Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 108656
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6714053
Ko je na sajtu?
Imamo 36 gosta na mreži

KLINTONOVA : SAD I EU ĆE "POMOĆI SRBIJI" !


 

Vašington -- Državna sekretarka SAD Hilari Klinton potvrdila nakon sastanka s visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbedbost, da će za 10 dana posetiti Beograd. Iako niko od srpskih najviših zvaničnika ne odgovara na pitanje ko je i kada pozvao Klintonovu da poseti Beograd i posredu je ( u čemu ?), sve je jasno bilo i pre dve nedelje kada je Bela kuća objavila da državna sekretarka SAD kreće uskoro na  na tkzv. " Balkansku turneju". Dakle SAD su se pozvale same da posreduju u rešavanju Kosovskog problema i jasno je šta se može očekivati !

Osim Beograda, Hilari Klinton posetiće i Prištinu. Uoči posete, državna sekretarka SAD rekla je da je na liderima dve strane da donesu odluke o svojoj budućnosti. na je navela i da su SAD i EU spremne da pomognu kako bi Beograd i Priština postigli dogovor, kakav to niko ne zna !

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton rekla je da i Srbija i Kosovo imaju evropsku budućnost i da je veoma važno to što SAD i EU rade zajedno na budućem dijalogu Beograda i Prištine.

Ni ona, međutim, nije precizirala kakvu će ulogu SAD i Evropa imati u pregovorima.

Politika piše, pozivajući se na svoje izvore, da EU očekuje od kosovskog rukovodstva da pokaže političko liderstvo i uprkos ostavci Fatmira Sejdijua stupi u razgovore sa Beogradom što pre. Međutim, piše Politike, ne isključuje se mogućnost da stvari krenu drugim tokom ukoliko bi kriza u Prištini dovela do novih opštih izbora. U tom slučaju bi početak dijaloga kasnio nekoliko meseci.

"Želimo da vidimo napredak u vezi sa Srbijom i Kosovom. SAD i EU u potpunosti razumeju važnost onoga sto je predsednik Tadić postigao sa rezolucijom i podrške koju je pružio premijer Tači radi rešavanja problema", poručila je Ketrin Ešton.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton kaže da se raduje predstojećoj poseti Beogradu i Prištini.

"Sjedinjene države i Evropska unija su radile i radiće zajedno. U Beogradu i Prištini razgovoraću, ne samo sa liderima, već i građanima, jer je važno da i Srbi i ljudi s Kosova imaju u vidu taj cilj. Oni će morati da reše neke ozbiljna pitanja, a SAD i EU su spremne da posreduju u dijalogu i pomognu da dve strane dođu do sporazuma. U konačnom, na liderima je i narodima da odluče o svojoj budućnosti", kazala je Klontonova.

U međuvremenu, ambasador Velike Britanije u Beogradu Stiven Vordsvort rekao je da očekuje da će veoma brzo uslediti naredni korak Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

"Želimo da vidimo napredak u oktobru, ali oko toga treba da se složi svih 27 članica Evropske unije", kazao je Vordsvort i istakao da zvanični London snažno podržava proširenje Unije i ulazak Srbije u evropsku porodicu.Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP