Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 106944
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6686645
Ko je na sajtu?
Imamo 60 gosta na mreži

KNEZ PAVLE VITEZ OD PODVEZICE


01.01.2010. / Akademediasrbija

Slobodan Maričić

Jedno od najprestižnijih priznanja Britanske imperije, Velike Britanije  odn. Engleske, je orden Viteza podvezice koji je ustanovio Edvard Princ od Velsa  (Edward, Prince of Wales ) koji je i prvi nosilac 1367 godine.

 

                      

Da je orden prestižan govori i podatak da ga je do sada dobilo samo 1002 ličnosti, gotovo bez izuzetka krunisane glave i ličnosti iz najvišeg evropskog i svetskog plemstva. Jedini nosilac ovog ordena  od svih Srba i Jugoslovena, odnosno naroda bivše Jugoslavije je Knez Pavle Karadjordjević, koji ga je dobio 1939 godine. Orden dodeljuju po svojoj volji i izboru samo vladari britanske imperije. Orden je Knezu Pavlu dodelio Kralj Engleske Džordž VI , koji ga je dodelio i Kraljici Elizabeti Majki 1936 godine, kao i Princezi Elizabeti 1947 godine, docnije Kraljici Elizabeti II., koja orden dodeljuje posle 1952 godine.

  
Ser Vinston Čerčil koga smatraju jednim od najvećih engleskih istorijskih ličnosti dobio je ovaj orden tek  1953 godine.


Hiljaditi nosilac ovog ordena je Princ Viliam od Velsa  ( William, Prince of Wales).
Zanimljivo je da medju nosiocima ovog nema ni jednog predsednika , američkog državnika niti političara.


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP