Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 99661
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6609976
Ko je na sajtu?
Imamo 61 gosta na mreži

TEORIJA "IN-FORMACIJSKOG" ILI AKAŠINOG POLJA


07.04.2011. / ree-Akademediasrbija
G.Pandža

Ervin Laslo (Laszlo) smatra da je ukupnost svih sila svemira, kako fizičkih tako i mentalnih, sadržana u in-formacionom polju koje on naziva poljem akaše, i koje se ciklički manifestuje i vraća u prvobitnu potencijalnost.

Moderna je fizika u poslednjih stotinak godina napravila strahovite, skoro kvantne skokove u razumevanju svemira. Možda nijedna druga nauka toliko ne pleni pažnju javnosti, struke i radoznalaca kao teorijska fizika sa svojim spektakularnim predstavama i konceptima, neretko daleko, daleko ispred tehničkih mogućnosti našeg vremena.

No ono što fizičare poslednjih decenija najviše intrigira jeste mogućnost da napokon pronađu jednu, univerzalnu i konačnu teoriju kojom će opisati način na koji svemir funkcioniše. Jedna od novijih takvih teorija je i teorija akašinog polja za koju se zalaže klasični kompozitor i naučnik Ervin Laslo. Evo kako on ukratko objašnjava šta je akašino polje: »Akaša je sanskritska reč koja označava “ etar”: sveprožimajući prostor. U izvornom značenju “ zračenje” ili “ sjaj”, u indijskoj filozofiji “Akaša” se smatra prvim i najtemeljnijim od pet elemenata - ostali su Vata (vazduh ), Agni (vatra), Ap (voda) i Prithivi (zemlja). Akaša dakle obuhvata svojstva svih pet elemenata: ona je srž iz koje je izronilo sve što percipiramo svojim čulima i u koju će se sve u završnici ponovno vratiti. “Akašina ploča” (takođe zvana i “Akašina hronika”) trajni je zapis svega što se događa, i što se ikada dogodilo, u čitavom univerzumu.«

Nakon četiri decenija istraživanja Laslo je uočio prisutnost aktivne i delotvorne vrste informacije u prirodi, tj. »in-formacije« koja povezuje sve stvari u svemiru, čime je došao do mogućeg odgovora na zagonetke koherencije s kojima su se sretali naučnici u različitim područjima istraživanja. To je ključna naučna priča koja nudi rešenje zagonetki koherencije i pruža osnov za teoriju koja je zaista teorija svega, smatra Laszlo. Podršku njegovoj teoriji nesumnjivo su dala i brojna naučna otkrića koja potvrđuju koherenciju među pojavama u prirodi. Tako, zapanjujuće bliske veze postoje na nivou kvanta, jer naprimer sve čestice koje su ikad imale isto kvantno stanje, ostaju povezane na zagonetan, neenergetski način. Svemir tako kao celina manifestuje fino uskladjene veze koje se opiru zdravo-razumskom objašnjenju.

Postdarvinističke evolucionističke teorije i kvantna biologija otkrivaju slične zagonetne veze unutar organizma, kao i između organizma i okoline. Veze koje su otkrivene daljim dostignućima istraživanja svesti isto tako su čudne: reč je o vezama između svesti jedne osobe s umom i telom druge osobe.

Te veze upućuju na veze između čestica koje čine materijalnu supstancu svemira, kao i na veze među delovima ili elementima integrisanih sastava čestica. Veze uspostavljaju finu harmoniju čestica i elemenata sastava, stvarajući među njima koherenciju koja nadilazi prostor i vreme, smatra Laslo ističući kako se iznenađujući nelokalni oblici koherencije javljaju u područjima tako različitim kao što su kvantna fizika, kosmologija, evolucijska biologija i istraživanje svesti.

U svom izlaganju i dokazivanju Laszlo se poziva na srpskog genija Nikolu Teslu i njegov neobjavljeni rad iz 1907. godine »Najveća dostignuća čoveka«, u kojem je Tesla pisao o svojevrsnom izvornom mediju koji ispunjava prostor te ga usporedio sa Akašom, eterom koji prenosi svetlost.

Svoje pretpostavke potkrepljuje i tumačenjima fizičara koji smatraju da bi nelokalnost u stvari mogla biti dublja realnost. Obična, takozvana klasična ili dekoherentna stanja (stanja pri kojima stvari imaju jedinstveno mesto i jedinstven skup fizičkih karakteristika) mogla bi biti tek posledica načina, na koji se mi odnosimo prema stvarima srednje veličine - stvarima koje nisu tako male kao kvanti, ni velike poput kosmosa, pretpostavlja Laslo. U tom kontekstu on smatra da bi identifikovanje tog povezujućeg elementa pokazalo put ka novoj naučnoj paradigmi. Za početak predlaže da jednostavno priznamo postojanje informacije u prirodi koja nije samo svakodnevni nama poznati oblik informacije, nego je to svojevrsna »in-formacija« - aktivna, fizički delotvorna raznolikost koju formira primaoc, bio on kvant, galaksija ili ljudsko biće.

»Istražujemo tu ključnu “ naučnu priču ” identifikujući fizikalno poreklo “in-formacije” u prirodi. Pridružujemo se Davidu Bomu (Bohm), Haroldu Putofu (Puthoff) i drugim naučnicima u potrazi za njenim korenima u kompleksnom i dosad još ne u celosti shvaćenom kvazi-beskrajnom moru energije koje zovemo kvantnim vakumom «, kaže Laslo. On ističe da je ideja o informacijama koje su prisutne u čitavoj prirodi, tema koja se stalno javlja u istoriji kulture, ali je za zapadnu nauku relativno nova. Zbog toga što je ta »in-formacija«, kao deo fizičkog svemira prisutna u čitavom univerzumu, najbolje se može zamisliti kao “ istegnuto “ polje. Poput ostalih polja poznatih modernoj fizici, kao što je gravitacijsko polje, elektromagnetsko polje, kvantna polja i Higsovo polje, “ in-formacijsko” polje ne može se videti, čuti, dodirnuti, okusiti ili pomirisati, ali se mogu percipirati njegovi učinci. Ovo “in-formacijsko” polje Laslo je, očito za svoje otkriće nadahnut drevnom indijskom filozofijom, nazvao - “Akašino polje”.

Naime, Indijci tumače Akašu kao sveobuhvatni medij koji je u podlozi svih stvari i koji postaje sastavom svih stvari. Ovaj medij je stvaran, ali toliko suptilan da se ne može zahvatiti čulima sve dok ne uzme neku od formi stvari ili pojava manifestujućeg sveta. Dakle, ljudska bića ne mogu čulima registrovati Akašu, ali je mogu doseći putem meditacijske prakse, transcendirajući čula i sa njima povezan um. Laslo smatra da je ukupnost svih sila svemira, kako fizičkih tako i mentalnih, sadržana u tom “in-formacijskom” polju, koje on naziva Akašinim , i koje se ciklički manifestuje i vraća u prvobitnu potencijalnost.

Prema Laslovu mišljenju, Ajnštajnov četvorodimenzionalni zakrivljeni prostor za Teslu nije bio adekvatan odgovor na probleme i pitanja fizike onog vremena. Međutim, nauka je prihvatila tadašnji Ajnštajnov koncept, a Teslin koncept medija ili polja sile koje ispunjava prostor pao je u zaborav, da bi danas ponovo postao aktuelan.

“Sve energije koje su do sada poznate su ciklične na kraju ciklusa se umiruju se i postaju potencijal. Na početku sledećeg ciklusa one ponovno kreću, uzdižu se iz Akaše, i iz Akaše nastaju ti novi različiti oblici” : tvrdi Laslo. Prema njegovom mišljenju, percipiranje univerzalnog “in-formacijskog” polja i njegova sličnost sa tumačenjima u drevnoj indijskoj filozofiji, dovoljan su razlog da se to polje nazove Akašinim. Utoliko pre što se u novijoj fizici, jedinstveni, fizikalno stvarni vakum može shvatiti, kao ekvivalent Akaši.

Naime, vakum je izvorno polje iz koga se pojavljuju čestice i atomi, zvezde i planete, ljudska i životinjska tela i sve stvari koje se mogu videti i dodirnuti. To je dinamičan, energijom ispunjen medij u neprestanoj fluktuaciji. Vakum su Akaša i Prana (vrlo suptilna vitalna energija koja je poznata iz Joge i drugih učenja ) spojeni u jedno, oni su izvor sve »materije« i sve »sile« svemira - uveren je autor te zanimljive, eklektičke, filozofsko-fizikalne teorije.

Pritom se u svom izlaganju i dokazivanju Laslo poziva na srpskog genija Nikolu Teslu i njegov neobjavljeni rad iz 1907. godine »Najveća dostignuća čoveka«, u kome je Tesla pisao o svojevrsnom izvornom mediju koji ispunjava proctor, te ga uporedio sa Akašom - eterom koji prenosi svetlost. Informacije radi, spomenućemo ovde da se Tesla početkom 20. veka u Americi upoznao i družio sa Svamijem Vivekanandom, prvim indijskim duhovnim učiteljem koji je doneo indijska duhovna znanja na Zapad. Vivekananda je Teslu poučio nekim praksama joge i meditacije, te ga tada nesumnjivo upoznao i sa osnovnim načelima indijskog poimanja kosmosa.

U spomenutom radu Tesla je napisao da taj izvorni medij, neka vrsta polja sile, postaje materijom kad Prana, kosmička energija, deluje na to polje. Kad delovanje Prane prestane, materija nestane i vraća se u Akašu. Budući da taj medij ispunjava sav prostor, on se može odnositi na sve što postoji u prostoru, smatrao je Tesla, prema tumačenju Ervina Lasla.

“Naučnici danas shvataju da prostor nije prazan i da je ono što zovemo kvantnim vakumom zapravo kosmički sadržaj. To je osnovni medij koji priziva u sećanje drevni koncept Akaše “ : zaključuje Laslo optimistički nagoveštavajući kako će se Akašino ili “in-formacijsko” polje tokom sledeće etape naučnog razvoja pridružiti trenutno poznatim jedinstvenim poljima, kao što su gravitacijsko, elektromagnetsko, Higsovo i lokalno manifestujuće, ali univerzalno prisutno polje jakih i slabih nuklearnih sila.

/ Vestnik /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP