Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 123009
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6927268
Ko je na sajtu?
Imamo 50 gosta na mreži

DRUG TITO, SLAVUJI I ŠTAFETA


24.11.2009. / Akademediasrbija.com
Piše: Slobodan Maričić

Nedavno sam negde na internetu naišao na polemiku da li je drug Tito imao 15 ili 17 žena. Zanimljiva priča , navode se imena , mesta gde je i sa kojom zvanično i nezvanično živeo. Prema tim pričama, trebalo bi da ima oko 10-tak dece. Još zanimljivije. Na žalost iako pamtim druga Tita imao sam prilike da vidim samo poslednju zvaničnu suprugu drugaricu Jovanku.

Ali da priče o Titovim sklonostima prema lepšem polu koje nisu menjane od predratnih i ratnih dana sve do smrti imaju osnova, imao sam da prilike da se uverim u Nemačkoj kada sam na jednoj od njihovih televizija video kratak dokumentarni film sa pričom o Titu, pre i tokom njegove poslednje bolesti. Nedugo potom, tada najprestižniji nemački časopis – nedeljnik Špigl  u februaru 1979. godine, objavio je priču pod naslovom „Tito i slavuj“ sa slikom Gertrude Munitić operske pevačice u kojoj se pomenuta definiše kao Titova „poslednja ljubav “ .

Špigl kaže da je u časovima odmora na Brionima Tito svirao na klaviru prateći „sladak glasić hrvatskog slavuja“ Gertrude Munitić 35 –to godišnje pevačice iz provincije, koja je ubrzo „unapredjena“ u opersku pevačicu. Dve ploče sa njenim pesmama ubrzo su prodate iz svih muzičkih radnji, ali je pevačica bez traga nestala iz javnosti. Pričalo se da je stalno na Brionima, da bi posle njegove bolesti i smrti, prestala svaka priča o ovoj idili. Nešto ranije 14. juna 1977. godine njegova supruga Jovanka imala je poslednji istup u javnosti sa Titom prilikom prijema norveškog premijera Nordlija.

Od tada više se nikada nisu pojavili u javnosti zajedno, sve do Titove smrti. Neposredno pre razlaska u maju 1977. godine  Tito i Jovanka su imali proslavu „Srebrne svadbe“ -  25 godina braka sa priličnim brojem zvanica na Brdu kod Kranja, dok još niko nije slutio o predstojećem dešavanju.  Tom prilikom je predstavljen štampani album sa prizorima iz zajedničkog života i „srećnih trenutaka“ . Posle zvaničnog rastanka iz mnogih izvora, čulo se da je razlog tome veliko uplitanje Jovanke u politička pitanja , kadrovska pitanja, čak i imenovanja najviših rukovodilaca . Vrlo je moguće da je to pravi razlog, ali ima i drugih špekulacija, da je  Jovanki bilo dosta  Titovih „slavuja“ i da je rešila da se dostojanstveno povuče. Naravno prava istina se neće nikada saznati, a nama je ostalo samo da tražimo izvore u dokumentima i fotografijama. U prilogu je jedna.  
                    

                                                      Uuups, pa jel' to štafeta druže Stari ?     


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP