Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 99660
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6609968
Ko je na sajtu?
Imamo 64 gosta na mreži

ВРЕМЕ: АНОМАЛИЈА ИЛИ НОРМА ?


24.07.2011. / Pадио «Глас Русије»

У Европи се тропска жега претвара за неколико сати у хладноћу и падање снега, а у некада топлим пампасима Јужне Америке је сибирска цича зима. Такве природне катаклизме ће ускоро постати норма за читаву планету, - уверени су експерти. Према њиховим речима, данас је епоха глобалне промене климе.

 

У САД-ама је аномална жега постала елементарна непогода - погинуло је већ више од 20 људи, стотине је у болницама, јер су добиле сунчанице. С друге стране екватора – у Јужној Америци је данас зима, која је за разлику од претходних хладна као у Русији. У Чилеу је 20 степени испод нуле. Јули ове године је постао најхладнији и најбогатији снегом за 10 претходних година. Стручњаци кажу да последњих година лето на оба америчка континента постаје топлије, а зима хладнија.

У Европи време постаје све непредвидљивије. Растојање између хладних и топлих зона се у Старом Свету смањује све до минималног. У исти дан је у Италији жега, у Француској снег, у Чешкј су урагани. Узрок свега тога је кршење атмосферскох процеса. Слична појава је изазвала протеклог лета аномално дугачку жегу у Русији, - објаснио је у интервјуу Гласу Русије заменик директора Хидрометеоцентра Русије Генадиј Јелисејев.

Поремећено је нормално премештање атмосферских таласа, односно, поља притиска, која се обично премештају с запада на исток и изједначавају температуру. Данас се тај процес обуставио, као и протекле године. Циркулација ваздушних маса се променила изнад читаве Евроазије. Зато је жега не само у Москви, већ и у Јакутији, зони вечитог леда. Тамо је невиђено отопљавање изазвало опширне пожаре у тајги. Научници су уверени да су то знаци глобалне промене климе. Хирови природе су све озбиљнији, - уверен је руководилац програма енергетске ефикасности Гринпис Русије Игор Подгорниј.

Научници, који подносе реферате о стању климе у читавом свету, долазе до једноставног закључка: број и фреквенција аномалних опасних природних појава расте. Када је реч о Русији, постоји реферат Росхидромета, у којем пише да се током последњих 15 до 16 година број опасних хидрометеоролошких појава отприлике удвостручио. Нема разлога да се очекује да ће се та динамика променити, те ће се њихов број смањити.

Природне катаклизме су обухватиле читав свет. Климатолози уверавају: у вези са глобалним отпљавањем број екстремално топлих дана ће се повећавати сваке године.

Дoклe ?Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP