Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 115207
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 6814062
Ko je na sajtu?
Imamo 82 gosta na mreži

KOLIKO JE TEŠKA LJUDSKA DUŠA ?


13.05.2010. / Akademediasrbija
Piše : Slobodan Maričić

McDOUGALL DANCAN (1880 – 1944) profesor i doktor u lokalnoj bolnici grada Masačusets u istoimenoj američkoj državi, prvi je naučni radnik, koji se tokom svoje naučne prakse eksperimentalno bavio fenomenom merenja težine ljudske duše.

On je posle imenovanja za upravnika navedene bolnice okupio tim zainteresovanih saradnika, na jednom projektu o kome je imao već odredjena iskustva iz oblasti paranormalnih fenomena. Tako je izvršio 1937. godine ovaj prvi put zvanično naučno proveren i zabeležen eksperiment. Za navedeno je izradjena jedna veoma osetljiva izbalansirana vaga u vidu platforme na kojoj se nalazio bolnički krevet (docnije nazvana „fantomska vaga“). Njena osetljivost je bila tolika, da je mogla registrovati težinu jedne cigarete (1 gram). Na krevet - vagu su u desetinama istraživanih slučajeva stavljani pacijenti na samrti, različitog pola, starosti i uzroka bolesti, odnosno smrti.

Dr McDougall je rukovodio eksperimentima i uz prisustvo svojih saradnika vršio kontrolu težine samrtnika i došao do zapanjujućeg rezultata da je svaki pacijent, već nekoliko trenutaka posle smrti u proseku imao težinu manju za oko 30 grama. Zanimljivo je da se promena težine registrovala od trenutka smrti - na izdisaju. Ovaj eksperiment je i docnije ponavljan više puta sa osobama umirućim od raznih bolesti, odraslima i decom i navedeni fenomen je uvek registrovan.

Gubitak težine se kretao od 10 do 35 grama, a uobičajeni prosečni zabeleženi gubitak težine posle smrti je bio oko 30 grama. Na osnovu studije koju je docnije izradio dr McDougall sa svojim saradnicima, ovim eksperimentom je potvrdjeno da “nešto” što nije vazduh (koji medicinski dokazano ostaje u plućima umirućeg) napušta u trenutku smrti čovekovo telo, pa je tako prvi put u istoriji parapsihologije dat podatak o izmerenoj težini duše.

Osamdesetih godina prošlog veka se zvanična medicina još jednom u SAD bavila ozbiljno ovim fenomenom i došla do skoro identičnog rezultata, ocenjujući posle više godina istraživanja da je prosečna težina ljudske duše 27 grama. U nastavku ovog istraživanja parapsihologija se danas bavi pitanjem u kojoj formi duša (tj.navedenih 27 grama) napušta telo samrtnika. Za sada su utvrdjene snimanjem, samo promene boje i gašenje boja ljudske aure od trenutka smrti do vremena od 15 minuta do pola časa.


 


Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP