Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 108655
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6714052
Ko je na sajtu?
Imamo 35 gosta na mreži

LOGOR ZA SRBE U TRNOVU !Beograd -- Savez logoraša Republike Srpske prikazao je snimke za koje tvrdi da predstavljaju krunski dokaz zločina nad Srbima u Trnovu.

Na snimcima su prikazani civili, žene i deca u lokalnoj školi, koju kontrolišu vojnici Armije BiH, zapaljene kuće i nbekoliko ubijenih ljudi.

Predstavnici Saveza logoraša zatražili su od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da uz ostale dokaze analiziraju i ovaj snimak i pokrenu procese protiv odgovornih.

Snimci za koje se tvrdi da potiču iz arhiva Armije Bosne i Hercegovine iz Gornjeg Vakufa, prikazuju Trnovo u leto 1992. godine.

U lokalnoj školi je smešteno oko 50 civila, žena i dece, a škola je pod kontrolom BiH vojnika, koji povremeno obilaze prostorije u kojima su smešteni civili.

Među zatočenim civilima bila je i Milena Vasić, koja je preživela to vreme sa svoje tri kćerke.

„Svaki dan se nad nama vršio teror. Tuča, ubijanje, maltretiranje. Kada je snimano mi smo morali da pričamo da nam je dobro, iako nam nije bilo dobro. Šta ću, i ja sam sa svoje troje dece, morala tako da se ponašam“, kaže Milena.

Na snimcima su prikazane izgorele kuće i nekoliko ubijenih civila.

Predsednik Saveza logoraša Branislav Dukić tvrdi da je ovaj snimak dokaz zverskih zločina nad trnovskim Srbima.

„Ovaj film predstavlja jedan od ključnih dokaza da civili koji su boravili u logoru Trnovo nisu ubijeni u borbama, kako govori Bošnjačka strana, već da su zarobljeni, odvedeni u logor i zverski pogubljeni“, kaže on.

Savez logoraša će ove snimke uputiti Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i zatražiti da budu analizirani zajedno s drugim dokazima o zločinima nad Srbima u Trnovu i da budu pokrenuti procesi protiv odgovornih.

Predstavnici Saveza logoraša smatraju da je sadašnji odnos Tužilaštva prema zločinima nad Srbima nedopustiv. Međutim, portparol Tužilaštva Boris Grubešić smatra da takve ocene nisu utemeljene.

„Jasna je činjenica da je tružilaštvo BiH podiglo više optužnica za stradanje žrtava srpske nacionalnosti, nego neka entiotetska tužilaštva u Republici Srpskoj, za deset ili više godina“, kaže on.

Pravni stručnjaci u Sarajevu, mežutim, iznose ocene da Savez logoraša, a pogotovo njegov predsednik Branislav Dukić, često iznose stavove koje nije potvrdila nijedna institucija, i da njima operiše kao pravnim činjenicama, poput tvrdnji da je u Sarajevu u vreme rata bilo više od 100 logora za Srbe.

Neki od eksperata smatraju da su ti, kako kažu, navodni dokazi, u nekoliko navrata skupo koštali i Srbiju i to na međunarodnom planu, kao poslednji put u slučaju Ejupa Ganića pred sudom u Londonu.Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP