Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 100154
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6613971
Ko je na sajtu?
Imamo 63 gosta na mreži

ŠTA JE ZEFIROT – SEPHIROTH


06.04.2010. / Akademediasrbija

Zefirot je hebrejska reč - pojam iz svete knjige Kabale i znači „Drvo života“ . Njom se označava pojam jednog odredjenog simbola izraženog u brojevima ( “ Mispar ” ) a redosledom od 1 do 10 ( “ Sefer ” ).


U kabalističkoj numerologiji - teoriji brojeva , Zefirot je veoma značajan simbol za pojam makro i mikro-kosmosa i osnovnu šemu čovekovog tela. U Kabali je izmedju ostalog ljudsko telo predstavljeno najčešće kao „ Drvo života sa 10 sfera “ ili čakri .

Čakra A ima naziv Keter, što znači na hebrejskom kruna ili glava
B je Chochmah i znači mudrost ili um
C je čakra Binah, koja označava razum ili znanje
D čakra je Gedurah i označava prostor - veličinu)
E je čakra Gevurah, što znači snaga ili moć
F je Tifaret i oznaka za izgled ili lepotu
G je čakra sa imenom Nesach i oznaka za vreme ili trajanje
H je čakra Hod, koja označava važnost ili vlast
I je Jesod , čakra koja znači osnova – temelj
J je čakra Malchut, što označava bogatstvo – imovinu

Prema kabalističkoj numerologiji, mandalom i mantrom adepti uz primenu još 22 slova hebrejske azbuke grlenim vibriranjem magičnog broja 32 prema hermetističkom učenju mogu naučiti i dostići tajna hermetistička tajna znanja, spiritualno napredovati i dostići više nivoe svesti. U ličnoj primeni za individualne spiritualne vežbe, prva tri broja Zefirota označavaju glavu čoveka sa tri tačke - čakre (temena, čeona i potiljačna), a sledeče dve su čakre tela i po dve čakre ekstremiteta. Raspored i broj osnovnih – glavnih čakri po Kabali i u Budizmu se neznatno razlikuju.

Zefirot i Kabalističku numerologiju je od poznatih filozofa izučavao Karl Jung pedesetih godina pretprošlog veka i dao sledeće mišljenje: „ Zefirot kao numeroločka paranaučna formula posebno u domenu razumevanja procesa u ljudskom telu otvara novu dimenziju nepoznatih životnih znanja ”. Jung se složio da je Zefirot sa potpunim objašnjenjem kako je predstavljen u Kabali jedan od najsloženijih kabalističkih i hermetističkih simbola života, ovozemaljskog sveta i kosmosa.

/ Iz knjige Slobodana Maričića : "Najveće Misterije "Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP