Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 121676
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6897437
Ko je na sajtu?
Imamo 36 gosta na mreži

VAMPIRI U SRBIJI


16.012.2009. / Akademediasrbija

Piše : Slobodan Maričić

U nekim evropskim zemljama, a posebno u Nemačkoj postoji tradicija beleženja neobičnih pojava i to naročito od početka širenja novina kao medija. Takva tradicija u Srbiji praktično ne postoji, mada je početkom 19.veka izlazio kod nas jedan časopis na temu spiritizma.


Medjutim nemačke i austrijske novine zabeležile jedan izveštaj iz Srbije u kome se sasvim ozbiljno govori o jednom vampiru. U nekoliko stranih novina u leto 1825. godine opisan je oficijeno zabeleženi slučaj vampirizma u 19. veku u Srbiji i Evropi. Izvesni Petar Blagojević iz tadašnje Kneževine Srbije, opisan za života kao dobar i pošten seljanin, preminuo je prvih dana avgusta 1825. godine u selu Kisiljevu kod Velikog Gradišta i kako priliči sahranjen po pravoslavnom običaju uz prisustvo sveštenika, rodbine i prijatelja.

Po njegovoj smrti za osam nedelja umrlo je u istom selu još devet ljudi, posle bolesti koja je trajala samo jedan ili dva dana. Na samrti su svi ispričali svešteniku ili pred svedocima i rodbinom istu priču, da im je noću dolazio pokojni Petar, davio ih i rekao da će umreti. Od lekara niko nije mogao kod samrtnika otkriti neku zaraznu ili drugu poznatu bolest, osim lošeg psihičkog stanja i neobjašnjivog staha. Situacija se nije promenila ni posle parastosa od 40 dana, ljudi su nastavili da umiru.

Kada je iz porodične kuće u selu Kisiljevo pobegla supruga pokojnog Petra u drugo selo, svojoj familiji ispričala je da joj je u san dolazio pokojni muž Petar i tražio da mu odnese na grob nove opanke, pošto je stare „potrošio“ šetajući noću po selu. Deset nedelja posle smrti uz prisustvo seoskog starešine, sveštenika, doktora i drugih svedoka i pedesetak seljana Kisiljeva otkopan je Petrov grob da bi se videlo ima li ga u njemu.

Kada je grob otkopan i otvoren sanduk svi su videli telo preminulog Petra, ali bez ikakvih tragova bilo kakvih promena na lešu, kao da je sahranjen pre nekoliko sati. Neobično je bilo i to što su mu opanci bili stari i ofucani za razliku od odeće. Po poznatom narodnom običaju „uništavanja vampira“ uz kadjenje i molitvu sveštenika, seljaci su kroz telo pokojnog Petra zakucali veliki glogov kolac, pri čemu je iz tela pokojnika šiknula sveža crvena krv. Tada su seljaci odlučili za svaki slučaj, da spale telo do pepela i potom bacili pepeo u reku. Izmedju ostalog pored potpisa svedoka, ovaj slučaj je protokolisan u knjigu sela Kisiljevo od strane pisara iz Velikog Gradišta.

Vest o ovome slučaju se proširili Srbijom, a detaljno je opisan u nemačkim novinama: “Volkische Zeitung”, Berlin Nr. 98, od 23. Avgusta 1825, pod naslovom „Vampir von Kisilevo“, zatim " Kleine Wiener Zeitung" 27. avgusta iste godine, kao i Peštanskoj štampi.

Tako su do sada u Srbiji zvanično zabežena dva slučaja "Vampirizma", čuveni Sava Savanović i Petar Blagojević.


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP