Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 99660
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6609971
Ko je na sajtu?
Imamo 60 gosta na mreži

ДА ЛИ ПОСТОЈИ "БОЖИЈА ЧЕСТИЦА" ?


26.08.2011. /  pee-Академедиасрбија

Неухватљив Хигсов бозон или "Божија честица", уколико уопште постоји, изузетно се добро крије, кажу у Европској организацији за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) чији је дивовски експеримент помоћу Великог хадронског акцелератора усмерен ка проналажењу тог сићушног елемента за који научници верују да је у основи свемира.

"Хигсовом бозону све више понестаје места за сакривање", казао је професор Ролф Хојер, генерални директор ЦЕРН-а, на конференцији за штампу у Бомбају где је агенција у четвртак представила најновије резултате свог истраживања.

Хигсов бозон је хипотетичка субатомска честица којом се према Стандардном моделу објашњава маса других честица, а теорију о његовом постојању поставио је 1964. године шкотски физичар Питер Хигс.

Добио је надимак "Божија честица", јер се верује да се свуда налази мада се показало да се веома спретно крије.

Научници у ЦЕРН-у покушавају да утврде његово постојање у Великом хадронском акцелератору (ЛХЦ), смештеном дубоко под планинама на француско-швајцарској граници, и надају се да ће до краја 2012. успети да реше ту енигму.

Хојер је рекао да хадронски акцелератор добро ради, али је проналажење мистериозне честице проблематично, јер се истраживања спроводе на најнижим ступњевима масе, последњем месту на којем би бозон могао да се крије.

Он је упоредио прогањање бозона са трагањем за пољем под снегом током мећаве, док је Пјер Одоне, директор америчког Фермилаба, рекао да је то као посматрање звезда усред дана.

Директор центра за истраживање Серђо Бертолучи изјавио је у понедељак да су досадашњи експерименти искључили са 95 одсто сигурности постојање Хигсовог бозона на вишим ступњевима масе.

Хадронски акцелератор, који се протеже кружним тунелом дугим 27 километара, пројектован је за контролисано сударање два снопа протона који се крећу готово брзином светлости у супротним правцима. У тренутку њиховог сударања настају температуре 100.000 пута веће од сунца, опонашајући тако услове непосредно после Великог праска када је дошло да стварања универзума пре 13,7 милијарди година.

Хигсов бозон је карика која недостаје у Стандардном моделу елементарних честица, теорије којом се објашњава како познате субатомске честице међусобно реагују у универзуму.

КУЛА ОД КАРАТА

Проф Рохини Годбол, теоретичарка физике честица Центра за физику високих енергија на индијском Институту за науку у Бангалору, каже да је Сандардни модел грађен претходних 70 година попут куле од карата.

"Покушавамо да поставимо последње две карте. Уколико нађемо Хигсов бозон, те две карте ће се саставити, ако не, цела кула ће се распасти", објаснила је она, додајући да је ипак оптимиста јер се све што је досад тестирано испоставило тачним.

/ ин4c /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP