Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 99663
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6609995
Ko je na sajtu?
Imamo 41 gosta na mreži

МАГИЈА И ПОЛИТИКА КРОЗ ВЕКОВЕ


04.09.2011. / Академедиасрбија

Постоји много индиција да су се одређене групе људи, као и појединци упуштали у практиковање окултних церемонијала током целе наше историје, укључујући и данашње време, у покушају да манипулишу друге, односно, да остваре већу моћ и контролу или заузму боље позиције у друштву.

Да ли се може рећи да се све те врсте ритуала обављају стварно узалуд и без икаквих резултата? Какав би могао бити механизам њиховог деловања? Да ли је случајно то што се управо у ово време популаризује магија међу децом уз помоћ филмова типа Хари Потер, Господар Прстенова, разних ТВ серија итд?

Они који су прочитали текст Витешки Поход, могли су видети да су наше моћи релативно ограничене на овом нашем „3-ћем спрату“ , што се "стварања боље реалности тиче", односно, онога шта ми под тим подразумевамо. Они који су зашли мало дубље у езотерику, могли су приметити да је наша свест изманипулисана и да се ми са езотеричког аспекта сматрамо "мртвима" или "слепцима," те као такви - нисмо за нигде приспели.

Ако ову аналогију узмемо као истиниту, онда би се могли запитати: Шта може један слепац да учини уз помоћ магије?

Можда би човек, пре него што почне да размишља о магији, прво требао да прошири своју свест у толикој мери да достигне способност перцепције објективне реалности или бар неког њеног значајнијег дела. Међутим, кад се тако нешто догоди, он ће вероватно истовремено и приметити - да му никаква друга "магија" није више ни потребна.

Чини се да они који прибегавају окултизму већ налазе у одређеној врсти 'повратне спреге' са неким од оних 'Злокобних Имена Божјих', да тако кажемо, односно да су они, у сваком случају, 'мало јачих' - ОПС (Орјентација Према Себи) фреквенција. С обзиром да свака магија на нашем нивоу подразумева манипулацију нечије свести и перцепције, односно, слободне воље одређених појединаца или групе људи, с те тачке гледишта, не можемо магију делити на "белу" и "црну". Наравно, с тачке гледишта једне ОПС индивидуе, она може (што и јесте чест случај) сматрати да 'зна' шта је за друге "најбоље", те одатле и манипулисати одређене индивидуе. Чак иу случају да се ту ради о "најбољим намерама", овде се ипак ради о једној класичној манипулацији свести и слободне воље других људи.

Дакле, тзв. "Бела" магија вероватно не постоји, мада би нешто, што би се могло генерално назвати "магијом," - могло у неком смислу да постоји али не у оном у ком нам се то презентира. Наравно, овде морамо нагласити да се појам 'беле магије' односи на врсту магије која је, наводно, практикована пре неколико хиљада година.

На тему ритуалне магије, у књизи „ Secret Teachinhgs of all Ages“ M.Hall каже:

"Ритуална магија је прастара уметност призивања и контролисања духова (спирита, прим. Прев) уз помоћ научне апликације одређених формула. Мађионичар је том приликом обучен у посвећену одору а у руци држи штап на коме су исписани одређени симболи, те он уз помоћ моћи одређених речи и симбола контролише невидљиве становнике елементалног и астралног света. Док се за древну елаборирану ритуалну магију може рећи да она по својој суштини није била зла, из њене первезије појавило се неколико лажних школа чаробњаштва, или црна магија.

Египат је био један велики образовни центар, и колевка многих уметности и научних дисциплина, тако да је он пружао идеалну средину за трансцедентално експериментисање. Ту су црни магови из Атлантиде наставили да практикују своје надприродне моћи све док нису потпуно поткопали и извитоперили морал примитивних школа мистерија. Оснивањем светих касти они су преузели власт и управу у духовној влади. Тако је црна магија почела да диктира државну религију и парализуjе интелектуалне и духовне активности људи, захтевајући од њих да се потпуно потчине догмама које је формулисало свештенство. Фараон је постао лутка у рукама Скерлетног Савета - комитета којег су сачињавали чаробњаци који су се уздигли на врховни ниво свештенства.

Ови чаробњаци су онда започели са систематским уништавањем свих кључева древних мудрости, тако да нико не би могао стећи знање које је потребно да се овлада вештинама магије, без чланства у том свештеничком реду. Они су онда извитоперили ритуале старих Мистерија док су истовремено тврдили да их штите, тако да неофити који су успели проћи кроз све степенице нису могли стећи знања која су им била обећана.

Уведена је идолатрија и подстицано је обожавање симбола које су стари мудраци првенствено користили за проучавање или медитацију. Почеле су се ширити лажне интерпретације амблема и симбола Мистерија а основане су и веома елабориране теологије како би се изазвало што више збрке у умовима поданика. Људске масе којима је одузето природно право за учење и разумевање, почеле су да пузе у свој својој игнорантности и на крају су постале робови ових духовних наметника.

На крају је празноверје потпуно преовладало, а црни магови су почели да доминирају у државним пословима. Те софистрије свештенства Атлантиде и Египта оставиле су дубоке последице, од којих човечансво и дан данас пати.

Код оних тзв. "Доњих" аспеката магије, ако узмемо у обзир бацање чини или урока или тзв. бајање, чини се да ови аспекти манипулације појединаца функционишу на принципу одвајања фрагмената свести (мисаоних форми?) онога који "баја" и њихово качење за жртву са задатком манипулације њене свести, односно, навођења жртве на одређено тј жељено понашање. Ово је потврђено иу клиничкој пракси регресивне терапије где су у многим случајевима код клијената налажени фрагменти свести особа које су "бациле уроке" на њих.

Међутим, успех овакве манипулације свести умногоме зависи од психичке јачине, односно, стабилности и развојног степена свести потенцијалне жртве, тј. он је прилично ограничен. У том смислу, може бити неког "успеха" уколико је жртва психички нестабилна или слаба. Постоје неке индикације да ова врста активности повлачи јак кармички терет, те да жртве и манипулатори често замењују улоге из живота из животa.

/ Izvor : Galaksija /Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP