Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 100801
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6619434
Ko je na sajtu?
Imamo 55 gosta na mreži

САЊАТИ КАО РАТНИК


04.03.2011. / Akademediasrbija
priredio za objavljivanje na srpskom : Slobodan Maričić

Предавање Карлоса Кастанеде у књижари "Феникс", у Лос Анђелесу новембара 1993. године.

Дон Хуан је рекао да не постоји зло и да не можемо да осећамо сажаљење. Да ли то значи да жалимо неког другог? Да ли то значи да ја мислим да сам у бољем положају него што је неко други ? Его је тај који осећа сажаљење и читава идеја о сажаљењу је обмана. Користите своју енергију за нешто друго, да се ослободите.

Ви чувате енергију вежбајући рекапитулацију. Путем рекапитулације доћи ћете на место где енергија постаје видљива. Не видом, него нечим несхватљивим. То нешто је несхватљиво зато што ми немамо израз за то. Када то видите, схватите да то радите.

Не-рад је сазнајна несагласност која може да размрси вашу свест. То је нарушавање уређености света путем неке апсурдне активности. Ми морамо да схватимо да је свет уређење односно договор. Не-рад може да буде и другачији начин везивања пертли.

Сањач у учењу чаробњаштва је ратник који види себе као нешто неописиво, недефинисано и отворено. Он нема границе. Нема оквире. Он све на што наилази прихвата као изазов, и никада није губитник - чак ни у тренутку смрти.

Једна од најважнијих ствари за ратника јесте да чува албум „Врхунских Тренутака“ путем рекапитулације живота.

Уклоните мозак звери. Ми смо склони понављању. Где се налази наш осећај за понос? Морамо све да преиспитамо, ограничимо своје рутине и убацимо у њих сазнајне несагласности да бисмо постали чаробњаци. Ми можемо да видимо енергију како протиче, и зашто да дозволимо да нас мозак звери заустави?

Сањач је способан да користи своје снове као врата у поду или одскочну даску према вечности. Али ми смо своје снове разматрали само на аналитички, психолошки или научни начин. Сањати као ратник значи сањати као неко ко је преузео одговорност за своју смрт.

Снови су прецизни. Нешто је увучено у поља светлости. Скупна тачка се помери. Влакна светлости се простиру у хиљадама праваца. Ако се скупна тачка помери, ми одлазимо у потпуно различит свет. Сањање је уметност одржавања скупне тачке на новом положају. Када бисмо имали прилику, сви бисмо могли да постанемо првокласни сањачи.

Штo даље помакнемо скупну тачку, то је наш сан страшнији. Наш ум уводи ред у та искуства. Онда ти снови постану претоварени демонским сликама. То је начин на који то искуство прилагођавамо нашој људској перцепцији. Али ако сан третирате као обичан подухват, демони ишчезавају. Једини проблем је како да себе дисциплинујемо тако да ништа што се деси у сну не буде узнемирујуће.

КОРАЦИ У САЊАЊУ

Као прво, постаните свесни да тонете у сан.

Пре него што почнете да сањате, кажите: "Ја сам сањач." То је изговарање ваше намере. Нека вас не брине то да ли сте сањач или не, ум ионако не прави разлику. То није лагање самога себе. У линеарним аферама, ми тако нешто сматрамо лагањем. Уосталом, то неће бити ништа ново, јер стално лажемо себе.

И тако прихватите сањање с тачке гледишта човека који ће да умре. Као да је то питање живота и смрти. За штa се ми толико чувамо? За старост? Да ли чекамо да вичемо: "Сестро.... !" Шта су вам то урадили?

Дон Хуан ми је стално постављао то питање. Морао је да га понавља зато што сам ја био глуп.

Ово није најбољи могући свет. Нешто нас спречава да видимо с тачке гледишта некога ко ће умрети. Ратник постаје свестан тога и свет више никада није исти. То је невероватно. Он види уљеза у својим сновима. То су скаути из незамисливих светова. Они користе свест као море. Ми можемо да одемо било куда ако имамо енергију. Ако се отарасимо самоважности.

Ратник прави скокове немерљиве дужине јер жели да зна. Моја судбина је да лутам бесконачношћу. Ми смо путници, путовање је наша судбина. Прихватањем одговорности за своју смрт, ратник добија невероватан подстицај. Он може да стави тачку на своју самоважност и да оде на други ниво. Не морате никоме да се клањате.

Након што нађете уљеза у својим сновима, можете да зауставите сан и да га питате да вас поведе онамо одакле је дошао. Уљез ће бити присиљен да понесе вашу свест у друге светове. Чудесне светове, други универзум. Сањач онда постаје извиђач, скаут. Тај други универзум је жив, то је свет свести. Неорганска бића су учитељи из женског универзума који је у потрази за мушкарцима. Жене су реплике неорганских бића на Земљи.

У том другом свету је битка, и ми ћемо ући у тај свет, хтели то или не. То је неизбежно. Чаробњаци су практичари. Шта је тачно та битка која се води у другом свету? Зашто да чекате да умрете? Учините то док сте снажни. Престаните да будете толико заокупљени самоважношћу. Стално мислећи о себи и својим жељама, док не постанете превише стари да радите нешто друго. Док једина ствар коју можете да урадите не буде: "Сестро.....". Будите свесни сада. Сада је прави тренутак, а сањање је пут.

Сањач ће, ако је сачувао довољно енергије, доживети земљотрес без преседана у свом животу када уђе у тај други свет. То је незамисливо шта смо ми, у ствари?

Ми нисмо оно што су нам рекли родитељи. Ми смо нешто друго.

Постоји седам нивоа сањања.

Први је да будете свесни да тонете у сан. Тако ћете остати свесни у стању сна. Онда, када се нађете у том стању, можете да га држите уколико не журите. Када почнете да се будите у својим сновима, почећете да добијате више енергије. Бићете јачи идућег дана.

Постаните свесни у својим сновима, то је први ниво. Ако не инсистирате и ако подесите своју намеру, ваша енергија ће да вас повуче. Пустите да се то догоди. Намера ће да вас повуче и да сруши ваше параметре историјске перцепције. Ако озбиљно рекапитулирате свој живот, добићете довољно енергије. Само ратници могу да схвате шта смо ми.

На првом нивоу ми испитујемо све, сваки елемент наших снова. Почињемо са свешћу о томе да смо заспали. Али то није циљ технике. То је само да преваримо разум. Права је техника да постанемо свесни елемената наших обичних снова.

У сањању лако можемо да покренемо групну тачку. Чак и мало померање скупне тачке створиће нову особу. Ми стављамо тачку на стару и постајемо нова особа.

Дон Хуан је рекао да су, да смо, "овде" и "тамо" замењиви, ми то стално радимо својим енергетским телима. Енергетско тело је наша пројектована свеукупност.

Шта су нам то урадили да смо постали тако тврдокорни? Страшна оштећења која нам је нанело друштво могу да се поправе у сањању. Следећи корак или „Капија сањања“ јесте да се пробудите у другом сну.

Када једном стекнете енергију рекапитулацијом и сањањем, можете да легнете у сну у истом положају који сте заузели када сте заспали и да одете у други сан. Када уђете у сан унутар сна, улазите у стање које је незамисливо и оно ће вам одувати ум. То је тајна двоструких положаја.

Тајна тајни је да то користите. А једино шта нам треба је енергија. То је стварно, то није теорија, и као практикант, кажем вам да свако може то да учини.

Онда ће се у сањању све померити. Једног дана ваша пажња постаје заустављена или фиксирана нечим у сну, а да ви не знате зашто. Нећете моћи да се покренете док вас не пусти. Вашу пажњу је ухватило неорганско биће. Они имају већу свест од нас, али ми имамо више енергије. Ми смо као моћни меци енергије који блиставо светле. Они трају вечно и њихова свест може да нас задржи.

Тада почињемо да чујемо гласника. Он ће одговарати на свако питање. Када чујемо тај глас као женски, онда чујемо прави глас. Његова природа је женска.

Немојте се бавити сањајући гласником. Кажите му да се држи даље од ваших послова. Немојте да му дозволите да се вама бесплатно храни.

Постоји талас који нас удари и почињемо да будемо тужни одакле он долази? "Никада нисам мислио да ћу да живим заувек, хајде да то учиним. Ослободи ме."

Вежбајте не-рад албума „Врхунских Тренутака“. То ће створити сазнајну несагласност. Направите албум да вас подсећа на ваше најсјајније тренутке. На ствари и мисли које су вас запањиле у животу.

Права револуција је у другом свету. Лако је укључити се у политички протест, али која је сврха? Урадите нешто са тачке гледишта човека који ће да умре.

Штa су вам то урадили? Штa радите себи и своме телу? Погледајте како живите. Престаните да пушите. Престаните да ждерете.

Наше природно наследство је да живимо и умремо као будале. Ово је време за револуцију. Сада је прави тренутак, а сањање је пут.

/превео на српски и приредио/
Слободан МаричићPodelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP