Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 123087
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6935184
Ko je na sajtu?
Imamo 68 gosta na mreži

IZ ISTORIJE MASONERIJE


15.12.2009. / Akademediasrbija

Piše : Slobodan Maričić

HIRAM ABIF ili Sekenenkre Tao, iako ključna figura nastanka i istorije Masonerije, ne spominje se često u lakim štivima o Masonima, već samo u ozbiljnim raspravama o istoriji Masona. Pre svega, jer je u javnosti veoma malo podataka ko je on zaista bio, a oni koji to znaju nerado o tome govore.

Abif važi za glavnog učenika - naslednika arhitekte Jakova, koji je bio glavni projektant i graditelj, takozvanog „Solomonovog hrama“ u drevnom Jerusalemu.

Njega su prema legendi ili istinitim podacima, ubila tri od 14 učenika posvećenih u većinu tajni gradjevinskog zanata, koji su ujedno bili i utemeljivači “ Zidarske lože “, preteče docnijeg esnafskog udruženja “Lože Masona” ili “Slobodnih zidara”. Veliki mastor, kako je još Abif nazivan ubijen je da bi tri učenika : Jubela, Jubelo i Jubelum saznali tri najveće tajne “graditeljskog zanata”, koje je naučio od Jakova posvećeni Abif.

Zato je mučen i potom ubijen zidarskim šestarom, viskom i metalnim trouglom. Oponašanje načina ubistva Hirama Abifa pomenutim zidarskim alatima: trouglom, viskom i šestarom vekovima i danas je sastavni deo ceremonije primanja novih članova u masonska udruženja, a ta tri alata su postali važni simboli Masonerije.

Masonski pokret je bez obzira na veliki broj objavljenih knjiga , pamfleta i navodno obelodanjenih najvećih tajni i „pravih“ istoriografija, u javnosti zaista sasvim malo poznat. Razumljivo je da su najveće tajne tog društva dostupne i poznate samo najvišim članovima ove tajne organizacije, kao i istorijske činjenice o začetcima i ciljevima njihovog osnivanja i vekovima razvoja, ali i rada u tajnosti zbog zabrana.

Zahvaljujući knjizi “Hiramov ključ” Kristofera Najta i Roberta Lomasa, koji su i sami masoni visokog stepena i koji su nema sumnje, pomenutu knjigu napisali na osnovu dozvole najposvećenijih u tom društvu , u javnost su dospele neke nove tvrdnje i teorije o nastanku i starosti ovog društva, kojima bi prosečni čitalac trebao pokloniti ozbiljnu pažnju za razliku od svih dosadašnjih teorija.

Izmedju ostalih, veoma zanimljivih informacija, knjiga govori da se osnivanje organizacije Masona proteže do vremena samog cara Solomona , dakle oko četiri hiljade godina pre Nove ere, uz kontinuitet do današnjih dana. U tom slučaju, ne samo da je Masonska organizacija starija od svih poznatih organizacija, država i religija, već što je veoma važno i od Hrista i hrišćanskih crkava, koje predvodjene Vatikanom, odnosno Katoličkom crkvom, već vekovima, na sve načine pokušavaju da budu jedini autoritet za tumačenje nastanka i razvoja ljudske civilizacije i posebno novije istorije.

Nesumnjivo je nekoliko činjenica , medju kojima da je Vatikan izvesno u posedu mnogih neobično važnih artefakata i dokumenata iz najdalje istorije, koje čuva ljubomorno u svojim arhivima. Ovo se posebno odnosi na vreme od Hrista do danas. Činjenica je takodje, da su Masoni i Katolička crkva u vekovnom sukobu. Konačno, uzimajući u obzir mnoge dosada poznate podatke iz istorije Masonerije, ne može se pozdano potvrditi da njihova istorija počinje pre četiri hiljade godina, ali prema nadjenim tragovima njihovih simbola, sigurno u vreme dosta ranije pre pojave Hrista.Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP