Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 100798
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6619394
Ko je na sajtu?
Imamo 60 gosta na mreži

O LAGANJU I POTREBI LAGANJA


08.12.2010. / ree-Akademediasrbija

Sposobnost laganja je jedan od elemenata našeg lažnog života. Ona ima veoma važnu ulogu jer nam pomaže kod davanja privida da on ima nekog kontinuiteta.

Mi veoma lako možemo poznati stepen važnosti te naše sposobnosti laganja, jednostavno tako što samo treba da zamislimo - kako bi živeli kad ne bi imali tu osobinu. Život bi nam postao nemoguć zbog svih trauma i sukoba s kojima bi se tada morali suočiti. Na taj način, laži nam služe kao neki puferi za ublažavanje udaraca, slično kao oni na železničkim vagonima. Moramo se takođe podsetiti i na to, da mi sami sebi volimo da dajemo i neke osobine koje u suštini ne posedujemo – mi se pretvaramo da smo iskreni zato što govorenje istine i življenje istinskog života spada u mogućnosti koje mogu postati ostvarljive; što je na kraju krajeva i tačno - ali tek nakon jednog dugog i mukotrpnog rada na samima sebi. U međuvremenu, mi smo prirodno osuđeni na laganje. Ko god ovo negira, samo potvrđuje koliko nam je teško prihvatiti istinu.

Pitanje našeg laganja je od velike važnosti. Sposobnost laganja je odraz naše imaginacije, koja sama po sebi spada u kreativne vrline. Prije nego što bilo šta stvorimo, mi prvo moramo zamisliti ono što želimo da napravimo. To je vrlina koja pripada samo ljudima, jer je životinje ne poseduju. Tako, mi tu sposobnost laganja imamo zahvaljujući našoj vrlini imaginacije, jednom daru koji ima božansku prirodu. Mi lažemo iz različitih razloga, mahom da bi ublažili neku situaciju ili eventualne posledice našeg ponašanja koje bi nam bilo prilično teško prihvatiti. Tako te laži omogućavaju rad jednog mehanizma za racionalizaciju i opravdavanja, koji su ujedno i vidovi „krpljenja“ stvari. Zbog svega toga, stav ezoteričke doktrine (tradicije) prema laganju je jasan i realističan.

Tu se od čoveka ne traži da naglo, odmah na početku, prestane da laže, zbog toga što je malo ko u stanju da ostvari tako nešto. Ono što se od čoveka traži , to je da on prvo prestane da laže samog sebe. Čovek ne može da prestane da laže druge, ukoliko laže samog sebe. Prestanak laganja samog sebe je preduslov da bi on uopšte mogao da počne sa ezoteričkim radom na samom sebi, tako da tu nema nikakvog popuštanja.

To je zbog toga što je sam cilj ezoteričnog rada jedan pohod ka Svesti, što znači, ka – Istini.

Tako bi se našli u velikoj kontradikciji kada bi se pokušali približiti Istini, a da istovremeno nastavimo sa laganjem ili verovanjem u naše vlastite laži. To znači da mi moramo eliminisati svaki pokušaj laganja samih sebe, i tu nema nikakvog kompromisa koji bi se mogao tolerisati ili opravdanja koje bi se moglo prihvatiti.

Međutim, dok se nalazimo u stanju u kakvom jesmo, gde nismo u stanju da živimo bez laganja drugih, mi moramo bar da - budemo svesni - tih naših laži.

Mada, postoji još jedan savet kojeg bi mogli dati u ovom domenu. Moramo se uvežbati da budemo u stanju da u celoj gomili laži koje prezentiramo drugima, odredimo koje su od tih laži stvarno neizbežne, koje su od njih stvarno korisne, a koje su beskorisne. Doktrina nalaže onima koji je proučavaju da se energično bore protiv beskorisnih laži.

Vrlo je bitno biti na stalnom oprezu kad se radi o pokušaju laganja samih sebe. To je jedna od naših osobina koje smo stekli još u ranom detinjstvu i protiv čega se moramo boriti svim sredstvima. Tako postoji jedan naš odnos prema nekim stvarima, koji na prvi pogled može da izgleda nedužno, ili čak da ima pozitivnu prirodu kada se upotrebljava u kojekavim raspravama a njegov nastup se prepoznaje po frazi: „da, ali…“.

Međutim, ukoliko čovek to primenjuje na samog sebe, za svoje vlastito dobro, s ciljem kako bi ublažio neki udarac ili pronašao unutrašnji mir nakon što je zgrešio, odnosno, pokušao da opravda svoje ponašanje i greške, ovaj idiom se tokom vremena kristalizuje u nama da bi na kraju stvorio jedan istinski mehanizam za auto-trankvilizaciju (samo-smirenje). Tu se radi o jednom istinskom mehanizmu mentalne anestezije koji je baziran na prefinjenim, rafiniranim i zamaskiranim lažima. On u čoveku seje hipokriziju prema njemu samom. Taj se auto-trankvilajzer, kao i svi drugi moralni puferi, mora uništiti.

Samo uz pomoć vežbi ovog tipa, mi možemo postepeno steći kontrolu nad tendencijom da (ne)lažemo, koja je duboko ukorenjena u nama. Stoga se preporučuje da čovek ne žuri sa svim tim iz nekih “uzvišenih pobuda,” jer će mu svaki pokušaj odmah na početku propasti.

Jer ne zaboravimo da mi živimo u jednom svetu koji je baziran na lažima i koji se milenijumima održava uz pomoć laži.


Izvod pripremio
S.Maričić

/ Galaksija; Gnostika/Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP