Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 108573
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6713211
Ko je na sajtu?
Imamo 90 gosta na mreži

BEOGRAD USTUKNUO PRED TAČIJEM I KOMPANIJOM !


Srbi na Kosovu i dalje trpe teror bez telefona, Srbija bez odgovora!

Utorak - 28.09.2010

Dok kosovske vlasti bahato ruše telefonsku mrežu u srpskim enklavama, Srbija i ne razmišlja o kontramerama - da isključi telefone i internet celom Kosovu i tako natera Hašima Tačija i njegovu kliku da dobro razmisle pre nego što sledeći put odseku Srbe na Kosovu od ostatka sveta!

Rušenje predajnika juče je nastavljeno u povratničkom selu Osojane. Srpsko nacionalno veće je s tim u vezi zatražilo od zvaničnog Beograda da isključi telefone celom Kosovu, kao reakciju na poteze „Telekoma Kosova“, koji je uništio bazne stanice fiksne i mobilne telefonije. Iako su iz „Telekoma Srbija“ poručili da će učiniti sve „da ponovo obezbedi usluge neophodne za komunikaciju“, Srbi u enklavama južno od Ibra su i juče bili bez signala.

Portparoli Vlade Srbije, Predsedništva i Ministarstva za telekomunikacije juče nisu odgovarali na pozive i SMS-ove novinara „Alo!“ pa tako nismo uspeli da saznamo šta država planira da uradi ne bi li našim ljudima u enklavama omogućila normalan život. Po svemu sudeći, reciprociteta neće biti.

Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS-a, smatra da izvršni organi moraju naći načina da zaustave nasilje nad Srbima na Kosovu, pa i po cenu isključivanja telefonskih veza celoj pokrajini.

- To nikako nije idealno rešenje, ali kao krajnja mera i krajnje rešenje i to bi bilo ozbiljno ponašanje države da bi zaštitila svoje građane - izjavio je Vučić.

Marko Jakšić, potpredsednik Skupštine zajednica opština KiM, smatra da je predlog SNV-a „jedini ispravan i pravi“.

- Da je Srbija to uradila ranije, Albanci nam ne bi sada opet uništavali bazne stanice. Prema mojim saznanjima, naša vlada neće da primeni princip reciprociteta jer bi to ugrozilo evropske integracije - ubeđen je Jakšić. On ističe da je ovaj problem i deo pitanja statusa jer je to „borba oko toga ko će da kontroliše vazdušni prostor za komunikacione veze“.

Tihomir Živanović, stručnjak za telekomunikacije, kaže da bi Srbija tehnički mogla da isključi telefone na Kosovu.

- To je čas posla, može da se završi za tri minuta. Samo isključe Prištinu, i jedan i drugi smer. Ja nisam pobornik toga jer moramo da pokažemo da smo na višem nivou od njih. Moramo da alarmiramo svetsku javnost i predsedavajućeg UN-a o flagrantnom kršenju ljudskih prava na Kosovu. Njihova fiksna telefonija i međunarodni saobraćaj i dalje idu preko Srbije. Ne znam samo da li nam Kosovo uopšte plaća korišćenje tih kapaciteta - objašnjava Živanović.

Ilija Ivanović, koordinator tehnike „Telekoma“ za KiM, kaže da će rukovodstvo te firme u saradnji sa državom da reši novonastale probleme.

- Detalje kako će tačno to da bude urađeno ne znam. Građani Zubinog Potoka su sprečili rušenje repetitora na severu Kosova. Mislim da se neće usuditi da tamo isto urade jer bi moglo da dođe do incidenata - kaže Ivanović. On kaže da ne zna da li će „Telekom Srbija“ da preduzme kontramere koje bi podrazumevale isključivanje telefona celom Kosovu.

Živojin Rakočević, novinar i član Republičke radiodifuzne agencije s Kosova, kaže za da južno od Ibra nema gotovo nikakvog telefonskog signala, osim na nekim područjima gde se probijaju signali mobilnih mreža iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, pa čak i Albanije.

Signal „Telekoma Srbija“ dostupan je još samo na severu pokrajine, a najteža je situacija u Kosovskom Pomoravlju, gde je oko 30.000 Srba bez signala mobilne i fiksne telefonije.

Euleks podržavam rušitelje

Iv de Kermabon, šef Euleksa, na sastanku sa ministrom za KiM Goranom Bogdanovićem rekao je da je mobilna telefonija pitanje van nadležnosti Euleksa. Međutim, juče su pripadnici Euleksa bili s pripadnicima KPS-a koji su uklanjali predajnik u metohijskom selu Osojane. Kako javlja KiM radio, za vreme uklanjanja ovih baznih stanica bilo je prisutno Euleksovo vozilo broj 2848.

R. F. - S. Đ.Komentar : Srbi sa Kosova traže da Srbija isključi fiksnu i mobilnu telefoniju  celom Kosovu , a sprska vlada i predsednik zemlje ćute kao pi...  Svet nam se smeje i zajebava.


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP