Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 115203
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6814049
Ko je na sajtu?
Imamo 73 gosta na mreži

SRBIJA PLAĆA POKLONE, KO IH U SRBIJI DOBIJA ?


19.04.2010. / Akademediasrbija

Piše : Slobodan Maričić

Negde zabačeno u projekciji državnog budžeta zabačena je stavka o visini izdataka koje država izdvaja za poklone stranim državnicima, kada dolaze u Srbiju ili kada im ih nose naši predstavnici.

 

Tek na marginama izveštaja o susretima poličara ili delegacija čujemo da je ovome ili ovome poklonjena sablja, onome slika nekog čuvenog srpskog slikara (koji je odavno preminuo, pa ne može da sa pita  da li bi je on dao ili ne, baš tome i tome).  Daju se sablje, freske, imitacije i originali, rukotvorine i istorijske „sitnice“ .

Ali nikako da vidimo ili čujemo šta dobijaju srpski političari u „razmeni“ ljubaznosti i dobrodošlice. Izgleda da novinari koji prate naše delegacije dobro znaju o čemu treba ili ne pisati ili izveštavati.  Kada je umro „najveći sin naših naroda i narodnosti“ koje postadoše narodi, a Srbi izgubiše u Crnoj Gori i narodnost, ostavio je ceo muzej najrazličitijih poklona, od zlata i razbog kamenja sve do slonova i žirafa.

Nisam nikako ubedjen da se naši političari vraćaju iz belog sveta praznih ruku. Eto pre par dana čusmo da je dvadesetak poslanika koji su putovali po svetu potrošilo 150 miliona, ne znam čega, dolara, evra ili dinara. Čega da je mnogo je.

Medjutim vratimo se na poklone. Dakle prepostavka je da recimo Deda Mićun koji strašno mnogo voli da putuje , kažu da je u prošlom skuštinskom mandatu takodje bio rekorder po broju putovanja, putovao u poslednjih godinu dana jedno petnaestak puta izvan zemlje i poneo petnaest poklona. Pretpostavimo da je poneo samo državne zastavice, pa to nešto košta. Opet pretpostavimo da je Deda Mićun takodje i dobeo nazad u Srbiju poklone – takodje petnaestak zastavica zenalja u kojima je bio. Pa sada da pitamo gde je to Deda predao kome i kako, ipak to je državna imovina.

Medjutim, dobro mi znamo Dedu, ne vata se on za zastavice, ne samo on, nego niko od naših političara. A uostalom kada bolje razmislim zastavice razmenjuju fudbaleri i sportski klubovi na terenu, a političari, e oni već nešto drugo: obećanje za obećanje, kofer za kofer, glavu za glavu, teritoriju za teritoriju, i tako dalje.          
                                              Ja tebi, ti meni - ko daje ko uzima ?


Ima li u ovoj zemlji neki organ koji prikuplja to što neko donese i preda, jer ne pripada njemu kao što i ono što je odneo nije platio iz svoga džepa, pa se to skupi i da narod gleda. Kada se pogleda spisak koliko je bilo putnika u ovih desetak godina, pa morali smo sigurno da negde zakupimo neko veliko skladište.

Ali za ovih desetak godina ja ne čuh , a ima li ga ko da je čuo, šta su naši političari dobili - skupili po svetu ( ne mislim na pare od dnevnica i neke druge troškove). Nema ga, naravno da nema.

Kada je na jednoj konferenciji za novinare (posle 5. oktobra ) pre jedno osam, devet  godina jedna bezobrazna novinarka upitala jednog ministra , kakve je razloge imao da poseti Komercijalnu banku, dobila je vrlo sadržajan odgovor. A onda je zamislite pitala  ( od koga li je to čula, mada to i nije bila neka velika tajna,  jer je domaćin te banke bio uvek široke ruke) – „ šta ćete uraditi sa kompletom jubillarnih zlatnika, koje ste dobili od predsednika Komercijalne banke Mihajlovića“ .  Tadašnji ministar je kao iz topa odgovorio : „ Ja ne smatram da je to poklon za mene i zato će ti zlatnici biti izloženi u nekoj vitrini u Ministarstvu ili tadašnjoj Palati federacije“, gde li već reče.

Kada čovek ode u penziju, pa makar šta radio, veoma retko ili nikad  ne ide u Palatu Federacije ili u neko ministarstvo osim u Ministarstvo za unutrašnje poslove ( kada je promena ličnih karti ) i ako nije dobar.

Zato najljubaznije molim nekog ko odlazi u ta čuvena pomenuta državna svetilišta,  da pogleda u te vitrine, ima li negde nekih zlatnika, sablji, freski ili majmuna, što ih dobijaju naši ministri  i predsednici kada putuju po svetu. E sad za te majmune, što ih je i Tito donosio baš i nemamo potrebe, ima nas ovde osam , devet miliona.

I šta sam hteo da kažem, pa da, mislim gde je tu ono, mislim..... pa znate šta mislim, nemoj da me zezate i terate u ministarstvo za ono.......

 Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP