Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 100797
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6619393
Ko je na sajtu?
Imamo 61 gosta na mreži

POBUNA PLANETE ZEMLJE


11.04.2011. / Svedok
V.Dinić

Dramatično upozorenje naučnika: Zemljotresi i prirodne katastofe biće sve češći

 

Da li su pred svetom dešavanja iz filma „2012“? Da li će se veliki nosač aviona nasukati, ni manje ni više, nego na Belu kuću, ili će džinovski talasi cunamija poplaviti tibetanska svetilišta visoko u planinama, kao iz scena filma „2012“?

Posle slika iz Japana, strah od „smaka sveta“ i ovakvih događaja svuda raste, a gledanost filma „2012“ i rasprave o majanskom kalendaru posle zemljotresa su naglo povećane.

I, dok malo ljudi govori i veruje da će svet zadesiti velike katastrofe, pojedini naučnici, i sada, posle zemljotresa i cunamija u Japanu, ali i godinama unazad upozoravaju da zemlji predstoje „crni dani“.

Američki geolog, Džim Berkland, poznat po tome što je četiri dana unapred predvideo zemljotres koji je 1989. pogodio San Francisko, oglasio se nedavno tvrdnjom da postoji velika verovatnoća da će veliki zemljotres pogoditi Kaliforniju, između 19. i 26. marta. Oktobar, mart i april su najkritičniji za oblast San Franciska pošto su se tada dogodili najveći zemljotresi, tvrdi Berkland.

Prema njegovim rečima, dešavanja u „vatrenom prstenu“ Pacifika pokazuju da se događaji odvijaju po određenoj šemi.

- Prvo smo imali katastrofalan zemljotres u Čileu februara 2010, potom je usledio zemljotres u Krajsčerču februara ove godine, a za njim je došao zemljotres u Japanu. Ukoliko se prati ova šema, sledeća na redu je zapadna obala SAD, odnosno njeno najosteljivije područje, Kalifornija, tvrdi ovaj geolog.

Berkland odbacuje da je on „genije“ ili „ludak“, već kaže da je geolog koji prati pokazatelje koji su potpuno jasni.

- Veliki pomor ribe na zapadnoj obali SAD i Meksika, kao i izlazak kitova u znatno pliće vode upućuje na to da su određeni procesi u toku i da će se nešto dogoditi.

U trenutku dok pišemo ovaj članak (nedelja veče, 20. mart) još uvek se nisu, na sreću, obistinila predviđanja Berklanda.

Prognoze ovog geologa nisu jedine kada je reč o Kaliforniji. Tokom 2008. naučnici američke geološke službe predvideli su Kaliforniji katastrofalne zemljotrese do 2038. godine koji će biti toliko snažni da će sa lica zemlje „sravniti“ Los Anđeles i San Francisko. Kako je tada preneo AFP, prema novim modelima prognoza zemljotresa koje su napravili američki stručnjaci, verovatnost predviđanja zemljotresa ima tačnost od oko 99 odsto.

„Mi praktično garantujemo da će se desiti nešto tako“, kazao je 2008. jedan od autora prognoze geofizičar Ned Fild, iz Geološke službe u Pasadeni.

Da se nešto dešava na Pacifiku potvrđuju i izveštaji o zemljotresima koji su od nove godine pogađali ovu oblast. Početkom februara jak zemljotres pogodio je i pogranične oblasti Indije i Mjanmara, a krajem januara zemljotres jačine 6.1 stepeni Rihtera pogodio je zapad Indonezije. Snažan zemljotres u februaru pogodio je novozelandski grad Krajstčerč. Nekoliko sati nakon zemljoresa u Japanu, Maunt Karangena, jedan od najsnažnijih indonežanskih vulkana, eruptirao je i izbacivao lavu i gas. Nekoliko potresa bilo je i u planini Fudži, u Japanu...

Prva decenija novog milenijuma obeležena je velikim katastrofama koje su izazvali zemljotresi i cunamiji. Naučnici kažu da je zbog rasporeda tektonskih ploča najverovatnije da najsnažniji zemljotresi budu upravo u „vatrenom prstenu“ Pacifika.

Dva katastrofalna zemljotresa pogodila su Indoneziju 2004. i 2005. i oni se ubrajaju među 10 najvećih u proteklih 100 godina. Prilikom zemljotresa 2004. godine, došlo je do pomeranja Zemljine ose, a oslobođena energija jednaka je energiji celokupnih svetskih rezervi nuklearnog oružja ili godišnjoj potrošnji energije u svetu.

Periodi smanjenja i povećanja seizmičke aktivnosti dolaze bez najave i dešavaju se na dubinama od nekoliko stotina kilometara u Zemljinoj unutrašnjosti. Seizmologija, nauka o zemljotresima, na ovom nivou na kome je danas još uvek ne može da utvrdi da li se nalazimo u stanju uvećanje seizmičnosti u odnosu na prethodni period od više meseci ili godina ili je sve u okvirima prosečnosti kada se posmatra neki duži vremenski period, rečeno nam je u Seizmološkom zavodu Srbije.

U Zavodu objašnjavaju da su geološki procesi koji su uzrok nastanka zemljotresa započeti pre nekoliko stotina miliona godina. Pre 250 miliona godina na Zemlji je postojao samo jedan kontinent a onda je pre 220-225 miliona godina započeto njegovo cepanje na dva, pa na više kontineneta da bi izgled i njihova pozicija izgledao kao danas - 12 megaploča. Taj proces se nastavlja i ubuduće i svedoci smo snažnih zemljotresa koji se u najvećem broju događaju na kontaktima tih megaploča. Ta aktivnost se ne odvija istom brzinom, nekada je ona burnija a nekad tiša. Te aktivnosti se odvijaju na nebrojeno mnogo mesta na Zemlji pa nije isključeno da će ovakva mega aktivnost imati uticaja i na aktivnosti na nekim drugim prostorima pa i ovim našim, kažu u srpskom seizmološkom zavodu.

Seizmološki institut Srbije: Predstoji nam pojačana seizmička aktivnost na Balkanu

Proteklih meseci treslo se i u Srbiji i Balkanu. Prizori posledica zemljotresa u Kraljevu krajem prošle godine i dalje su vidljivi. Od tada, pa do danas zabeleženo je više jačih potresa na prostoru Balkana.

Osmog januara, južnu Bugarsku je pogodio zemljotres jačine 3,2 stepena Rihterove skale. Kod Plužana, u Crnoj Gori, 26. januara zabeležen je zemljotres od 3,2 stepena Rihterove skale. Tri dana kasnije, Budimpeštu je pogodio najsnažniji zemljotres još od 1985. godine. Početkom februara područje Prizrena su pogodila dva zemljotresa od 2,4 i 3 stepena Rihtera. Prvog marta slabiji zemljotres je pogodio Novi Pazar, a 12. marta je slabiji zemljotres registrovan u oblasti Gnjilana.

Da li nam prete zemljotresi na ovim prostorima i kakvi bi oni mogli da budu?

- Što se tiče prostora Balkana, posle relativno dugog zatišja u posledljih 20-30 godina realno je očekivati pojačanje seizmičke aktivnost i ona je već pojačana na prostorima Albanije, Crne Gore i u prostorima Dinaride i prošle godine najpre na Kosovu i Metohiji i Srbiji, kaže Branko Dragićević, zamenik direktora republičkog seizmološkog zavoda.

Posledice eventualnih zemljotresa u Srbiji, prema rečima Dragićevića, zavise ne samo od magnitude već više od kvaliteta gradnje, stepena protivtrusne gradnje i spremnosti društva da reaguje u takvim situacijama.

Geolozi i seizmolozi nisu saglasni u tome da li je moguće predvideti zemljotres.

Dok zvanične institucije i zavodi saopštavaju da predviđanje zemljotresa nije moguće, sve se češće čuju glasovi stručnjaka koji tvrde da je upravo suprotno.

Pored Džima Berklanda i drugih američkih geologa, u Rusiji postoji Međunarodni institut za teoriju prognoziranja zemljotresa i matematičku geofiziku Ruske akademije nauke uspeli su da dokažu „principjelnu mogućnost prognoziranja zemljotresa“. Svoje tvrdnje ovi stručnjaci su potvrdili 2003. kada su uspešno prognozirali 2 zemljotresa - u Kaliforniji i na ostrvu Hokaido, kao i prognoze zemljotresa u između Slovenije i Austrije 2004, a potom i još nekoliko zemljotresa uključujući onaj sa malezijskim cunamijem.

Nije nikakva tajna da su japanski seizmolozi uvek imali blagovremene "najave" zemljotresa ukljućivši i ovaj poslednji koji je napravi katastrofu u Fukušimi, ali je bila pogrešna procena o jačini i posledicama istog.


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP