Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 115203
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6814001
Ko je na sajtu?
Imamo 54 gosta na mreži

BIĆE PREGOVORA SRBIJE I KOSOVA !


02.05.2010. / Akademediasrbija

Piše : Slobodan Maričić

Veton Suroi politički analitičar i komentator, kako su preneli kosovski mediji izjavio je prvoga maja da će se uskoro održati pregovori Srbije i predstavnika kosovskih vlasti o odnosima “ dve zemlje “.

U tekstu izjave koji nisu preneli srpski mediji govori se o budućim odnosima i o “nametanju rešenja podele Kosova na čemu insistiraju sile”, o kome obe strane imaju negativan stav – ali će ipak pregovarati. Ova vest je prošla kroz srpski etar gotovo nezapaženo. Srpski analitičari se nisu oglasili na ovu izjavu Vetona Suroija. Greška, jer je ova ličnost , koja je sasvim naivno ali svesno nazvana “komentatorom”, jedan od najjačih “političkih igrača” Kosova i faktor u senci, čije su se mnoge izjave do sada obistinile.

Ko je zapravo Veton Suroi ?

Veton Suroi ( Surroi ) publicista, izdavač - vlasnik nedeljnika na albanskom “Koha Ditore“ iz Prištine, koji je diplomirao na Fakultetu za Filozofiju i književnost UNAM u Meksiko Sitiju, magistrirao na Harvardu, milioner, učesnik pregovora u Rambujeu, osnivač političkog pokreta albanskog ujedinjenja ORA, član Trilateralne komisije, mason i član Bilderberg grupe od 1998. godine i drugih uticajnih društava u senci, odličan sagovornik i poznavalac srpske jadne diplomatije.

Suroi je lični prijatelj mnogih uticajnih ličnosti sa svetske političke scene i gost koji u američke najviše institucije ulazi i bez poziva. On sam izbegava publicitet, a naši mediji smatraju ga samo jednim „školovanijim Šiptarom“, koji se pomalo bavi i politikom. Kakva velika greška. Ogromna je šteta što niko iz srpskih vlasti nije zapazio ovu ličnost i shvatio da isti vuče mnoge konce iza scene. Očigledno je da je Suroi shvatio ili mu je rečeno od strane verovatno američkih prijatelja, da je rešenje za kosovsko pitanje podela Kosova na severni – srpski i južni albanski deo. Gorka činjenica, ali neizbežna kako pokazuju najnoviji i dogadjaji koji tek predstoje.

Niko u Srbiji ne analizira dublje uporno i drsko mešanje Slovenije u odnose Kosova i Srbije. To svakako nije slučajno niti baš po želji Slovenije ili Kosova, naprotiv.

Zato se treba podsetiti na dogadjaje iza političke scene pred kosovsku dramu i rat sa NATO-om.

Sastanak Bildeberg grupe 1998 godine mogao je srpskim analitičarima, da smo ih imali onakve kakvi su nam zaista potrebni- nezavisni i slobodni da kažu mišljenja iz svojih istraživanja i izvora koji treba da imaju, i pokažu šta se sprema na Kosovu.

Na pomenutom sastanku su bili predstavnici regiona počev od predsednika Nove Ljubljanske Banke Marka Voljca ( banke koja je ponovo okupirala Srbiju), već člana grupe Bilderberg; zatim Mugura Isarescu-a, guvernera Narodne banke Rumunije i bivšeg rumunskog ministra inostranih poslova, koji je dozvolio stacioniranje NATO trupa za napad na Jugoslaviju; potom Petra Stojanova, potonjeg Predsednika Centra za političke studije i dijalog u Sofiji, a bivšeg Predsednika Bugarske, koji je takodje otvorio granice za NATO agresiju na Jugoslaviju iz Bugarske ( isto kao i 1941. godine); dok je Veton Suroi, publicista i izdavač nedeljnika “Koha Ditore” iz Prištine, postao tada član ove grupe, zanimljivo baš 1998. godine uoči ustanka UČK na Kosovu i invazije na Srbiju.

Teško bi bilo ko mogao poverovati da je zanimanje grupe Bilderberg baš za pomenute ličnosti marginalnih zemalja i to uoči dogadaja koji su potresli Balkan, razbili Jugoslaviju i još danas atakuju na Srbiju, bila samo slučajnost. Nikako. Ozbiljni spoljno- politički analitičari kojih mi danas nemamo, jer smo ih kao “miloševićevski kadar” odstranili iz politike i javnosti, morali bi odmah da ozbiljno uzmu u obzir i “marginalne “ vesti kosovske strane i pripreme se za ono što je kod odlučujućih faktora odavno na papiru.

U protivnom, budući pregovori bi mogli da prodju kao oni u Rambujeu ili Dejtonu, možda i gore.

Osim ako srpski vlastodršci nisu na to već pristali i sada igraju na kartu : “ nismo mogli ništa da uradimo, inače bi nas ponovo bombardovali”, što je već nekoliko puta bio hipotetički odgovor na pitanje “šta bi bilo, kada bi bilo”.

Dakle, spoljnom politikom ne mora i ne sme da se bavi svako, kao što je to kod nas. Ali onaj ko se već bavi, neka uči od starijih diplomata iz srpske istorije. Neki briljantni diplomati kao naprimer Čedomir Mijatović, čitao je londonski Tajms ali jednako i bulevarske novine, pa i revije za parapsihologiju i odlično nas zastupao, kako na engleskom dvoru, tako i pred drskim engleskim kolonijalnim interesima i politici na Balkanu. Danas se još naši političari ubedjuju medjusobom , ( ne mislim na poslaničko krdo) da li masoni, Bildeberg ili druge grupe i tajna društva imaju i koliki uticaj na svetsku politiku, da bi se mnogi čak i smejali “slučajnostima i iznenadjenjima ”, koje nam iskaču neprekidno ispred nosa, suviše kasno, da bi bilo šta uspešno odradili u našu korist.

Na žalost, prostakluk, neobrazovanost, neukost i glupost većine naših političara neizlečiva je bolest zbog koje oni ipak neće crći, ali ćemo zato na kraju mi.

Ima li koga u nekoj vlasti u ovoj Srbiji, ko danas misli unapred svojom glavom u interesu ove zemlje a spreman je da se nakloni i pokloni, ali kada zatreba i lupi šakom o sto, kao naši istorijski uzori ?Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP