Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110544
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6759386
Ko je na sajtu?
Imamo 71 gosta na mreži

KACIN DOLAZI U BEOGRAD DA REŠAVA PROBLEME BOŠNJAKA !Specijalni izaslanik Evropskog parlamenta (EP) za Balkan Jelko Kacin najavio je da će 3. oktobra posetiti Beograd i da Srbija do tog datuma mora da reši pitanje formiranja Bošnjačkog nacionalnog veća. Jelko Kacin: Srbija mora ravnopravno tretirati svoje građaneKacin, poslanik političke grupe Savez liberala i demokrata za Evropu (ALDE) u EP je, učestvujući u emisiji "Centralni dnevnik" bosanske TV1, poručio da Srbija mora biti pravna država koja će ravnopravno tretirati svoje građane.

Kacin, slovenački političar, je potvrdio da je vlastima u Srbiji poslao pismo u kome je, kako je naveo, poručio da je "neprihvatljivo da se isključivo od Bošnjaka traži da formiraju nacionalne veće dvotrećinskom većinom, dok su pre toga svi nacionlani saveti drugih nacionalnih manjina, izabrani nadpolovičnom većinom".

Kacin tvrdi da je, navodno, to pismo bilo povod za održavanje sastanka predstavnika tri izborne liste u petak u Beogradu.

Taj sastanak, koji je održan na poziv ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića i uz posredovanje šefa misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji ambasadora Dimitriosa Kipreosa, okončan je bez dogovora, ali sa željom da razgovori o formiranju Bošnjačkog nacionalnog veća budu nastavljeni.

Resorno ministarstvo je saopštilo da će naredni sastanak biti održan u Novom Pazaru i bez posrednika.

Predstavnici Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) koja je na junskim izborima za nacionalne savete osvojila najviše glasova - 17 od 35, a čiji je nosilac liste bio glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić prihvataju pregovore, ali bez vraćanja na pređašnje stanje.

Bošnjačka lista, čiji je nosilac aktuelni predsednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević, zalaže se za nemešanje vere i politike, dok se Bošnjački preporod zalaže za jedinstvo i insistira na svojih pet većnika.

BKZ je početkom jula uz pomoć dvojice većnika sa liste Bošnjačkog preporoda formirala Bošnjačko nacionalno veće, dok su preostale dve liste bojkotovale konstitutivnu sednicu koju je sazvalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Resorno ministarstvo ne priznaje Veće formirano na taj način i smatra ge nelegitimnim, jer nijedna od tri liste nema prethodno verifikovane većničke mandate.

/BLIC/

Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP