Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 100801
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6619435
Ko je na sajtu?
Imamo 55 gosta na mreži

ŠTA JE TABU ?


25.01.2010. / Akademediasrbija

TABU je izraz u većini jezika nastao od polinezijske reči „TA - PU “ . On označava nešto o čemu se ne sme pričati, nešto što se ne sme činiti, jer će prekršilac biti kažnjen, često i smrću, od strane tajanstvenih (prirodnih) sila ili bogova.

Kod naroda Polinezije, ali i kod drugih, najčešće južno-američkih indijanskih plemena, ime koje dete dobije od roditelja predstavlja „Ta - Pu“ i znaju ga samo roditelji, koji ga detetu saopštavaju kada dodje u odredjeno doba starosti ili postane punoletno. Od rodjenja i sve vreme do smrti, ta osoba koristi drugo – kršteno ime, za koje svi po običaju znaju, da nije isto kao rodjeno.

 Rodjeno ime odnosno „Ta - Pu „ se nikada i nikome ne poverava, čak ni bračnom drugu, zbog straha od uroka. Ovaj običaj je bio poznat i kod većine plemena Severno- američkih Indijanaca.

U istoriji ovog fenomena su zabeleženi slučajevi da su neke osobe umrle od straha, kada su čule, da je neki njihov neprijatelj nekako doznao pravo – „Ta - Pu“ ime.

Kao „Ta - Pu “ su često označena groblja, gde se sahranjuju mrtvi i na koja se osim u slučaju sahrane ne sme kročiti. „Ta – Pu “ su kod naroda dalekih civilizacija i imena nekih bogova, koja se smeju izgovoriti samo odredjeni broj puta godišnje, prilikom prinošenja neke žrtve ili rituala.


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP