Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 108584
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6713376
Ko je na sajtu?
Imamo 82 gosta na mreži

VOJNICI IZ CRNE GORE OTIŠLI U NATO-A SNAGE U AVGANISTANUNije moralno samo uživati zaštitu NATO-a, a ne doprinositi njegovim globalnim bezbednosnim snagama, kaže ministar odbrane  Crne Gore Boro Vučinić.

Trideset jedan vojnik iz Crne Gore upućen je prošlog meseca u Avganistan da zameni sadašnji kontingent zemlje u okviru snaga NATO-a. Prvi crnogorski kontingent upućen je u martu.

"Ti hrabri ljudi čvrsto su odlučili da provedu sledećih šest meseci u Avganistanu", izjavio je crnogorski ministar odbrane Boro Vučinić na svečanom ispraćaju 20. avgusta. "Oni idu da pomognu u održavanju globalnog mira na najkritičnijem mestu na planeti".

Međutim, ta odluka je izazavala kritike opozicionih stranka, koje kažu da je to nepotreban rizik.

Oni tvrde da ministarstvo pokušava da "plati" za pristupanje zemlje Akcionom planu za članstvo u NATO (MAP), što je finalni korak pre ulaska u Alijansu. Zemlja je dobila poziv za MAP u decembru 2009. godine.

Međutim, prema Vučinićevim rečima, takve optužbe su neosnovane.

"Svesni da nije odgovorno, čak i moralno gledano, samo uživati zaštitu sistema, smatrali smo da bi trebalo da damo doprinos i zato smo zaključili da, kao odgovoran partner NATO-a i međunarodne zajednice, treba da učestvujemo u misiji ISAF, sa svojim realnim mogućnostima", izjavio je Vučinić u intervjuu za SETimes.

Upitan šta će se promeniti nakon što Crna Gora postane deo Alijanse -- da li će vojska, koja broji oko 2.300 pripadnika, morati da menja svoje standarde i na koji način bi to moglo da se finansira -- Vučinić je rekao da je dosta toga već urađeno u pogledu obuke, opreme i procedura.

"Proces prilagođavanja biće uspešno završen. U pogledu troškova, Crna Gora se obavezala da izdvoji oko 2 odsto BDP-a za odbranu, što je standard za zemlje članice NATO-a. U godinama krize bili smo prinuđeni da smanjimo troškove, ali ćemo težiti približavanju tom standardu u budućnosti", rekao je Vučinić.

Međutim, on nije želeo da prognozira kada će Crna Gora postati članica NATO-a.

"To zavisi od ispunjenja zadataka iz MAP-a i političke procene zemalja NATO. Iskustva su različita, ali ono što je važno jeste da je Crna Gora već priznata kao pouzdan partner u evroatlantskim strukturama. Verujem da se mi, kao uvek, brzo pomeramo ka punopravnom članstvu. Naša je odgovornost da ispunimo [te] obaveze, a [odgovornost] naših partnera je da odluče kada smo spremni da se pridružimo NATO-u", rekao je on.

Da bi ostvarila svoj cilj i pridružila se Alijansi, vlada mora da dobije bitku na domaćem terenu. Istraživanja pokazuju da samo oko 40 odsto građana podržava članstvo u NATO-u.

"Većina zemalja u regionu imala je sličan razmer među stanovništvom u ovoj fazi pridruživanja", rekao je Vučinić. "Uveren sam da će se mišljenje promeniti, kao i u drugim zemljama, kako budu postajali zainteresovaniji i informisaniji u pogledu prednosti članstva".

"Mnogi još uvek ne mogu da sagledaju šta se dogodilo devedesetih godina ili sadašnje regionalne okolnosti. Smatram da smo dužni da izaberemo najbolji način da obezbedimo svoju budućnost, a to je bez sumnje članstvo u NATO-u i EU", rekao je on.

Vučinić se nada da neće biti novih sukoba, ali upozorava da bi otvorena pitanja, kao što su odnosi između Srbije i Kosova i situacija u Bosni i Hercegovini, međunarodna zajednica trebalo pažljivo da prati.

"Integracija regiona uticaće na njegovu stabilnost. Nažalost, zapadni Balkan još uvek nije samoregulišući mehanizam kontrole, tako da se postavlja pitanje integracije kao uslova bezbednosti, a to je blisko povezano", rekao je on.


Nedjeljko Rudović
SETimes.com.


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP