Joomla ServiceBest Web HostingWeb Hosting

Članovi : 152079
Sadržaj : 8327
Broj pregleda : 7355034
Ko je na sajtu?
Imamo 46 gosta na mreži

POBUNA MONAHA EPARHIJE RAŠKO PRIZRENSKEBRATSTVO MONAHA NAPUŠTA U ČETVRTAK 3.JUNA CRNU

NOVI ZILOTI ?
Iguman Nikolaj i devet jeromonaha i monaha, odnosno celokupno bratstvo manastira, tražilo je kanonski otpust iz eparhije.

Od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, administratora Eparhije raško-prizrenske, izveštena je javnost da to nije moguće, jer nema opravdanih razloga da napuštaju svoj manastir. „Bez obzira na to saopštenje, mi ćemo ipak sprovesti svoju odluku i otići, a u manastiru neće ostati ni žive duše“ – rekao je jedan od monaha.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, administrator Eparhije raško-prizrenske, nije dao kanonski otpust monasima ovog manastira, ali bratstvo manastira Crna Reka na čelu sa igumanom Nikolajem napustiće sutra ovaj manastir i Eparhiju raško-prizrensku, iako nisu dobili kanonski otpust.
 „Optužbe pseudo-zilotskih nastrojenih monaha iz Crne Reke i Svetih Arhangela o navodnom progonu episkopa Artemija bez dokazane krivice, o čistki nepodobnih i neposlušnih i promovisanje necrkvenog stava da je veza sa duhovnim ocem iznad crkvene ornaizacije povod je za narušavanje crkvenog poretka. Po crkvenim pravilima nemoguće je bez kanonskog otpusta napustiti jednu eparhiju i preći u drugu i takvo napuštanje biće sankcionisano, saopštenje je iz kancelarije eparhije Raško-Prizrenske.
           
                                              Crnorečko bratstvo sa vladikom ArtemijomU saopštenju, Crnorečko bratstvo navelo je da su prvenstveni razlozi za odlazak, gubitak poverenja u novu eparhijsku upravu i „smutnja koja nas prati od trenutka kada je vladika Artemije uklonjen sa trona eparhije raško-prizrenske“.          
                                                                   Vladika Artemije


„Bratstvu je nemoguće da ostane u kući, iz koje je proteran naš duhovni otac”, ističe se u saopštenju i navodi da će bratstvo napustiti u četvrtak manastir na praznik Svetog cara Konstantina i carice Jelene, kao i da prihvataju svaku kaznenu meru crkvenih vlasti. „Odluka Sinoda da se Vladici Artemiju zabrani duhovno rukovodjenje monaštvom Eparhije Raško-prizrenske za nas je naperihvatljiva i još više nas pobudjuje da kanonski napustimo eparhiju. Proterati Episkopa bez ikakve dokazane krivice, znači proterati i sve nas. To je trebalo da znaju oni koji su donosili ovu odluku. Pritisak belosvetskih mentora državnih i crkvenih vlasti u Srbiji izaziva bojazan da i u crkvi kao i u državi i u vojsci počinje čistka nebodobnih i neposlušnih i da je sve ovo priprema terena kao što je to uradjeno u svim ostaalim najvažnijim institucijama u Srbiji počev od vojske. Ovaj pritisak je sračunat na ostvarenje plana : papa u Srbiji, Srbija sa papom u Evropskoj uniji.
Globalni pritisak na sve pravoslavne crkve da se ujedine sa zlovernim rimokatoličanstvom je evidentan, ali takodje apokaliptički očigledna nespremnost i strah episkopa SPC, da po cenu života ostanu uz jedinospasavajuću istinu pravoslavnu" - rekao je otac Antonije, kome su pravnici sastavili Apel za odbranu SPC i obećali pravnu pomoć.

„Sudjenje monahu Antoniju u Beranama mora da uzbuni pravnu i pravoslavnu javnost u Srbiji, jer je monah sudjen i osudjen, a da isti nije ni pozvan na sudjenje. Nas 150 izabralo je Vladiku Artemija za duhovnog oca, jer smo znali koliko je njegov život čist, a on je u ponedeljak dobio akt u kome mu se zabranjuje da duhovno vodi i posavetuje bilo koga !?“ kaže rekao je otac Antonije.

Eparhija raško-prizrenska juče se takodje oglasila povodom ovog saopštenja, ali i povodom saopštenja nastojatelja manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena, jeromonaha Benedikta koji je, takođe, naveo: „Mi nismo u stanju da ostanemo bez svog duhovnog oca u svojim manastirima”. Informativna služba eparhije objasnila je da je mitropolit Amfilohije razgovarao tri sata sa igumanom Nikolajem i Crnorečkim monasima 29. maja, kao i da je sličan razgovor obavio sa jeromonahom Benediktom i bratstvom Svetih Arhangela 26. maja, savetujući i jedne i druge da prihvate odluke Sabora i ostanu u monaškom poslušanju.

Dakle kako se da naslutiti, osim bratstva iz navedenih manastira pitanje je sudbine ostalih 150 monaha i crkvenih dostojnika iz cele eparhije Raško-Prizrenske. Da li će oni pristupiti Zilotima i da li se u Srbiji javlja jedan jak pokret i bratstvo Zilota, koji sebe smatraju istinitim ravnateljima Hristove vere. U tom slučaju gotovo je izvesno, da se sukob „Pseudo-Zilota kako ih je nazvao administrator eparhije Raško-prizrenske i nekih velikodostojnika SPC neće na ovome završiti.Podelite ovaj članak
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP