Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 152079
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7355044
Ko je na sajtu?
Imamo 50 gosta na mreži

NEONACISTI SPREČILI PRVU GEJ PARADU U BRATISLAVISlovačke lezbijke i homoseksualci odustali su danas (subota 22. maj) od svoje prve gej parade i pohoda protiv diskriminacije pre nego što je uopšte uspela da krene iz centra Bratislave jer su ih napali neonacisti, a policija nije u stanju da im garantuje bezbednost.

Zbog napada na dozvoljenu gej paradu, policija je uhapsila do sadačetvoro ekstremista. „Duga prajd“, pohod slovačkih homoseksualaca i lezbijki koji su uspeli prvi put da organizuju posle propalih pokušaja ranijih godina, nije tako danas popodne ni krenuo ulicama starog grada pošto je policija upozorila da su prilazi trgu puni neonacista i ultranacionalista.

"Tužno je da policija nije uspela da nam obezbedi trasu koju smo najavili nekoliko meseci unapred", kazao je jedan od organizatora gej parade Peter Vajsenbaher.

Oko 500 učesnika koji su se okupili na Hvezdoslavovom trgu ostaju tu na koncertu a zatim će predveče pod pratnjom policije preći ka Dunavu, na žurku na brodu.

Ukupno oko 100 neonacista i ekstremista iz Slovačkog zajedništva napali su učesnike gej parade, lezbijke i homoseksualce ali i obične Slovake, aktiviste nevladinih organizacija i nekoliko evroposlanika čim su se okupili na trgu, a bacili su nekoliko puta u masu dimnu bombu.

Policija je morala više puta da interveniše - istera petoro neonacista koji su se sa svojim transparentom umešali u masu, a specijalci slovačke policije potisnuli su sa trga grupu od 50 neonacista koju su pokušavali da priđu sa strane gde nije bilo policijskih kontrola. Uprkos intervencijama policije koja nije oklevala ni da upotrebi pendreke protiv neonacista, protivnici gej parade uspeli su da zaspu jajima i kamenicama govornike na podijumu, među njima i austrijsku evroposlanicu iz Stranke zelenih Ulrike Lunacek, a policiji su skandirali "sramota, sramota".

"Volite koga hoćete da volite", nije se preplašila napada Lunacekova i upozorila da Evropski parlament pažljivo prati kako slovački političari reaguju na ovaj prvi pokušaj slovačkih LGBT osoba da se pokažu u javnom životu.

"Čestitam Bratislavi. I kod nas u Holandiji je bilo tako - prvo je na ulice izašla grupica, onda grupa a sada su to čitave mase", rekla je na Hvezdoslavovom trgu evroposlanica Marija Kornelisen.

Osim dimnih bombi, petardi, kamenica i jaja slovački ekstremisti su na masu razbacali i letke sa precrtanim crtežima osoba istog pola kako vode ljubav i napisima "Danas homoseksualac, sutra pedofil" ili "Kažite NE pohodu perverznjaka".

Učesnici gej parade odgovaraju im skandiranjem "Ne plašimo se" i

"Baš nas briga za vas". Reporteri slovačkih medija zabeležili su slučajeve da policajci uopšte nisu reagovali na neonaciste koji gađaju učesnike Duga prajd, iako su pored gradskih policajaca bili spremni i specijalci za razbijanje demonstracija a policije je bilo znatno više nego nasilnika, a nad trgom je i policijski helikopter.

 /agencijski izveštaj/Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP