Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 130193
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6982976
Ko je na sajtu?
Imamo 95 gosta na mreži

ŠTA OZNAČAVA POJAM - JEHOVA


 26.03.2010. / Akademediasrbija

JEHOVA, JAHVE ili JEVE je stara hebrejska reč koja označava u originalu reč od četiri slova JHVH u staro-grčkom prevodu pojam: Tetragramaton.
Za hebrejske sveštenike je to bila veoma sveta reč, koju su smeli izgovoriti samo jednom godišnje.

Prema svetoj knjizi Kabali JHVH je opisna formulacija za Boga koja se prevodi sa : “Ono što je bilo, ono što jeste i ono što će biti ”.

Ta četiri slova definišu četiri kosmička nivoa do kojih može dopreti čovekova svest : “Arhetipski svet” ili najviši nivo koji predstavlja svet čistih “Ideja i volje”, kome pripada vazduh kao prirodni element iz koga dolazi bezboj inicijacija i ideja.

Drugi nivo je “Kreativni svet” u kome se misli i ideje iz višeg “Arhetipskog sveta” modifikuju u konkretnu idejnu kreaciju. Ovom kosmičkom nivou pripada znak vatre kao prirodnog elementa, koji rasplamsava formiranu ideju.

Treći nivo je “Formativni svet” u kome se ideja iz najvišeg arhetipskog sveta formirana u konkretan model u “Kreativnom svetu” transformiše u najfiniji oblik kosmičke supstance – fluid, koji hermetisti nazivaju “Astral”. To je prvi “materijalizovani obris” ideje koja postaje vidljiva. Njega simbolizuje voda kao prirodni element .

Konačno, najniži od četiri kosmička nivoa je “Materijalni svet” u kome se odvija zemaljski život i gde se transformisane ideje iz viših nivoa -svetova materijalizuju, postaju opipljive i stvarne u fizičkom smislu.

Simbol za ovaj nivo je element - zemlja. Želja svakog hermetiste je da dostigne što viši nivo kosmičke svesti, ali je to po pravilu astralni nivo, i mnogo mnogo redje ostala dva nivoa. Praktično je skoro nemoguće dostići najviši - “Svet čistih ideja” prema redosledu koju daje Tetragramaton. To može poći za rukom samo najposvećenijima koji su prošli bar stotinu reinkarnacija u kojima su se toliko spiritualno uzdigli, da su postali nezavisni od bilo kakve materijalne forme.

Inače ovaj pojam “Jehova  ili JHVH –Tetragramaton“ nema nikakve veze sa učenjem sekte „Jehovini svedoci“.


/ Iz knjige Slobodana Maričića - Leksikon parapsihologije /


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP