Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 108578
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6713282
Ko je na sajtu?
Imamo 97 gosta na mreži

AMABASADOR KONUZIN : MI SMO PROTIV PODELE SRBIJE !Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Konuzin izjavio je da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i dalje ostaje osnova za održivo rešenje kosovskog problema, a da je Misija UN dužna da produži svoju ulogu u olakšanju tog procesa. "Zalažemo se za obnovu dijaloga zainteresovanih strana koji za cilj ima rešavanje kosovskog problema. Osnovom za održivo rešenje i dalje smatramo Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN. I Misija UN na Kosmetu dužna je da produži svoju ulogu u olakšanju tog procesa", rekao je Konuzin u u intervjuu "Politici".

On je naglasio da je pozicija Rusije, kada je u pitanju problem Kosova i Metohije, vrlo je jasna i precizna.

"Mi smo protiv podele Srbije, za uvažavanje njenog suvereniteta i teritorijalne celovitosti, u skladu sa međunarodnim pravom. Podržavamo onu poziciju Srba koju oni imaju u odnosu na taj deo zemlje", rekao je Konuzin.

Ambasador Konuzin je kazao da je Rusija na osnovu toga odmah podržala i prvobitni projekat srpske rezolucije Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a u vezi s konsultativnim zaključkom Međunarodnog suda pravde o usklađenosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova s međunarodnim pravom.

"A onda, pre usvajanja rezolucije, od nas je zatraženo da podržimo drugi tekst, koji su zajednički sačinili Srbija i zemlje Evropske unije. Podržali smo ga zato što je bio prihvatljiv za Beograd. Rusija iskreno ispunjava svoje obaveze prema partnerima", naveo je on.

Na pitanje da li Rusija ima nameru da bude učesnik u daljim pregovorima o Kosovu, Konuzin je ponovio da je osnova za rešavanje problema - Rezolucija 1244 Saveta Bezbednosti UN - Instrumenti Savet bezbednosti UN, Misija UN na Kosovu.

Rusija će produžiti svoje angažovanje na toj osnovi, kazao je on i dodao da je rešenje za Kosovo dužna da da sama Srbija, a ''crvena linija" u tom slučaju bilo bi uvažavanje međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija.

"Uporno ponavljam: Rusija će podržati onu politiku Srbije koju ona sama bude sprovodila prema sopstvenoj zemlji", naglaso je on.

/Serbiana/Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP