Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110533
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6755542
Ko je na sajtu?
Imamo 56 gosta na mreži

UKIDA SE VOJNI ROK U SRBIJI !Od 1. januara 2011. na služenje vojnog roka biće upućivani samo oni koji to žele, saopštila je Vlada Srbije.

Obaveza služenja vojnog roka u Vojsci Srbije obustavlja se odsluženjem vojnog roka poslednje partije vojnika upućene u 2010. godini, navodi se u saopštenju Vlade.

Precizira se da se to odnosi i na regrute koji su zamenili služenje vojnog roka civilnom službom.

Vlada je donela Odluku o obustavi obaveze služenja vojnog roka i uputila je Narodnoj skupštini na razmatranje, saopšteno je posle sednici vlade.

Od 1. januara 2011. godine, na služenje vojnog roka biće upućivani samo oni koji to dobrovoljno budu želeli, dodaje se u saop[tenju.

"Put ka efikasnijim oružanim snagama"

Odluka Vlade Srbije o obustavi obaveze služenja vojnog roka kojom je predviđeno da od 1. januara 2011. u vojsku budu upućivani samo oni koji to žele doprineće stvaranju efikasnih profesionalnih oružanih snaga, ocenili su danas stručnjaci za tu problematiku.

Vojni analitičar Aleksandar Radić i predsednica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović ukazali su da je neophodno obezbediti i odgovarajuće resurse za profesionalnu vojsku posebno, materijalne i u naoružanju.

Stojanović je podržala tu odluku vlade ocenivši je kao dobru i očekivanu "jer će vojska i država znati sa čime mogu da raspolažu u odbrani države".

Ona je objasnila da će za anagažovanje u profesionalnoj vojsci opredeljivati oni koji zaista i žele da budu profesionalni vojnici.

Radić je podržao odluku vlade isticći da je istovremeno neophodno za profesionalnu vojsku nabaviti i savremenu opremu i naoružanje.

Po njegovim rečima, potrebno je obezbediti i sredstva za plate profesionalnih vojnika čime bi se obezbedio i kvalitet kadra.

On smatra i da su profesionalne oružane snage efikasnije ali da je praksa pokazala da se one moraju imati savremenu opremu "što je na nama da obezbedimo".


Komentar : Moj deda je govorio - ko nema muda da odsluži vojsku, nema ih ni za ženidbu ! 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP