Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 100146
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6613898
Ko je na sajtu?
Imamo 28 gosta na mreži

NEOBIČNI FENOMEN U HRVATSKOJ


12.04.2010. / Akademediasrbija

Devojka iz Hrvatske se probudila iz kome i počela tečno da govori na nemačkom jeziku. Čudo ili medicinski fenomen ?

Pre sedam dana 13-godišnja Hrvatica iz Knina probudila se nakon 24 sati kome, i od tada tečno govori nemački. Izveštaj o ovome fenomenu pored domaćih medija objavio je i britanski list "Telegraph".

Tinejdžerka je tek nedavno počela učiti nemački jezik u školi. Radi prakse u učenju jezika , djevojka je počela čitati nemačke knjige i gledati nemačke TV emisije. Prema rečima njenih roditelja devojka je bila napredovala u učenju , ali je još uvek bila daleko od mogućnosti da tečno govori novi jezik.

Usled pada i povrede glave dva dana ranije je dovezena u bolnicu. Kada se devojka probudila iz kome, lekari su počeli ispitivanje funkcija govora i da li je u stanju da tečno govori hrvatski - umesto toga, devojka je počela da govori na savršenom nemačkom jeziku.

Doktori u bolnici u Splitu trenutno nemaju pojma kako je moglo doći do iznenadne promene u mozgu devojke . Direktor bolnice Dujomir Marasović: "Vi nikada ne znate kako mozak reagira nakon takve traume. Mi imamo neke predpostavke i teorije, ali u ovom trenutku još uvek smo ograničeni u tome i samo možemo reći da moramo poštovati i privatnost pacijenta."

Dr. Mijo Milas, stručnjak u psihijatriji, je dodao: "Pre bi se lično zadržao na stavu da je ceo dogadjaj za sada - čudo. Pretpostavljamo, međutim, da postoji mora postojati logično objašnjenje – ali ga mi jednostavno nećemo naći lako lako."

On kaže da postoje dokazi o slučajevima u kojima su se iz kome probudili ljudi koji su potom bili u stanju da govore različite jezike - ponekad čak i biblijskim jezicima iz drevnog Babilona i Egipta.


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP