Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 110533
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6755513
Ko je na sajtu?
Imamo 73 gosta na mreži

ZLATNA ZORA I ALISTER KROULI


08.05.2010. / Akademediasrbija
Slobodan Maričić

ZLATNA ZORA ( THE GOLDEN DAWN ) je tajno udruženje hermetista sa početka XIX. veka osnovano u Londonu, na čijem čelu je bio veliki mag Mc Gregor Maters, koji je tvrdio da je sam preveo jedan tajanstveni rukopis, koji datira iz starog Egipta o svim okultnim tajnama, njihovoj tehnici i primeni.

Rituali koje su primenjivali članovi tog udruženja se zasnivaju na Kabali i kabalističkoj magiji i drugim tajnim znanjima, koja nisu sasvim poznata istraživačima parapsiholoških pojava, jer su svi članovi koji su primani u ovo udruženje morali polagati posebnu zakletvu o čuvanju tajnih znanja sa kojima su bili upoznati. Kabala je gotovo izvesno najstarija i najtajanstvenija knjiga okultizma, svojevrsna mapa suštine čovekovog tela i duha, a neki je označavaju kao azbuku najdublje magije.

Po učenjima Kabale, pisao je Mc Gregor Maters, nastalo je od vremena od Hrista više pokreta „Kabalista“ koji zastupaju mistična hebrejska predanja, sve do teozofskog pokreta Kabalista novo-artikulisanog u 12. veku. Kabala je izmedju ostalog meditativna koncentracija koja se postiže izučavanjem tajne suštine brojeva, slova i imena u vezi sa ljudskim telom i psihom, pomoću kojih se dostižu znanja viših nivoa. U istoriji Zlatne Zore zabeležene su pojave najrazličitijih parapsiholoskih fenomena kod adepta (učenika - sledbenika) Kabale.

Istaknuti članovi Zlatne Zore bili su Grudjijev, Uspenski i Blavacki Helena, od kojih su se svaki pojedinačno veoma istakli u izučavanju ezoterije i okultnog. Medju najpoznatijim članovima Zlatne Zore - Kabalistima novijeg vremena, bio je i Alister Krouli (Crowley Aleister 1875 - 1947) , koji je izvesno bio član izmedju dva svetska rata, ali nije poznato gde i kada je primljen. Pravo ime Kroulija je bilo Edvard Aleksander , ali je zamenio ime, a potom kako je odmicao u savladavanju okultnih i ezoterijskih znanja 1920 godine je uz novo ime dodao i grčke reči : „Te Mega Therion“ (Velika zver).

              
                                                                      Alister Krouli


Danas se smatra da je Krouli postao najpoznatiji poznati kabalističar koji je često kršio zakletvu datu prilikom učlanjenja u Zlatnu Zoru. Na Siciliji je 1920 godine u mestu Cefalu (Cefalija) u jednom zamku osnovao opatiju pod imenom „Thelema“. Za pravilo reda koji je osnovao u opatiji uveo je maksimu :“ Čini šta ti se hoće - to ti je jedini zakon“ . Do 1923 godine okupio je preko stotinu sledbenika koje podučavao tajnim znanjima, a zatim je sa njima vežbao i proveravao okultna znanja, pravio seksualne orgije, primenjivao crnu magiju i proširenje svesti uz pomoć odredjenih droga i halucinogenih napitaka koje su spremali.

Kada su lokalne vlasti shvatile da se ne radi o religioznoj hrišćanskoj organizaciji, zabranili su mu rad i proterali Kroulija i sve sledbenike sa Sicilije.

Tada za malo nije izbačen iz udruženja Zlatna Zora, samo zbog izvanrednog doprinosa u tumačenju kabalističkih tehnika, koje je rado prvi i lično isprobavao i uvežbavao.

Zlatna Zora je ostavila veliki, verovatno najveći uticaj na sva ostala ostala tajna udruženja novijeg vremena , pošto su veoma obrazovani i napredni članovi ovog udruženja prevodili mnoge stare rukopise i knjige o okultnim znanjima i magiji za potrebe udruženja. Konačno, kada je Krouli počeo da neka tajna znanja otkriva svojim prijateljima i učenicima doneta je odluka da se izbaci iz udruženja.

              
                                                  Krouli koji levitira na jednom obredu 

Tada on osniva sopstveni red Kabalista koji je nazvao “ Anonimus adeptionis” – „Tajni sledbenici“ . Tada biva izbačen i iz Reda Rozenkrojcera, pošto je počeo da odaje mnoge tajne koje su mu bile poverene kao članu i da se bavi crnom magijom. Istovremeno on sam počinje da dobija manifestacije ozbiljnih problema psihičke prirode . Zapadao je u teška depresivna stanja i kako kažu njegovi projatelji i savremenici čak pokušavao samoubistvo. On je lično za sve optuživao članove Zlatne Zore koji su protiv njega iz osvete primenjivali metode psihičkog napada, da bi ga nekako ućutkali.

Medjutim , Krouli je bio jedan od najvećih magova i poznavalac mnogih metoda psihičke zaštite, no ipak njegova smrt se objašnjava posledicom osvete članova Reda Zlatna Zora.

Krouli je posedovao mnoge paranormalne sposobnosti medju kojima i sposobnost ”automatskog pisanja” u transu za koje je verovao da mu tako odredjeni duhovi daju uputstva i otkrivaju tajna znanja i moći. Izučavao je crnu magiju iako je to društvo zabranjivalo , alhemiju i najrazličitija znanja zavodjenja ljudi, od hipnoze do izazivanja najdubljeg transa. Bio je majstor Ji Djinga, Tarota , primenjivao je najrazličitije metode radi dovodjenje sebe i drugih u transcedentalna stanja. Napisao je više priručnika i poznati : “Tajne magije u praktičnom životu” i izdavao časopis pod nazivom „Equinoxis“ .

Jedno vreme je imao kuću na obali jezera Loh Nes u Škoskoj, gde je više puta prijavljena pojava misteriozne životinje zmajolikog izgleda. Ima zagovornika koji tvrde da je Krouli na obali tog jezera vršio neke tajanstvene obrede i da je on uzrok ili odgovoran za misteriju Loh Nesa.

U poznim godinama počeo se sporiti i sa svojim sledbenicima i učenicima i doživeo pad ugleda. Ipak danas Krouli se smatra najvećim mistikom i praktičarem na prelazu 19-tog u 20 vek i jednim od najvećih poznavalaca praktičnih kabalistikih magijskih znanja: astralne projekcije, spiritizma, znanja Tarota i okultne fenomenologije. Mnoge njegove metode psihičkoh napada i zaštite primenjuju i danas praktičari tajnih znanja i sledbenici bele i crne magije.

Smatra se da je Zlatna Zora posle posle izbacivanja Kroulija, a zatim povlačenja iz društva Madam Blavatcki i nekoliko drugih članova postala potpuno tajno društvo koje egzitira i danas, kako tajna znanja koja su sakupili ne bi ponovo dospela medju profane istraživače i javnost. Izvesno Zlatna Zora ima svoje organizacije u Grčkoj i Nemačkoj.

Ozbiljni analitičari smatraju da je ovo društvo i Krouli sa drugima doprinelo da se rastumače veoma dragoceni podaci iz istorije magije, alhemije, ezoterije, a posebno Kabale , koji bi inače verovatno ostali zauvek nepoznati.Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP