Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 108584
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6713371
Ko je na sajtu?
Imamo 82 gosta na mreži

PAZI - UDARNE RUPE !


13.01.2010. / Akademediasrbija

Piše : Slobodan Maričić 

Razlika izmedju obične i udarne rupe

 

 Nekako oko novogodišnih praznika beogradski komunalci i gradski oci  izjaviše na televiziji i u svim drugim medijima da će koliko već sutra početi sa krpljenjem „ udarnih rupa „ koje su se posle snega, soli i velikog saobraćaja pojavile na „ Gazeli „ zatim delu autoputa kroz Beograd, ali i na ulicama u gradu. Prolazim „ Gazelom“ skoro svaki dan , zajedno sa 160 hiljada vozila i ko zna koliko putnika kako kažu, svakoga dana. Mi prolazimo, a rupe stoje i danas - petnaestog dana nove godine.

Gradskih komunalaca ni od korova, vozači psuju na autoputu, mostovima, kao i u gradu, i -  nikom ništa. Pre dva tri dana, odlomi se i parče mosta, ograde ili šta već i eto opet nekog gradskog čelnika sa izjavom. da će sve biti sanirano za dan , dva  u sklopu radova koji se planiraju i bla, bla, bla isto kao pre godinu, dve , tri, četiri –  oduvek isto.

Uvek kada čujem taj izraz „ udarna rupa „  ( nisam siguran da većina vozača i ljudi uopšte zna šta to znači) setim se jedne tv emisije od pre dvadesetak i više godina sa temom o bezbednosti saobraćaja.  Da je nisam gledao , ne bih ni do danas saznao šta znači to „ udarna rupa“. Elem u toj emisiji gostovali su neki stručnjaci za saobraćaj i puteve (nije Mrkonjić stručnjak za sva vremena i sve puteve i koridore) i govorili o problematici održavanja puteva kod nas, uz nadmudrivanje tadašnjih „ političara za koridore“ sa jedne  i inženjera i gradjevinaca sa druge strane. TV duel  neizvesan ( nije bilo Basare da pomaže političarima na vlasti) i konačno se javi jedan od graditelja koji " opali" po političarima, budžetu i sigurnosti gradjana za volanom, kada voze po putevima punim rupa.

Dakle, okrivio je nadležne da su za popravku puteva i održavanje potrebne pare, kojih ne daju nikad dovoljno, ni tada, i da posle zimskih dana, manja oštećenja i rupe na putu od soli, vode i snega postaju sve veće, dok konačno ne ugroze saobraćaj ili izazovu nesreće na putu. Vlast ili ti držaoci para namenjenih opravci i održavanju puteva su taj problem reče on, rešili tako što su manje rupe na putu nazvali jednostavno „ rupe“, a velike su proglasili „ udarnim rupama “ . Tako su išli kamioni sa materijalom i radnicima, koji su mrtvi hladni prolazili pored „običnih rupa „ a krpili samo „udarne“ što će reći one od pola metra dubine u koje kada upadne točak automobila tamo i ostane, a auto produži dalje sa tri točka. Tako ostade do danas.  I onda još ispriča sledeće :

„Jedan naš uvaženi stručnjak za puteve i koridore ( nije Mrkonjić stručnjak za sve i sva vremena) , ode u Nemačku na neko savetovanje o sigurnosti saobraćaja i zavisnosti od održavanja puteva. I on kao i drugi podnese referat na tu temu,  sa nazivom koji je otprilike glasio:  „Opasnosti od udarnih rupa na putevima Jugoslavije“ i – prežive !  Na pauzi bio je zvezda , svi su se okupili oko njega i tražili intervjue, da im objasni šta su to „udarne rupe“, jer su se , valjda  tada i do danas na putevima Evrope uglavnom javljala oštećenja na putevima, a rupe su zaista bile valjda  tada a i danas "retka retkost", jer je svuda u svakoj normalnoj zemlji, neko bio zadužen da kada primeti oštećenje na nekom putu , javi gde treba da se to odmah  popravi.

Rupe na putu nije pominjao niko, a kamoli nesreće zbog istih. Fenomen da oštećenje na putu postaje rupa, a da obična rupa postaje vremenom „ udarna rupa“,  dakle, otkriven je tih davnih dana u Jugoslaviji, rekao bih preciznije u Srbiji.  Pljuštala su pitanja našem predstavniku : " kako izgledaju te udarne rupe, ko pravi  udarne rupe, koje dimenzije točka staju u udarne rupe, jesu li to sabotaže, delo atentatori i slično" ?  Kako je preživeo naš stručnjak i šta je odgovorio nije poznato, ali lično ne verujem da je posle pauze ušao u salu.
Priča je istinita, uz malo doterivanja.

Šta je pisac hteo da kaže ? Pa eto ovo : "Alo braćo Srbi dosta bre sranja, kakve su to fore i dokle bre, dokle ? Rupa na putu je rupa, opasna za saobraćaj i zna se - mora da se zakrpi. Izjave idiota koji kažu : „Saniraćemo prvo udarne rupe, a ostalo prema utvrdjenom redosledu" je ludilo koje polako zahvata celu naciju mnogo brže od  ovog svinjskog gripa. Dajte bre ove vakcine za svinje - pardon svinjski grip pa svakom ko izjavi nešto slično u glavu po pet komada ! Valjda će biti dovoljno vakcina za celu vlast.

I konačno šta je sa poslovicom: „Svaka rupa nadje zakrpu “ ? Izgleda da ni to ne važi kod nas.

A šta mislite da organizujemo savetovanje najviših političara  na temu : „ Svaka rupa - da vam se zatrpa „  A ?  Rekao bih da bi neki političari jedva dočekali tu akciju.

   


 

             


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP