Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 117495
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6827299
Ko je na sajtu?
Imamo 52 gosta na mreži

DEKLARACIJA O SREBRENICI - PORAZ


30.03.2010./ Akademediasrbija

Povodom Deklaracije o Srebrenici, usvojene u Skupštini Srbije, saopštenjem za javnost se oglasila nevladina organizacija "Istorijski projekat Srebrenica“, registrovana u Holandiji. U saopštenju se navodi da je ovakav ishod "ozbiljan politički i psihološki poraz za predlagače deklaracije i za snage koje su se nalazile iza tog dokumenta“.


Vesti-online u celosti prenose saopštenje NVO "Istorijski projekat Srebrenica", koje je potpisao njen predsednik Stefan Karganović:

"Projekat Srebrenica načelno je protiv bilo kakvog parlamentarnog izjašnjavanja u vezi sa masakrom u Srebrenici u julu 1995. godine bez prethodne sveobuhvatne i politički neutralne istrage, kojom bi se činjenice vezane za ovaj zločin – i suvislost pravne kvalifikacije koju je on dobio pred Haškim tribunalom i kasnije Međunarodnim sudom pravde – temeljno proverili i ustanovili.

Iako za razmatranje takve deklaracije u ovom trenutku ne samo da nije bilo nikakve potrebe, već je to bilo štetno, multimedijska informativna akcija Istorijskog Projekta Srebrenica i odlučan otpor najširih slojeva građana Srbije pokušaju da im se nametne etiketa genocidnosti mnoge političke aktere u Srbiji priveli su zaključku da je identifikovanje sa deklaracijom politički krajnje riskantan potez.

Zato smo pod nejednakim uslovima uspeli da ostvarimo dva značajna rezultata:

(1) reč „genocid,“ čije prisustvo je bilo povod najoštrijeg negodovanja građana Srbije, i čije usvajanje je trebalo da posluži kao osnova za dalje osporavanje legitimiteta Republike Srpske, izbačena je iz teksta deklaracije, i

(2) deklaracija je bila usvojena ne samo suprotno jasno izraženoj volji građana, već je to učinjeno sa samo jednim glasom više od polovine poslanika, dakle bez konsenzusa čak i u samoj Narodnoj Skupštini Republike Srbije.

Ovakav ishod predstavlja ozbiljan politički i psihološki poraz za predlagače deklaracije i za snage koje su se nalazile iza tog dokumenta. Značajnim slabljenjem političkog i moralnog efekta ove štetne mere, front protiv Republike Srpske i njenih ustanova osetno je slabiji, a Republika Srpska je bezbednija i jača."Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP