Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 106945
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6686655
Ko je na sajtu?
Imamo 57 gosta na mreži

NESTAŠICA CITOSTATIKA - SRAMOTA !


Nestašica citostatika do oktobra

Problem nestašice citostatika u Srbiji biće rešen početkom oktobra kada se očekuje preraspodela zaliha i nabavka novih količina, izjavila je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Nevena Karanović. Karanovićeva je rekla Tanjugu da je uobičajeno da se krajem godine preispituje koliko su ustanove potrošile citostatika sa takozvane liste C koji se nabavljaju preko Republičkog zavoda za zdravstveno siguranje (RZ ZO) da bi se obavila njihova preraspodela.

Reč je o skupim lekovima namenjenim za lečenje malignih oboljenja, novije generacije pa se zato nabavljaju po posebnom režimu.

Ona je navela da je na sastanku u Ministarstvu zdravlja pre dva dana dogovoreno da zdravstvene ustanove preraspodele zalihe, kao i da se naruče dodatne količine.

"Pojedine ustanove troše više, neke manje, rešenje situacije se očcekuje u prvoj nedelji oktobra do kada če biti obezbeđene nove količine", kazala je Karanovićeva, dodajuči da je već obezbeđena kupovina lekova za koje se pretpostavlja da ih neče biti dovoljno do kraja ove godine.

Ona je navela da citostatika, zasad, ima dovoljno, da nema razloga za strah pacijenata, napomenuvši da se radi o uobičajenoj tehničkoj proceduri nabavke novih količina i kontrole potrošenih kako bi se lečenje obavljalo nesmetano.

Tokom prošle nedelje, beogradski mediji su preneli da u pojedinim bolnicama, poput KBC "Bežanijska kosa", nedostaju citostatici sa liste C, koji se nabavljaju preko RZ ZO.

U RZ ZO su rekli Tanjugu da Komisija za preraspodelu citostatika, koju čine onkolozi iz svih referentnih zdravstvenih ustanova, trenutno utvrđuje koji citostatici i u kojoj količini nedostaju.

Oni su, takođe, naveli da se razmatra i preraspodela neutrošenih citostatika između zdravstvenih ustanova i da če RZ ZO nabaviti i dodatne količine pojedinih citostatika.

Pomočnik direktora Zavoda Vladan Ignjatovič je kazao da je reč o uobicajenoj proceduri, s obzirom na to da se ne može precizno predvideti potrošnja citostatika na svakoj klinici.

On je naveo da je za 2010. godinu, samo za 16 najskupljih citostatika sa C liste RZ ZO izdvojio više od dve milijarde dinara.

Na listi lekova su i citostatici koje nabavljaju same zdravstvene ustanove u okviru sredstava za lekove koje im prenosi Zavod, kao i određeni citostatici u tabletiranoj formi koji se dobijaju na recept.

Govoreći o drugim vrstama citostatika, koji ne pripadaju C listi, Ignjatovič je kazao da je situacija sa snabdevenošču citostatika zadovoljavajuća.

"Problem postoji samo sa nekoliko citostatika koji nedostaju, a koje če RZ ZO dodatno nabaviti u najkračem mogučem roku", kazao je Ignjatović.

U Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije ima svih citostatika u količinama koje su potrebne za lečenje pacijenata za dva meseca.

Kako je nedavno izjavio v.d. direktora tog instituta Zoran Rakočević, situacija je uobičajena, a potreba za citostaticima u meri u kojoj su obavljena trebovanja na početku godine zadovoljena je pa pacijenti ne prekidaju terapiju.

"Broj pacijenata koji se leči je povećan, jer su dijagnostičke metode pristupačnije i ne događa se ništa bitnije u snabdevanju citostaticima, osim da su zalihe koje su bile predviđene, a definisane na početku godine, pri kraju" rekao je nedavno RTS-u Rakočević.

On je naveo da, u slučaju da nedostaju citostatici u jednoj instituciji, postoji mogučnost preraspodele u Srbiji i uobičajena je praksa da, ukoliko u jednoj instituciji zbog prirode toka lečenja, postoji veća potreba za koriščenjem određenog citostatika, a u drugoj se pojavi višak, da se oni ustupe.

Principi onkološkog lečenja se menjaju, a lekari žele da primene najsavremenije aspekte lečenja pacijenata u svetu, pa je to, možda, razlog što je potrošnja donekle veća nego što je bila planirana na početku godine, smatra Rakočević.

(Tanjug)Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP