Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110533
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6755505
Ko je na sajtu?
Imamo 78 gosta na mreži

АМЕРИЧКИ РАДИО: НИКАД БОЉЕ ВРЕМЕ ЗА ГЕЈ-ПАРАДУ У СРБИЈИ


 

Ове године су организатори припремали терен обишавши све политичке партије које су исказале интерес да их приме и добиле у најмању руку обећања да неће подржати насиље.

Поводом информације да је Више јавно тужилаштво Србије подигло оптужницу против Александра Ђурђевића, припадника десничарске организације „Образ“, јер је 26. маја у Лазаревцу преко интернет мреже Фејсбук претио смрћу људима који намеравају да учествују у Паради поноса, истраживали смо: каква је разлика у друштвеној клими у Србији данас у односу на пре годину дана када је Парада поноса у последњи час отказана, јер држава није гарантовала безбедност учесницима.

Србија 2010. уочи Параде поноса је другачија од Србије 2009. године. Државни врх се јавно определио између ове две поруке. Поруке толеранције и поруке мржње оличене у ова два спота која се могу чути и видети ових дана.

                          

                       Akademediasrbija : Pozdravimo ih Krstom, bosiljkom i belim lukom !


Јучерашње хапшење због претњи учесницима Приде параде није прво. На адресе високих државних функционера, укључујући и кабинет председника државе, стизале су претње због подршке Паради поноса. Због тога је претходне недеље ухапшен самозвани командант Гарде цара Лазара Хаџи Андреј Милић. Због летака са порукама претњи и мржње било је хапшења и у војвођанском граду Врбасу.

Лазар Павловић, члан организационог одбора Параде примећује да су ове године претње упућене на нове адресе.

„Ове године су претње упућене више онима који нас подржавају, представницима државе која нас је недвосмислено подржала“, каже Павловић.

Ове године су организатори припремали терен обишавши све политичке партије које су исказале интерес да их приме и добиле у најмању руку обећања да неће подржати насиље. Један од ретких је Драган Марковић Палма, који се налази у владајућој коалицији, уступивши гласове својих посланика у замену за жирафу у зоолошком врту у Јагодини, који је ових дана на питање новинара шта ће да ради 10. октобра, одговорио:

„Тог дана ћу седети у свом родном селу Кончареву, угасићу струју пошто имам две унуке и два унука и две снаје, а увече ћу да замолим да угасе телевизоре.”

Уз Палму је и други фолклорни политичар, али из опозиције, Велимир Илић, чија је партија Нова Србија затражила од својих чанова да 10. октобра остану у кућама.

Промене министарских ставова

Међутим, поруке са највиших места ове године су сасвим или поприлично другачије од прошлогодишњих натезања са државом. Најексплицитнију поруку је послао још пролетос председник Борис Тадић, примивши организаторе у свом кабинету.

Министар за мањинска права Светозар Чиплић, дакле, ресорни државни функционер, потврдио је да ће доћи на Параду поноса. За остале функционере се не зна, организатори очекују учешче министра полиције Ивице Дачића и још неких личности из политичког живота. Направимо једно поређење.

„Влада Србије неће ни једног министра обавезивати да се као њен званичник појави на Паради поноса, него је то лични чин. Дакле, не као званична подршка Владе“, говорио је Министар Светозар Чиплић 2009 године.

„Као партнери у организацији и као пријатељи у настојању да Београд, Србија има организовану Поворку поноса…То ће бити значајан корак после кога неће бити ништа више исто управо у увођењу толеранције“, изјавио је исти министар 2010 године.

Мањина гласних

Грађани Србије, за разлику од прегласних есктремиста, барем по једном скорашњем истраживању, нису нетолератни према сексуално различитим.

„На питање: када бисте били у ситуацији да прођете поред Параде поноса, како бисте реаговали, већина грађана је одговорила да би то било као и према сваког другој манифестацији која их не интересује. Дакле, прошли би незаинтересовано. У том смислу велика мањина која је гласна, 1 до 2 одсто, била би спремна да изврши насиље, ако би се нашла поред Параде поноса.“

У државама у региону су различита искуства са правима сексуалних мањинаца која се огледају и у могуцности да јавно исказу своје опредељење манифестацијом каква је Парада. У БиХ, Македонији и Црној Гори нема ни покушаја организовања Параде.

У Хрватској се од 2002. организују Параде. Организатори су имали јавну подршку од бившег председника Стјепана Месића, нови председник Иво Јосиповић је отишао корак даље, примио је представнике геј и лезбејских организација у аудијенцију.

Аутор Бранка Михајловић

Извор:http://standard.rs/


Komentar : Ljudi, pa jel ' ovo moguće ? Kažu da će učesnici Parade dobiti od Vlade nešto i da šmrknu protiv kijavice kad se skinu na ovu hladnoću !
Mali Radojica


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP