Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110533
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6755466
Ko je na sajtu?
Imamo 73 gosta na mreži

IVICA DAČIĆ: SRBIJA POD ŠTAPOM, ŠARGAREPE NIOTKUDASARAJEVO - Zamenik predsednika vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija stalno pod nekim štapom, malo za Kosovo, malo za Haški sud, a da šargarepe nema niotkuda.
"Veoma često i opasno se ugrožava naš nacionalni i državni interes. Srbija je stalno pod nekim štapom, malo za Kosovo, malo za Haški tribunal, a šargarepe niotkuda. U tome i jeste problem što je stalno u takvoj situaciji", kazao je Dačić u intervjuu sarajevskom "Oslobođenju", koji će u celini izaći u sutrašnjem broju.

Srbija je učinila konstruktivan napor oko Kosova povodom rezolucije u Generalnoj skupštini UN, kazao je Dačić i dodao da je odmah usledio negativan komentar glavnog haškog tužioca Serge Brammertza.

On smatra da to može dovesti do toga da oni koji govore o evropskim integracijama sada kažu: sve je uredu, sada ste uradili ovo, ali, ipak, niste uradili dovoljno na ovoj drugoj strani.

"Mislim da je to slučaj za sve zemlje bivše Jugoslavije da se veoma često upotrebljava taj princip štapa, a veoma malo princip šargarepe. Očigledno, to tako funkcioniše na međunarodnom nivou", rekao je Dačić.

Komentarišući poziv haškim optuženicima Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću da se dobrovoljno predaju, Dačić je rekao da je Srbija do sada učinila da se svi koji su optuženi pred Haškim sudom nađu u Hagu, osim dvojice ljudi.

"Ako je to bio Milošević, Karadžić, zašto ne bi bili i oni. Ovde nije reč o tome da Srbija želi da sakriva nikoga. Smatram da je za svaku zemlju bolje da dođe do dobrovoljne predaje da ne bi dolazilo do mogućih sukoba i žrtava. U tom smislu je i bio moj poziv", rekao je Dačić.

On smatra da je Srbija danas dovedena u situaciju da, šta god da radi, biva talac jedne takve situacije.

Srbija, naveo je on, zaista, čini sve i u tom smislu smo i sami pozivali ljude iz međunarodne zajednice, iz najvećih policija i bezbednosnih službi, da vide da li Srbija nešto greši u metodološkom pristupu kako tragati.

"I oni su, kada su pisali te izveštaje, davali određene predloge i to je bio osnov da Bramerc, u onom pretprošlom izveštaju, okarakteriše da Srbija u punoj meri sarađuje sa Haškim tribunalom, ali smo, naravno, svesni i toga da kada neko govori o punoj saradnji, da pod tim podrazumeva i pitanje hapšenja", rekao je Dačić.

Ministar je kazao da je policija Srbije proveravala sve lokacije o kojima su dobili informacije i od najvažnijih svetskih obaveštajnih agencija, ali se pokazalo da nijedna nije bila tačna.

Dačić je istakao da je Srbija zainteresovana za očuvanje Bosne i Hercegovine i, naravno, Republike Srpske kao entiteta u BiH.

"Opredeljeni smo za zajednički život u svim državama koje su konstituisane na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je on.

/SEEbiz/


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP