Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 97053
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6561672
Ko je na sajtu?
Imamo 42 gosta na mreži

VEŠANJE I STRELJANJE SRBA U PANČEVU 1941


27.11.2009. / Akademediasrbija
Slobodan Maričić

Gerhard Gronefeld (1911 – 2000) nemački vojni fotograf snimio je egzekuciju Srba u Pančevu 20. aprila 1941. godine u prepodnevnim časovima, kada je nasumice sa ulica pokupljeno 35 muškaraca i jedna žena, koji su podeljeni u dve grupe.

Prva je odvedena odmah pored ulaza u groblje gde su napravljena improvizovana vešala, a druga grupa je poredjana ispred grobljanskog zida. Ovaj masakr naredio je komandant grada Oberstlojtnant Fritz Bandelow kao odmazdu za ubijena dva nemačka vojnika u okršaju sa ostacima jugoslovenske vojske, tri dana posle kapitulacije jugoslovenske vojske. 

Gronefeld koji je zabeležio mnoge upečatljive trenutke rata, posle rata se posvetio fotografisanju ptica i životinja u prirodi, objavljujući svoj album ratnih fotografija pred samu smrt, stavio je fotografiju vešanja Srba u Pančevu na prvo mesto rekavši pritom : „Ovo je fotografija koja je na mene ostavila najužasniji utisak do kraja mog života. Gledao sam oči tih potpuno nevinih ljudi koji su osudjeni na smrt, i taj njihov pogled prati me i danas, kao najstrašniji košmar.“ Zanimljivo je da su ove fotografije bile dugo van očiju javnosti i da je Gronefeld objavio iste u povodu internacionalnog skupa o prikupljenim dokazima o učešću vojnika Vermahta u masovnim zločinima tokom rata, pošto se dugo govorilo da su egzekucije civila i druge masovne zločine po Evropi, činile samo SS jedinice. Hvatanje Srba po ulicama je izvršila regimenta Vermahta - divizije „Gross Deutschland“ čiji su vojnici izvršili streljanje Srba pored grobljanskog zida.

Medjutim, vešanje je dobrovoljno izvršio jedan Folksdojčer, mesarski pomoćnik koji ovaj „ jezivi posao“ kako je napisao Gronefeld, „obavio sa velikom brutalnošću i očitim zadovoljstvom“, što se vidi na fotografijama. Ovaj zločin je zabeležen takodje i filmskom kamerom - filmom u boji, koji je film snimio nemački vojni snimatelj Gottfried Kessel iz koga objavljujemo nekoliko fotografija, a nadamo se da ćemo uskoro uspeti nabaviti i pomenuti trominutni  film o ovome zločinu.

ZAPAMTI ZA UVEK !
NE ZABORAVI !
NE OPROSTI !

 


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP