Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 108576
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6713272
Ko je na sajtu?
Imamo 109 gosta na mreži

VOJNIĆEV MANUSKRIPT (RUKOPIS )


05.01.2010. / Akademediasrbija
Piše : Slobodan Maričić

Nedavno se u američkoj naučnoj štampi pojavio članak izvesnog doktora Brisa Džonsa, koji komentariše do sada neuspešne napore dešifrovanja jednog misterioznog rukopisa, koji je dobio ime po svome poslednjem vlasniku, našem zemljaku.  

Na poznatom američkom univerzitetu Jejl ( Yale) čuva se original medju dragocenim starim knjigama ovaj rukopis, koji ni do danas nisu uspeli da dešifruju ni najpoznatiji svetski naučnici – kriptografi, pa ni stručnjaci američkih vojnih i drugih službi.

Radi se o rukopisu koji se sastoji od kompleta 116 duplo presavijenih strana pergamenta, sa tinkturnim zapisima na nepoznatom pismu i sa ilustracijama u boji. Tekst je napisan nekom vrstom azbuke, koja ima 40 različitih slova ili simbola. Naučnici nemaju ozbiljnu predstavu šta piše u tekstu, a analizirane slike su sa više obrisa, pa mogu predstavljati anatomiju ljudskih ili životinjskih organa, ćelijsku strukturu ili konstelaciju nebeskih tela, te se samo predpostavlja da se radi o nekoj naučnoj knjizi staroj sasvim izvesno najmanje pola milenijuma. Naučnici su za sada definisali da postoji pet odvojenih segmenata knjige, što će reći pet tematskih oblasti ili poglavlja, a najprepoznatljivije poglavlje  je ono gde se nalaze slike nekih životinja -bića koje liče na kombinaciju ribe, guštera i zmije. 

U drugim segmentima reklo bi se, da se govori o geografskim pojmovima, pošto se na slikama mogu videti crteži, koji su dosta slični današnjim kontinentima Amerike, Evrope i Afrike, medjutim, to su ipak samo predpostavke. Tako se jedan deo rukopisa može uslovno nazvati astronomskim, jer sadrži slike nekih sazveždja, koja na žalost nisu poznata astronomima, pa se proučavaju karte do sada otkrivenih sazveždja, što bi možda dalo neki odgovor o poreklu autora.  Špekulacije idu najviše u prilog tezi, da je zapis uradio neko od srednjovekovnih filozova, naučnika ili mistika obzirom na ceo sadržaj rukopisa, sa predpostavkom da se radi o prepisu ili zapisu iz nekog kontakta sa vanzemaljskim oblicima života. Pergament se koristi za pisanje dokumenata, više od dva milenijuma, pa starost istog može biti i mnogo veća od egzaktno utvrdjenog po zabeleškama na poledjini.

Inače ovaj rukopis je 1912. godine u Rimu na nepoznatom mestu kupio kolekcionar retkih knjiga Wilfrid Mark Vojnić koji je živeo u Americi, i kako je zapisano na povratku iz naših krajeva, tj. svoje postojbine u novu domovinu – Ameriku. Kada je kupio ovaj rukopis izmedju stranica je našao jedno pismo iz 1666. godine  od profesora univerziteta u Pragu Johan Markus Marsija,  koje je trebalo biti uručeno jezuitskom svešteniku Atanasijusu Kirheru u Vatikanu. Izmedju ostalog u ovome pismu stoji, da je taj rukopis kupio Rudolf  II. Nemačko - Češki vladar  poznat po svojoj ljubavi za okultne i mistične knjige i predmete, po ceni od  3,5 kilograma  zlata. Kada je Rudolf II. abdicirao, rukopis je prilikom pljačke dvora neko prisvojio i tako je isti došao do reda katoličkih sveštenika Jezuita, čiji je pripadnik verovatno bio i Johan Markus, koji je manuskript poslao u Vatikan, ali je nekako završio u tudjim rukama. Kada je Vojnić umro bez naslednika, njegova bogata kolekcija knjiga se našla na aukciji i rukopis je kupio izvesni kolekcionar H.P. Kraus iz Njujorka 1961. godine za nepoznatu sumu novca , a pošto nije nekoliko godina mogao naći bilo koga ko bi mu protumačio zapis, on ga je poklonio biblioteci univerziteta u Jejlu.

Na žalost ni od tada se nije mnogo više napredovalo u rešavanju ove misterije , ali se na dešifrovanju i tumačenju rukopisa i jegovog porekla još radi neprekidno. Za mistike i proučavanje okultnog, svakako je posebna enigma pomenuto pismo iz godine 1666. godine, zbog brojeva 666 koji su simbol Satane, a nadjeno izmedju stranica ovog rukopisa, kao slučajnost ili upozorenje iz godine koja je bila proglašena godinom Satane i koju su obeležili mnogi čudni dogadjaji.


Nekoliko  ilustracija iz Vojničevog manuskripta koji je  inače u tabacima sa obimom od oko 260 stranica


               

             


                                                                                      
Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP