Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 115203
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6814029
Ko je na sajtu?
Imamo 74 gosta na mreži

JAPANSKE MISTERIJE - KAKEMONO


14.01.2010. / Akademediasrbija
Piše : Slobodan Maričić

Kakemono je još jedna od misterija stare japanske religije „Šintu“, koja je specifična po tome što se za izazivanje paranormalnih stanja koriste predmeti, tačnije slike. Kakemono je naziv za tradicionalne japanske slike izradjene prirodnim biljnim bojama na papirusu raznih veličina,  koje su se savijale u rolnu, a poznate su još pre vremena Hrista.

Umesto rama ove slike imaju na gornjoj ivici  bambusov štapić sa rupicom za kačenje, kao i na  donjem kraju slike, koji svojom težinom ispravlja sliku. Najstariji primerci Kakemona čuvaju se u Nacionalnom muzeju i njihova starost datira u vreme pre Nove ere, kada je Kakemono bio izuzetno važan za prenošenje vesti i informacija, kada je u Japanu dominiralo mnogobožačko verovanje „Šintu“ Vladari su podržavali „Šintu“ hramove i davali bogate darove, da bi sveštenici širili po zemlji njihovu slavu. Putujući „Šintu“ sveštenici su sa sobom nosili po nekoliko Kakemona, na kojima su bile naslikane razne pre svega religiozne ali i druge slike, a njihov sadržaj i poruku prenosili jednostavnim jezikom neobrazovanim ljudima po najudaljenijim selima.

Sami sveštenici su bili stroge askete, nisu primali nikakve poklone i skoro uvek bili na nekoj vrsti posta. Zbog mnogih priča i legendi o njihovim moćima, od njih su zazirali ne samo obični ljudi, već i vlastela. Docnije kada je prevladao Budizam, Kakemono slike su se pravile sa tematikom Budinog života. Posebno je bilo važnan detalj je da pravljenje – crtanje Kakemona, nije smeo niko da vidi osim autora slike, koji je izradi jedne slike posvečivao i više od godinu dana .

U japanskoj istoriji religije, kao i u narodu postoji predanje o  „Šintu“ sveštenicima koji su mogli  da ožive slike na Kakemonu upirući na sliku posebnim štapićem po imenu „Njoi“ Tada su se pred gledaocima pokretale sličice ljudi na Kakemonu: na reci su plovili čamci i u njima ljudi, prolazile su kolone konjanika i smenjivale najrazličitije slike i predstave iz ovoga sveta i iz sveta mraka - pakla  u kome su vladali demoni, koji proždirali nevernike . Sa slika je pljuskala voda na gledaoce koji se od straha nisu smeli ni pokrenuti dok je trajala „predstava“, izlazio je dim ili kapala krv i čula se muzika, šumovi vetra i buka . Postoje zapisi očevidaca - evropskih trgovaca  iz XVI i XVII. veka koji su kao gosti kod japanskih velikodostojnika imali priliku da vide neverovatne predstave sa Kakemona.

Najčuveniji Kakemono nacrtao je još u narodu poznati „Šintu“ sveštenik Ogura Šotan čije se slike i biste nalaze u mnogim hramovima,  u čast „Svetice Kannon“ - zaštitnice hrama Kjomizu kod grada Kjoto-a.  On je pred navedenim hramom držao najstroži post pijući vodu i hraneći se tačno sto dana sa pet zrna pirinča i meditirao radi prosvećenja i dobijanja blagoslova ove svetice Šintu religije. To je inače bio običaj svih poznatih  Kakemono slikara, kada su dobili „ poruku" da je vreme da naprave svoje životno delo. Njegovi Kakemono su prema zapisima i narodnom predanju bili toliko „snažni“ i nabijeni magijskim silama, da su mogli da “izbace” medju posmatrače osobe ili predmete sa slike. Ogura Šotan je kažu mogao da pokretom Njoi-ja  “ubaci” u Kakemono nekog od posmatrača i da vrati nazad ili da ga ostavi zauvek zarobljenog na slici. U pričama o Šotanu se govori da je on sa  bojama raznih biljaka kojima je slikao Kakemono uvek mešao posudicu svoje krvi, radi mistične magijske veze sa slikom.

I danas se u malobrojnim hramovima u Japanu  pomno čuvaju Kakemono slike u koje posle religioznog obreda „očišćenja“, samo malobrojni posvećeni sveštenici mogu da gledaju u prošlost ili budućnost. 

/ Iz knjige Slobodana Maričića : Najveće Misterije /

 Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP