Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 115205
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6814061
Ko je na sajtu?
Imamo 79 gosta na mreži

VEKOVNE TAJNE BRIONA


05.04.2010. / Akademediasrbija

Piše : Slobodan Maričić

Balkanske zemlje EX-YU sa svojim geo-strateškim položajem izmedju Istoka i Zapada nisu u prošlosti, kao ni danas bile bez zapaženih arheoloških tragova, koji su zbog svog izgleda , geografskog položaja ili karakteristika postali i ostali naučne zagonetke.

Najčešće o njima govore veoma čudna imena mesta, gde su otkrivena ili se nalaze. Ako se do kraja dobiju potvrde, još uvek teorija o postojanju piramida u Bosni i Hercegovini, što se može učiniti jedino potpunim otkopavanjem u potpunosti bar jedne, onda će istraživači starih kultura i civilizacija ako potraže i sigurno naći druge dokaze, da Balkan nije bio nezanimljivo i nenastanjeno mesto za naše prapredke ili predstavnike drugih civilizacija, čak možda i vanzemaljskih.

Jedna od veoma intrigantnih ili čak mističnih priča vezuje se za nešto novije vreme i jedno od tajnih ezoterijskih udruženja po imenu “Rozenkrojceri” ili “ Udruženje vitezova Ružinog krsta ” Rosenkreuzer Bruderschaft“. Kako se tvrdi ovo udruženje je postojalo još u vreme Krstaških pohoda, mada najviše dokumenata o aktivnosti Rozenkrojcera potiče iz poslednjih nekoliko vekova . Smatra se da su Rozenkrojceri tajno udruženje koje je nastalo unutar Udruženja Vitezova templara u vreme oko 12 veka , ali postoje i teorije da je ovo „Bratstvo ezoteričara“ obnovio ili osnovao nemački sveštenik Kristijanus Rosenkrojzer u jednom hrišćanskom manastiru medju svešteničkom braćom u Jerusalemu sredinom XIV. veka, po kome je iz njegovog imena i prezimena udruženje dobilo naziv “Bratstvo ružinog krsta”. Ovo bratstvo je i danas aktivno i rašireno po svetu, a u bivšoj SFRJ sedište jugoslovenskog bratstva je bilo u Zagrebu, gde se i danas nalazi.

          
                                             Svetionik Peneda na Brionima 1910


U nemačkom gradu Wurtembergu 1906. godine objavljena je „biblija“ ovog društva i lektira za one koji su namerni postati članovima ovoga reda sa naslovom: “ Moderni Rozekrojcer ili Renesansa tajnih nauka ”, kako stoji u podnaslovu „okultno-naučne knjige “ (Moderne Rosenkreuzer oder Die Renaissance der Geheimwissenschaften). Knjigu je napisao pod pseudonimom izvesni G.W.Surya, izvesno veoma prosvećeni člana ovoga reda. Knjiga je veoma upečatljiva, pravi priručnik prepun ezoterijskih tumačenja poimanja prirode i sveta od strane pripadnika ovog reda, sa dosta primera za praktičnu primenu tkzv. “Bele magije”.

Medjutim, u knjizi se u obilju drugih daje jedan zanimljiv podatak o obnovi jednog starog sakralnog objekta iz daleke istorije na Jadranskom moru na ostrvlju Brioni i ostrvu Vanga početkom XIX veka. Brioni - područje pored Istarske obale na tom delu Jadranskog mora je kako kažu zapisi, pre nešto manje od sedam, osam vekova u vreme Krstaških pohoda bilo veoma “prometno”. Prema istorijskim zapisima na morskom putu ka Jerusalemu, a inače je postojalo više morskih i suvozemnih puteva, ovde su se na putu ili povratku lečili ili odmarali ratnici – Krstaši.

          
                              Konzervirani tragovi gradjevina od Rimljana do Templara


Na ostrvu se i danas nalazi crkva sv. Marije - trobrodna gradjevina četvrtaste osnove čiji su bočni zidovi očuvani gotovo u izvornim dimenzijama 11 x 24 m. Temelji crkve iz IV. veka poslužili su početkom IX. za obnovu crkve Sv. Marije. U tom je razdoblju nastao i benediktinski samostan koji je sa crkvom od XI. veka pripadao Redu vitezova Templara prema zapisima sve do 1312. godine. Završetkom pohoda na Jerusalem i Svetu zemlju kao i zbog pojave gusara i dolaskom Turaka u ovo područje, svi objekti su zapušteni i pali u zaborav.                 
                                                     Brioni -  zgrade pored pristaništa


Prirodno zaledje je potom vekovima bilo očajno, puno baruština i u istom su vladali malarija i zarazne bolesti medju stanovništvom, da bi u XVIII. veku pod okupacijom Austro-ugarske, taj ceo deo jadranske obale i zaledja, doživeo obnovu: izgradnju puteva, gradova - utvrdjenja na granici sa Otomanskom imperijom i sl.

Kako stoji u knjizi , ovo mesto je bilo poznato i članovima Reda Rozenkrojcera, i sve što je posle Templara ostalo na ostrvlju, izgradjeno je ponovo iz sredstava ovog bratstva.

Član reda austrijski industrijalac i stručnjak za čelik Paul Kupelwieser (1843.-1919.) je 1893. kupio malarične Brione i od 1900. do 1910. preobrazio ih u moderno letovalište i lečilište, za elitu, svakako pre svega članove Reda Rozenkrojcera.

Dom i sanatorijum prema opisu nisu bila obična kupališta ili lečilište, već pravi institut koji je raspolagao sa najsavremenijim uredjajima tog vremena, uključujući i specijalne lampe, sunčane filtere za takozvanu solarnu terapiju i konačno - rentgen. Medju mnogim uglednim gostima i pacijentima je bio i Robert Koh, istraživač vakcine protiv malarije, čiji se mikropskop koji je poklonio sanatorijumu, još čuva na Brionima. Ishrana je bila isključivo vegetarijanska.

Kako stoji dalje u knjizi, ostrvo Vanga je bilo najidealnije mesto prirodnih fenomena na celom Jadranskom moru, jer se tu nalaze mnoge važne prirodne-zemaljske i kosmičke konstelacije: “ruža” – ukrštanje morskih i kontinentalnih vetrova, najveća koncentracija ozona u kubnom metru na celoj jadranskoj obali, najveći broj sunčanih dana u godini, odsustvo bilo kakvih štetnih geomagnetskih zračenja, struja ili čvorišta, prirodni izvor vode neverovatno čistog sastava, idelan salinitet vode, konstantna vlažnost vazduha i pritisak i konačno prilično nejasno u knjizi objašnjeno, mesto odredjenog spoja (pupka) zemlje i meseca. U pomenutoj knjizi se spominje samo nekoliko ličnosti, ali je za jednu data skoro cela biografija koja je skoro identična životnom putu inženjera Paula Kupelwiesera koji najverovatnije bio medju braćom reda, onaj koji je najviše investirao u ovaj projekat obnove.


           
                                                                      Vanga


Od tada su Brioni promenili mnoge vladare, ali je posebno za nas zanimljivo, da je Josip Broz Tito od 1947. godine, svake godine najviše vremena provodio upravo na Brionima , u adaptiranom i novoizgradjenom objektu, baš na pomenutom mestu. Nakon što je Tito video Brione petstotina stanovnika ostrvlja je iseljeno i Tito je već od 1948. godine provodio nikad manje od šest meseci na Brionima, punih 30 godina. 

Da li je ovo bilo slučajno? Sasvim sigurno nije. Kakvo je to mesto na Vangi koje se pominje u pomenutoj knjizi jednog misterioznog udruženja izdatoj pre više od jednog veka, a koje je Tito - poslednji od „evropskih faraona“ izabrao za svoju rezidenciju sve do svoje smrti u 88-oj ili 108. godini , možda ćemo jednom saznati. Svakako da izbor nije bio slučajan, jer nema sumnje da su Tita okruživale veoma čudne ličnosti posebno u životu zatvorenom za javnost.

Sumnje da je Tito bio član raznih tajnih društava, pokazale su se osnovanim tek njegovom smrću, prisustvom najviših svetskih državnika ali i mnoštva ličnosti za koje se znalo da su rukovodioci tajnih društava od Bildeberga do Masona i drugih. Uostalom, njegova nadgrobna ploča sa samo sa imenom i masonskom ritualnom noćnom sahranom, potvrdjuje odgovor da je Tito uz Brione i Vangu, još jedna misterija sa ovih prostora.

Konačno, grob bivšeg vlasnika Briona Paula Kupelwiezera nalazi se na Brionima i takodje na nadgrobnoj ploči stoji samo njegovo ime i prezime, što je običaj Templara, Masona, Rozenkrojcera i drugih tajnih društava.Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP