Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110544
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6759377
Ko je na sajtu?
Imamo 73 gosta na mreži

VANDALI UNIŠTAVAJU NOVE TROLEJBUSE U BEOGRADU !Nije prošlo ni nedelju dana otkako su novi trolejbusi počeli prevoziti prve putnike, a već su tri potpuno nova vozila išarana i polomljeni su im panel stakla i korpe za otpatke. Oštećenja su brzo popravljena, ali vandali nisu uhvaćeni Trolejbusi  nisu prešli ni 500 kilometara, a već su uništeni

Svega nedelju dana nakon što su novi trolejbusi počeli da prevoze Beograđane, u tri vozila polomljeno je panel staklo, uništene su korpe za otpatke, ispisani grafiti po unutrašnjosti i pokradeni čekići za slučaj opasnosti. Gradsko saobraćajno preduzeće „Beograd" odmah je saniralo oštećenja na vozilima, ali je moralo da ih povuče iz saobraćaja na jedan dan, kao i da snosi troškove za pričinjenu štetu.

Većina sugrađana sa zadovoljstvom je dočekala 24 novih, niskopodnih i klimatizovanih trolejbusa prošle nedelje, kada su izašli na linije 22, 29, 41, 28, 19 i 21. Međutim, neki od njih su u rekordnom roku počeli da ih uništavaju.

Popravljaju nova vozila

U GSP-u navode da počinioci nisu poznati jer vozači nikoga nisu videli, a građani nisu ništa prijavili. Takođe, mole sugrađane da čuvaju nove trole i da, ukoliko primete da neko uništava vozilo javnog prevoza, to odmah prijave vozaču.

- Radnici GSP-a redovno održavaju sva vozila, posebno nova, pa smo se potrudili da i ova što pre vratimo u prvobitno stanje. To je ipak zahtevalo dodatno ulaganje novca i radnog vremena, ali i da tih nekoliko trolejbusa zadržimo u garaži jedan dan kako bismo ih popravili. Materijalna šteta nije velika i ne može se tačno proceniti jer oštećenja nisu drastična, ali je mnogo veća nematerijalna šteta, imajući u vidu ophođenje građana prema imovini koja pripada svima nama. Kako bi se ovakvi događaji u budućnosti sprečili, dnevno ćemo pratiti stanje u novim trolejbusima - istakao je Radoslav Nikolić, generalni direktor GSP-a.

BG VOZ UNIŠTEN ZA DEVET DANA

Novi vid gradske železnice „Bg voz", koji je od 1. septembra počeo da prevozi putnike od Pančevačkog mosta do Novog Beograda, već devet dana nakon prve vožnje bio je demoliran. Jedno sedište bilo je zapaljeno, drugo polomljeno, a ispisani su i grafiti po unutrašnjosti i spoljašnjosti vozova. Iz Direkcije za javni prevoz upozorili su da čišćenje jednog kvadratnog metra od grafita košta 1.000 dinara, dok su reakcije svih građana koji koriste ovaj vid prevoza bile negativne.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi vandali bili uhvaćeni, protiv njih bi se podnela prekršajna prijava za uništavanje tuđe imovine, a dalje bi intervenisali nadležni organi.

U Direkciji za javni prevoz navode da se ovakvi vandalizmi ne mogu sprečiti, već se samo mogu primeniti sankcije protiv onih koji se bahato ophode prema vozilima javnog prevoza i apelovati na građane da ih sačuvaju.

Deluju samo sankcije

- Potrebno je podići svest Beograđana kako bi vozila javnog prevoza posmatrali kao svoja i u njima se ponašali kao u sopstvenom automobilu jer su ona tu zbog njihovog komfora, bezbednosti i što efikasnijeg kretanja kroz grad. Preventivno se u cilju sprečavanja ovakvih slučajeva može delovati samo putem primera - recimo, ukoliko policija uhvati i kazni osobu koja uništava trolejbus ili voz - rekli su u Direkciji.

Fakti

- Ukupno kupljena 83 trolejbusa
- Proizvođač je beloruska firma „Belkomunaš„
- Imaju 26 mesta za sedenje
- Svaka trola može da primi 101 putnika
- Troše 30 odsto manje struje u odnosu na stare
- Imaju elektronske table, crnu kutiju i detektor za kvarove
- Maksimalna brzina kretanja im je 60 kilometara na čas

Krajem novembra na beogradske ulice izaći će i preostali trolejbusi, od ukupno 83 koliko ih je kupljeno, kada otprilike stižu i novi tramvaji iz Španije. U Direkciji za javni prevoz i GSP-u nadaju se da se ovakvi incidenti neće dešavati i sa tim vozilima.

/A. VLAHOVIĆ/Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP