Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 108650
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6714033
Ko je na sajtu?
Imamo 42 gosta na mreži

TRESLA SE GORA ...


27.12.2009. / Akademediasrbija
Piše: Slobodan Maričić

Polovinom meseca novembra u Srbiji panika : nedostaje vakcina protiv " svinjskog gripa" za celu radno sposobnu populaciju. Penzionere niko ne spominje. Onda poćinju prepucavanja, ministar zdravlja za sva vremena (već tri puta u mandatu) Tomica Milosavljević, dodatno plaši narod izjavom da će svaki gradjanin morati da plati participaciju od 5,00 evra.

 Potom njegovi saradnici kažu da ce vakcine biti nabavljene iz Hrvatske, a potom drugi rekoše iz Švajcarske ali preko hrvatskog posrednika. Prvih dana decembra stižu vesti "kupljeno je tri miliona veakcina", svi će biti vakcinisani a nabaviće se i još ukoliko bude potrebno.

Vesti poput " Svinjski grip je stigao", te " nije još stigao, samo što nije", pa onda "prošao prvi mali talas", ali " stiže drugi dimenzije cunamija" i slično preplavljuju medije. Konaćno stiže u Srbiju navodno 300 hiljada vakcina.

Iako je ceo posao trebao da se izvrši preko najpoznatijeg nekada jugoslovenskog sada srpskog imunološkog zavoda Instituta Torlak. ministar Tomica uzima stvar u svoje ruke i zato sa pravom danas svi stručni ljudi u ovoj zemlji da je sam ministar najodgovorniji za nepotrebnu paniku i sve periperije oko nabavka vakcina. Kao  poslednje paničarske vesti mediji objavljuju da je od gripa umrlo do 15 decembra 25 osoba u Srbiji,  od kada nema vise vesti o "masovnom umiranju od gripa".

Dakle ukupno je do danas u Srbiji umrlo 30 osoba od ove svetske pandemije kako je nazivaju, mada tu postoji jedna skrivena kvaka.

Gotovo svi pacijenti, koji su umrili sa dijagnozom "svinjskog gripa" imali pre zarase virusom gripa već neku ozbiljnu hroničnu bolest koja im je narušila ili uništila imunitet, ili su se malobrojni javili posle pet do sedam dana lečenje od dijagnoza neke druge bolesti. Najmanje je , hvala Bogu, umrlo dece, koja su predstavljena kao najrizičnija grupa. Kada spominjemo grupe, kažimo i to da je vlada formirala razne grupe, za pandemiju, epidemiju, vakcinaciju, emancipaciju i sl. Medjutim, šta se dalje dešava, kada je objavljeno da su vakcine nabavljene (330 hiljada) počinje problem sa individualnom vakcinacijom dece sa obrazloženjem: " da su vakcine pakovane po deset komada i da tako treba da se na vakcinaciju dovode deca u grupama do 10 " ?

To izaziva konačno ne samo ponovo zbunjivanje gradjana, već i ozbiljan revolt naroda. Tada nastaje zaplet umesto da nagrnu na bolnice, domove zdravlja, poliklinike i institute u Srbiji - čekaonice prazne. I ministar Tomica ponovo kreće u ofanzivu, svi moraju da se vakcinišu, vakcina će biti besplatna za sve osiguranike, a dan kasnije, reče biće besplatna za sve koji se jave na vakcinaciju. Ništa, narod jede beli luk  i domaće lekove, niko ne umire, iako se niko ne vakciniše. Tomica čupa kosu, sve radne grupe se vakcinišu do poslednjeg clana, jure poaslanike koji beže, tek tridesetak se javno za reklamu vakcinisalo pred kamerama.
I tako pet meseci posle prve izjave ministra da neće biti problema sa vakcinacijom u Srbiji , kada grip zakuca na naša vrata, imamo konačni rezultat : do 25. decembra vakcinisano je  navodno 33 hiljade pacijenata, od čega samo 280 dece i 60 trudnica u celoj Srbiji, da imamo na zalihama još oko trista hiljada vakcina,  a da uskoro stiže još oko 2,7 miliona  od ukupno naručenih 3 miliona vakcina. 

Ponovo panika, i ministar najavljuje  da je bolje da propadne tri miliona vakcina nego da nema vakcine, ako neko dude želeo da se vakciniše. I ponovo demanti ili dopuna ministrovih misli i planova. Višak vakcina će se prodati Ukrajini i nekim drugim zemljama ! A da bi cela šizoidna akcija " spasavanja Srbije od svinjskog gripa" bila kompletna, mediji počinju da donose nove vesti koje govore da se glavni ili "završni udarac" pandemije očekuje tokom febbruara, kada se očekuje da će oboleti na hiljade ljudi. Šta će biti sa Srbijom , vakcinacijom i pandemijom, niko ne može pronozirati. U svakom slučaju, narod na pijaci kaže : kilo belog luka od svakog gripa glavu spašava ! Adut je da još nije zabeleženo da je neko umro od belog luka, a kažu da od vakcine, nekoliko jeste. Dakle šta nam je činiti ?  Kao prvo smeniti ministra Tomicu, ako je za vajdu, preživeo je, lude krave, ptičiji grip, kokošiji grip, izgleda da će da preživi i svinjski grip, te ga zato treba čuvati kao pelcer za buduće vakcinacije. 
Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP