не. Он је промовисао себе. Путовање се претворило у ријалити шоу, где су камере готово целодневно биле укључене у Путиновом аутомобилу.

У кабини су се смењивали сапутници-новинари, са којима је премијер „убијао време“ у разговору. Једна од занимљивијих сцена била је, рецимо, она где на сувозачевом месту седи млада и лепа руска новинарка. А Путин, сасвим опуштен, вози 140 на сат и упућује је у финесе коришћења навигационог система, очитавања потрошње горива, пређене километраже, положаја ручице мењача, објашњавајући као узгред планове за развој руске аутомобилске индустрије и како ће кроз неколико година домаћа возила бити добра као и инострана и да је то развојни модел који се може применити у авио и бродоградњи…

ТАНДЕМ ИЗ КРЕМЉА

Овако интензивну и слојевиту кампању, Толстих објашњава тиме да, после две и по године у релативној сенци, сада поново долази Путиново време, а да ће Медведев полако прећи у „хладовину“. „Међу њима је, највероватније, постојао и сада постоји договор да ће 2012. председник поново постати Путин. И сви догађаји у последње три-четири године на то указују“, објашњава Толстих. Он оцењује да су и гласине о наводној појави „трећег кандидата“ само „трикови кремаљских политехнолога“, како би се појачао утисак неизвесности. Толстих додаје: „Сада је премијер много утицајнија фигура од председника, како у питањима кадровске политике, тако и у процесу доношења кључних политичких одлука. Сада видимо резултат тих договора од пре три-четири године. Они их се строго придржавају и не видим суштинске сукобе међу политичким групацијама ни у Кремљу, ни у влади“.

Са овом констатацијом се слаже и немачки политиколог Александар Рар, један од водећих учесника дискусионог клуба „Валдај“, који се под Путиновим покровитељством, почетком септембра, одржао по седми пут. Учесници овог престижног догађаја, углавном угледни политиколози и новинари из целог света, сагласни су у оцени да руски лидер користи „Валдај“ као „лансирну рампу“ за одашиљање порука Западу. Ове године, кажу, главна порука је била – привикавајте се, ја се враћам у Кремљ. „Путин не оставља утисак човека који планира да напусти власт. Не тврдим да ће Путин обавезно да постане председник, јер не искључујем могућност да се тандем очува у садашњем облику. Али ако Путин остане премијер, то место ће добијати све више овлашћења, укључујући и сферу спољне политике“, наглашава Рар.

Путинова председничка кампања, по многима започета је још крајем јула, када је на челу колоне бајкера кренуо преко хиљаду километара на југ, у Севастопољ, на обележавање годишњице руске ратне Црноморске флоте

ПУМПАЊЕ РЕЈТИНГА

Своје утиске са „Валдаја“ и сусрета са Путином преноси и директор за Русију и Евроазију вашингтонског Центра америчког прогреса Семјуел Чарап, који каже да је имао „осећај да Медведев не постоји“. „У току је нека игра у вези предизборног позиционирања и потпуно је јасно да се смањује политичка тежина Медведева“, описује Чарап и преноси Путинове речи изговорене на „Валдају“: „Ми 20 година радимо заједно. Он је био шеф моје администрације. Ми смо људи једне партије, рекао нам је Путин“, преноси амерички стручњак.

На питање новинара „Гласа Америке“ да ли то значи да Медведев неће бити отписан, већ само благо померен, Чарап је одговорио да је председник „већ померен“.

А сам премијер, овако је недавно у интервјуу московском „Комерсанту“ описао однос према „проблему 2012“: „То питање ме интересује као и… Хтео сам да кажем као и друге, али ме заправо то интересује више него друге. Али, не правим од тога фетиш“. Путин је дао одговор пун наговештаја и на друго питање „Комерсанта“ – да ли ће он и Медведев заједно одлучити ко ће се кандидовати: „Да, то је пракса у целом свету!

Амерички председник када одлази, по правилу увек предлаже свог наследника. И шта је у томе ненормално, ако одлазећи човек предлаже земљи неког господина зато што зна да је то пристојан, професионалан човек, који ће ефикасно да обавља посао на том месту“, истакао је Путин.

И без неког „дубоког“ читања, види се да ове реченице садрже одређене поруке. Путин није неко ко замуцкује у интервјуима и не зна шта ће да изговори. Његово исправљање самог себе и наглашавање да га председнички избори интересују „више него друге“, довољно је сугестивно. А може се поставити и питање: ко су ти други, да ли је то председник Медведев? А када каже да ће они „заједно одлучити“ ко ће се кандидовати, треба се присетити Медведевљевих речи од пре неколико месеци, када је рекао да ће се кандидовати онај ко има бољи рејтинг и веће шансе за победу. С обзиром на то да је Путин сада кренуо у „пумпање рејтинга“, то намеће веома јасне закључке. Путин је још додао да „одлазећи човек“ предлаже свог наследника. И ту је сасвим јасно циљао на Медведева, маркирајући га као одлазећег, а себе условно дефинисао као „пристојног, професионалног човека, који ће ефикасно да обавља посао“. И то, по свему судећи до 2024. године.

И без много стручних анализа један закључак је потпуно сигуран: руски народ се ужелео Путина-председника, а Путин-премијер се ужелео главне светске позорнице. Ко може ту љубав да спречи…

/Богдан Ђуровић/
http://www.pecat.co.rs/


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP